Joulun herkullisimmat lahjaideat

Yllätä ystävä, hurmaa anoppi tai ilahduta naapuria. Tänä jouluna parhaimmat paketit ovat niin suussa sulavia, ettei niistä ole iloa pitkään.


Purkkipikkuleivät

Purkkipikkuleivät

30–40 kpl 30 minuuttia
Anna lahjaksi kauniiseen lasipurkkiin kerroksittain ladotut pikkuleipäainekset.
Ainekset

Purkin sisältö
2 1/4 dl vehnäjauhoja
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl Dansukker Ruokokidesokeria
2 1/4 dl kaurahiutaleita
3/4 dl kuivattuja marjoja (esim. goji, mustikka tai karpalo)
1/2 dl rusinoita
1 tl kanelia
50 g valkosuklaata rouhittuna tai valkosuklaanappeja 
50 g tummaa suklaata rouhittuna tai tummasuklaanappeja


Lado ainekset kerroksittain kauniiseen lasipurkkiin (n. 1 l) samassa järjestyksessä kuin ne lukevat listauksessa. Anna lahjaksi vaikkapa ystävälle tai opettajalle.
Liitä mukaan ohjeet vastaanottajalle:

Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Vatkaa 225 g voita ja 1 iso muna kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita joukkoon purkin ainekset ja työstä taikinaksi.
Muotoile taikinasta tasakokoisia palloja ja aseta ne uunipellille siten, että väliin jää reilusti tilaa kohota.
Litistä kevyesti ja kypsennä uunin keskiosassa 10–15 minuuttia tai kunnes pikkuleivät ovat kauniin värisiä.
Jäähdytä ennen tarjoilua.

Tulosta ohje täältä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Piparkakkubiscotit

Piparkakkubiscotit

noin 40 kpl 1 tunti + 2 tuntia
Piparkakun makuiset korppukeksit
Ainekset

1 dl rypsiöljyä
2 dl Dansukker Fariinisokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
3 munaa
½ dl Dansukker Muscovadosiirappia
7 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
2 tl inkivääriä
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
½ tl jauhettua muskottipähkinää

TAI 2–3 rkl piparkakkumaustetta


Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Yhdistä öljy, sokerit, munat ja siirappi isossa kulhossa. Sekoita keskenään jauhot ja leivontamausteet toisessa kulhossa ja lisää munaseokseen. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile molemmista tasaiset taikinarullat. Painele rullia hieman tasaisemmaksi.

Paista uunissa 20 minuuttia. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia. Leikkaa vinoviipaleiksi ja nosta takaisin uunipellille. Paista vielä 5–7 minuuttia kummaltakin puolelta. Sammuta uuni ja anna keksien kuivua 2 tuntia jälkilämmöllä.

Vinkki!
Koristele keksit suklaapursotuksilla.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Suklainen fudge-kakku

Suklainen fudge-kakku

40 minuuttia
Keksi, aprikoosi ja pekaanipähkinä kruunaavat suklaisen fudgen makumaailman.
Ainekset

2 dl kuohukermaa
½ tl suolaa
200 g Dansukker Glukoosisiirappia
225 g Dansukker Taloussokeria
3 rkl Dansukker Tummaa siirappia
½ dl vettä
2 dl Dansukker Kaakaotomusokeria
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
1–2 rkl vettä

Vuokaan
5 kauralastukeksiä
2 dl pekaanipähkinöitä
2 dl kuivattuja, pehmeitä aprikooseja


Sekoita suola kermaan. Leivinpaperoi vuoka (esim. 7 x 25 cm), aseta keksit sekä puolet saksilla suikaloiduista aprikooseista ja puolet pähkinöistä vuoan pohjalle.

Mittaa glukoosisiirappi paksupohjaiseen ja korkeareunaiseen kattilaan. Lisää taloussokeri, tumma siirappi ja vesi ja sekoita tasaiseksi.

Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä täydellä teholla, kunnes seoksen lämpötila on 124 oC (käytä digitaalista lämpömittaria). Sekoita välillä.

