Jouluaskartelua sokerista

Tiesitkö, että sokerista voi askarrella kaikenlaista hauskaa jouluksi – myös sellaista, jonka voi syödä. Järjestä läheisillesi askarteluilta. Täältä löydät ideoita yksinkertaisiin ja somiin joulukoristeisiin ja lahjoihin.


Sokerilyhty

Sokerilyhty

Kauniin kimalteleva kynttilälyhty syntyy, kun kaadat avonaiseen, kynttilälle soveltuvaan lasimaljaan tai astiaan suomalaista Dansukker Taloussokeria sopivan määrän, jotta kynttilä  pysyy tukevasti pystyssä.

Voit myös värjätä sokerin geelimäisillä elintarvikeväreillä.

Älä jätä palavaa kynttilää vartioimatta. Sammuta kynttilä hyvissä ajoin, ennen kuin liekki on lähellä sokeria. Käytä tavallista kynttilää, älä tuikku- tai lämpökynttilää (korvaa ne paristokäyttöisillä led-tuikuilla).

 Katso ohje: Värjätty sokeri

Katso video: Sokerin värjääminen ja käyttövinkit


Muovailtava suklaamassa

Muovailtava suklaamassa

Tee edellisenä päivänä suklaamassa tummasta suklaasta ja Dansukker Glukoosisiirapista. Seuraavana päivänä voit muovailla massaa haluamallasi tavalla.

Katso ohje: muovailtava suklaamassa

Katso video: Suklaamassan valmistus ja rasian
muovaaminen


Marenkitontut

Marenkitontut

Värjää marenkivaahto kauniin punaiseksi. Pursota pellille pyöreäkärkisellä tyllalla tasakokoisia tonttulakkeja. Pursota pikeeristä silmät ja suu.

Katso ohje: Marenkitontut


Lumiukon kuuma kylpy

Lumiukon kuuma kylpy

Yhdistä isot vaahtokarkit cocktailtikulla toisiinsa, paina suolatikut raajoiksi, porkkananpala nenäksi ja piirrä kasvot ja napit sulatetulla suklaalla. Kaada kuuma kaakao mukiin ja pane lumiukko vaahtokylpyyn.


Sokeripalalyhdyt

Sokeripalalyhdyt

2 kpl

1 dl Dansukker Tomusokeria
0,5–1 rkl vettä
1 pkt Dansukker Minipalasokeria tai muuta palasokeria
paksua kullanväristä kartonkia

Kaada tomusokeri kulhoon. Sekoita ensin ½ rkl vettä joukkoon, lisää vettä vähitellen sekoittaen, kunnes tahna on sileää ja sopivan paksuista.

Piirrä kartongille esim. pienen kulhon avulla halkaisijaltaan noin 10 cm:n kokoinen ympyrä. Leikkaa irti.

Kasta sokeripala vaaka-asennossa kuorrutteeseen ja paina kartongin reunaan. Jatka näin ja lado ensimmäinen kerros. Aloita toinen kerros asettamalla sokeripala kahden alemman palan väliin. Tee sokerilyhdystä kuusi kerrosta korkea.

Tee samoin toinen lyhty. Anna niiden kuivua 1–2 tuntia. Aseta lyhdyn sisään paristokäyttöinen led-tuikku (älä käytä oikeita tuikkuja).


Piparikuusi ja rinkilät

Piparikuusi ja rinkilät

Kieputtele vaaleasta ja tummasta piparkakkutaikinasta leikatuista nauhoista eri kokoisia renkaita. Kokoa paistetuista renkaista joulukuusi, suuremmasta pienempään, kiinnitä renkaat tomusokerikuorrutuksella. Viimeistele latva piparkakkutähdellä ja kuusi pursotuksin ja koristerakeilla.

Pyörittele vaaleasta ja tummasta piparkakkutaikinasta ohuita tankoja ja pyöräytä ne narun tapaan kierteelle. Liitä päät yhteen ja pane uuniin paistumaan. Laita naru tai joulunauha jäähtyneisiin rinkilöihin ja koristele koti.

Katso ohje: Piparikuusi ja rinkilät


Pursotetut joulutähdet

Pursotetut joulutähdet

Pursota pikeeristä kauniita joulutähtiä kuusen oksille.