Lisää kerma-suolaseos sekoittaen kattilaan (varo, seos kuohahtaa).  Kuumenna uudelleen 124 asteeseen koko ajan sekoittaen.

Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä 90 oC:een. Sekoita massaa jäähtymisen aikana silloin tällöin.

Sekoita 1 rkl vettä, kaakaotomusokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi, kiinteäksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa vettä tipoittain. Lisää tomusokeritahna saman tien voimakkaasti sekoittaen massaan. Sekoita tasaiseksi.

Kaada kuuma massa leivinpaperin päälle vuokaan. Tasoita pinta ja painele loput aprikoosit ja pähkinät pinnalle. Säilytä jääkaapissa muutamasta tunnista seuraavaan päivään, kunnes massa on kiinteää ja leikattavaa.

Paloittele juuri ennen tarjoamista tai lahjoiksi pakkaamista. Säilytä pakatut palat jääkaapissa.

 

Reseptin on laatinut

Dansukker

Manteli-mansikkatoffee

Manteli-mansikkatoffee

23 x 32 cm:n levy 50 minuuttia + 12 tuntia
Herkullinen valkosuklaa-kermatoffee saa makua manteleista ja mansikoista.
Ainekset

4 dl Dansukker Taloussokeria
1 dl Dansukker Tummaa siirappia
5 dl kuohu- tai vispikermaa
250 g valkosuklaata
75 g margariinia tai voita

Pinnalle
100 g kuivattuja mansikoita
1–2 dl karkeaksi rouhittuja valkoisia manteleita paahdettuna


1. Mittaa sokeri, siirappi ja kerma kattilaan.  Anna kiehua tasaisesti poreillen, välillä sekoittaen, 30–45 minuuttia, kunnes seos näyttää paksulta kinuskilta.

2. Siirrä kattila liedeltä, jäähdytä 5 minuuttia ja sekoita pilkottu rasva ja valkosuklaa joukkoon.

3. Kaada seos leivinpaperoituun 23 x 32 cm:n vuokaan ja levitä mansikat ja mantelirouhe päälle kevyesti painaen. Jäähdytä yön yli jääkaapissa.

4. Paloittele terävällä veitsellä ja pakkaa kauniisti.

Säilytä pakatut makeiset jääkaapissa lahjan antamiseen asti.

Säilyvyys jääkaapissa pari viikkoa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Makeansuolaiset chilimantelit

Makeansuolaiset chilimantelit

45 minuuttia
Pakkaa chilimantelit lahjaksi tai napostele hyvässä seurassa!
Ainekset

1 ½ dl Dansukker Ruokokidesokeria
2 tl merisuolahiutaleita
2 tl tuoretta rosmariinilehtisilppua
2 tl punaista chilirouhetta
1 valkuainen
250 g valkoisia manteleita


1. Mittaa ruokokidesokeri, merisuolahiutaleet ja rosmariinisilppu kulhoon. Rouhi chilirouhe hienommaksi leikkuulaudan päällä veitsellä leikaten tai huhmaressa ja sekoita chilisilppu sokeri-suolaseokseen.

2. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaisen rakenne rikki ja sekoita mantelit valkuaiseen. Kaada siivilään. Ota muutamia manteleita kerrallaan ja pyörittele ne sokerichiliseoksessa ja pane leivinpaperin päälle uunipellille.

3. Työnnä pelti uuniin ja paahda manteleita 200 asteessa 10–15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Tarkkaile manteleiden paahtumista. Halutessasi voit kääntää niitä lastalla kerran paistamisen aikana. Jäähdytä.

Vinkki!
Pakkaa chilimantelit joululahjoiksi pikkupurnukoihin tai sellofaanipusseihin. Viimeistele silkkinauhalla ja pakettikortilla.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Joulun paras viikunahilloke

Joulun paras viikunahilloke

5 dl valmista hilloketta 45 minuuttia
Anna joululahjaksi tai nauti itse! Viikunahilloke maistuu herkulliselta mm. juustojen, luonnonjogurtin, keksien, puuron tai paahtoleivän kanssa.
Ainekset

200 g kuivattuja viikunoita
5 dl vettä
1 kanelitanko tai tähtianis
200 g Dansukker Hillosokeria


1. Poista viikunoista kova kärki. Silppua viikunat esim. saksilla ja pane silppu kattilaan yhdessä veden ja valitsemasi mausteen kanssa. Anna kiehua tasaisesti poreillen ja kannella peitettynä 20 minuuttia.

2. Jos haluat sileän hillokkeen, soseuta viikunat tässä vaiheessa.

3. Sekoita hillosokeri joukkoon. Jatka keittämistä ilman kantta ja sekoitellen 10–15 minuuttia.

4. Jäähdytä vartti, poista mauste, purkita hilloke ja siirrä purkit jääkaappiin. Hilloketta voi tarjota valmistusta seuraavana päivänä, silloin sen rakenne on muodostunut ja maut tasaantuneet. Säilytys jääkaapissa.

Viimeistele purkit nauhoilla ja pitseillä ennen lahjaksi antamista.

Viikunahilloke maistuu herkulliselta mm. juustojen, luonnonjogurtin, keksien, puuron tai paahtoleivän kanssa.

Katso video: Viikunahilloke

Reseptin on laatinut

Dansukker

Karpalokorput

Karpalokorput

60 kpl 2 vrk
Leivo itselle tai lahjaksi hyvin säilyviä karpalokorppuja.
Ainekset

8 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl anista rouhittuna
½ tl suolaa
3 dl kuivattuja karpaloita
2 dl mantelirouhetta
125 g voita tai margariinia
2 dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria tai Fariinisokeria
1 dl Dansukker Ruokokidesokeria
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
3 kananmunaa
1 luomuappelsiinin kuoriraaste ja mehu


1. Sekoita jauhot, leivinjauhe, mausteet, karpalot ja mantelirouhe.

2. Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit. Lisää kananmunat rasva-sokerivaahtoon yksitellen koko ajan rivakasti vatkaten. Lisää kuiva-aineseos, appelsiinin kuoriraaste ja mehu hyvin sekoittaen joukkoon.

3. Peitä taikina kelmulla ja anna levätä viileässä yön yli.

4. Ripottele ohut kerros jauhoja työpöydälle. Kumoa taikina ja jaa se kuuteen yhtä suureen osaan. Pyörittele palat pötköiksi ja siirrä ne leivinpaperoidulle pellille, 3 pötköä per pelti. Taputtele pötköt noin 10 x 22 cm:n suorakaiteiksi.

5. Paista 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia. Ota pelti uunista ja leikkaa lämpimät korppupötköt viipaleiksi. Toimi toisen pellin kanssa samoin. Alenna uunin lämpötila 125 asteeseen ja kuivata korppuja uunissa vielä 25–30 minuuttia. Anna korppujen kuivua avoimena seuraavaan päivään.

6. Pakkaa ja sido nauhalla.

Nauti karpalokorput täyteläisen kahvijuoman tai teen kanssa tai dippaa korppu espressoon.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Merisuola-mustapippuritryffelit

Merisuola-mustapippuritryffelit

30 kpl 1½ tuntia + 12 tuntia
Tarjoa herkkupalat vahvan kahvin tai hyvän punaviinin kera.
Ainekset

100 g kookosrasvaa
50 g tummaa suklaata
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 kananmuna
1 ½ dl Dansukker Fariinisokeria
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
100 g maustamatonta tuorejuustoa (rasvapitoisuus 23–30 %)
½ dl kuohukermaa

Viimeistelyyn
kaakaojauhetta
merisuolahiutaleita
karkeaksi rouhittua mustapippuria


1. Sulata kookosrasva ja lisää suklaapalat lämpimään rasvaan sulamaan. Jäähdytä haaleaksi ja sekoita kaakaojauhe joukkoon.

2. Vatkaa kananmuna ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kookosrasva-suklaaseos vaahtoon.

3. Vatkaa tuorejuusto ja kerma sileäksi ja lisää suklaaseos joukkoon hyvin sekoittaen. Pane tryffeliseos noin tunniksi jääkaappiin.

4. Levitä konvehtivuoat valmiiksi ja paina vuoat avonaiseksi sormilla. Levitä kerros kaakaojauhetta lautaselle ja nosta teelusikalla tryffelikekoja kaakaojauheen päälle. Pyörittele tryffeleitä huolettomasti kaakaojauheessa ja pane ne konvehtivuokiin.

5. Anna tryffeleiden kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään. Säilytä tryffelit kylmässä ja nauti ne viikon kuluessa.

6. Ripottele hiukan merisuolahiutaleita ja mustapippuria tryffeleiden päälle ennen tarjoilua tai pakkaamista. Paina mausteet kevyesti sormenpäillä pintaan kiinni.

Pakkaa suussa sulavat tryffelit rasiaan ja anna lahjaksi tai tarjoa ne herkkupaloina vahvan kahvin tai hyvän punaviinin kera.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Kookos-pähkinäpalloset

Kookos-pähkinäpalloset

70 kpl ½ tuntia + 12 tuntia
Pakkaa joulupalloset kauniiseen rasiaan.
Ainekset

100 g kookoshiutaleita
250 g mantelirouhetta
250 g pähkinärouhetta
2 rkl Dansukker Vaniljasokeria
250 g Dansukker Fariinisokeria
200 g voita

Pallosten pyörittelyyn
100 g kookoshiutaleita


1. Mittaa kookoshiutaleet, pähkinä- ja mantelirouhe leikkuuterällä varustettuun monitoimikoneen kulhoon. Pyöräytä rouhetta muutamia kierroksia ja kaada seos kulhoon.

2. Sekoita sokerit ja pehmeä voi joukkoon.

3. Kaada kerros kookoshiutaleita lautaselle. Ota seoksesta nokareita ja painele ne pallon muotoon sormenpäillä ja viimeistele palloset kookoshiutaleissa pyörittäen.

4. Anna pallosten jähmettyä jääkaapissa yön yli.

Pakkaa kauniisti.

Maku on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua valmistuksesta.

Säilyvyys jääkaapissa 1–2 viikkoa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Fariininäkkäri

Fariininäkkäri

Ainekset

5 dl kylmää vettä
½ rkl suolaa
3 rkl Dansukker Fariinisokeria
1 ½ tl kanelia
½ (25 g) palaa hiivaa
4 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia tai voita
3–4 dl ruisjauhoja
4 dl ohrajauhoja

Leipomiseen
ohrajauhoja

Pinnalle
Dansukker Fariinisokeria
vettä


1. Sekoita vesi, suola, fariinisokeri, kaneli ja hiiva. Kaada vehnäjauhot nesteeseen ja vatkaa seosta voimakkaasti.

2. Lisää huoneenlämmössä notkeaksi pehmennyt rasva, ruis- ja ohrajauhot. Sekoita ainekset napakaksi taikinaksi. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna taikinan levätä jääkaapissa 6–8 tuntia tai yön yli.

3. Ota taikina huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen leipomista. Ripottele työpöydälle ohrajauhoja, paloittele taikina ja kauli siitä pieniä pyöreitä näkkileipiä. Tai kauli paloista 1–2 mm:n paksuisia, pellin kokoisia levyjä jauhotetun leivinpaperin päällä. Leikkaa levyyn palaviivat valmiiksi ennen paistoa ja vedä levy leivinpapereineen pellille. Pistele näkkileivät haarukalla, ropsauta hiukan vettä päälle pullasudilla ja ripottele fariinisokeria pinnalle.

4. Paista 200–225-asteisessa uunissa 8–15 minuuttia.

5. Tarkkaile paistoa, iso levy tarvitsee pitemmän paistoajan kuin pyöreät näkkileivät. Ohuemmaksi kaulitut taikinalevyn kohdat paistuvat nopeammin kuin paksummat. Käännä pelti tarvittaessa kerran paiston aikana.

Säilytä ilmavassa paikassa. Tarjoa sellaisenaan tai nauti hillon ja juuston kanssa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Lisää jouluisia reseptejä »

Lisää ideoita ruokalahjoiksi »