Kuorrute
1 kananmunan valkuainen
4 dl Dansukker Tomusokeria
3–5 tippaa etikkaa

Erota valkuainen huolellisesti keltuaisesta. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Vatkaa sähkövatkaimella kiinteäksi seokseksi. Pursota leivinpaperille erilaisia tähtiä ja niihin ripustusreikä. Anna kuivua. Ripusta ohuella nauhalla joulukuuseen.


Marenkilyhty

Marenkilyhty

noin 24 marenkia

6 valkuaista
4 1/2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 1/2 rkl perunajauhoa
1 1/2 tl väkiviinaetikkaa

Liimaukseen
2 1/2 dl Dansukker Tomusokeria
tilkka vettä

Pinnalle
Dansukker Tomusokeria

1. Sekoita sokeri ja perunajauhot keskenään.

2. Erottele valkuaiset keltuaisista. Varo, ettei keltuaista joudu valkuaisten joukkoon. Valkuaiset vaahtoutuvat parhaiten huoneenlämpöisinä puhtaassa lasi-, teräs- tai posliinikulhossa. Muovikulhon pinta ei saa olla rasvainen, sillä rasva heikentää valkuaisten vaahtoutumista.

3. Lisää etikka valkuaisten joukkoon. Vaahdota valkuaisten rakenne rikki ja lisää sokeriseosta vähitellen koko ajan vatkaten. Vatkaa seosta kymmenisen minuuttia, kunnes tuloksena on kova ja kiiltävä, kestävä marenkivaahto.

4. Vuoraa kaksi leivinpeltiä leivinpaperilla. Piirrä toiselle paperille kulhon avulla halkaisijaltaan noin 25 cm:n kokoinen ympyrä. Pursota tai nostele marengista ympyrän päälle rengas. Nostele marenkivaahtoa suurehkoiksi pallosiksi pellille kahden ruokalusikan avulla.

5. Kuivata marenkeja 100-asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Anna jäähtyä. Nosta marenkirengas alustalle ja kokoa pallot sokerivesikuorrutuksen avulla renkaan päälle lyhdyksi. Jätä lyhty päältä avonaiseksi. Seulo siivilän läpi pinnalle tomusokeria.

6. Pane lyhdyn sisälle led-tuikkukynttilä tai taskulamppu.  


Piparkakkupussi

Piparkakkupussi

Kääri itse leivottuja joulupiparkakkuja sellofaaniin ja solmi kaunis nauha ympärille. Hieno ja mieluisa lahja.


Perinteiset piparkakut
2 dl Dansukker Tummaa siirappia
2 dl Dansukker Taloussokeria
4 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
250 g margariinia
2 munaa
9-10 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää kuumaan seokseen margariini ja anna sen sulaa välillä sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä. Lisää munat ja vehnäjauhot, joihin sooda on huolellisesti sekoitettu. Anna taikinan maustua ja kovettua viileässä seuraavaan päivään. Kauli taikina 3-4 mm:n paksuiseksi levyksi jauhotetulla työpöydällä tai leivinpaperin päällä. Ota taikinasta kuvioita erilaisilla piparkakkumuoteilla. Paista piparkakut 200°:ssa 7-12 minuuttia niiden paksuudesta riippuen. Anna jäähtyä tasaisella alustalla.

Valmiin taikinan määrä on 1,4 kg. Voit halutessasi puolittaa ohjeen.


Leivo koristeita joulukuuseen

Leivo koristeita joulukuuseen

Leivo pikku koristeita, jotka saavat vieraat iloiselle mielelle. Joulukuuseen ripustetuista, kauniisti koristelluista piparkakuista leviää ihana joulun tuoksu. Käytä mielikuvitustasi sekä leipoessasi että koristellessasi.

Kuorrute
1 munanvalkuainen
noin 3 dl Dansukker Tomusokeria
pari tippaa sitruunamehua tai etikkaa

Vatkaa tomusokeri, valkuainen ja etikka kiinteäksi, sitkeäksi seokseksi mieluiten sähkövatkaimella. Koristele piparkakut.


Hienot muffinit

Hienot muffinit

Leikkaa värillisestä silkkipaperista paloja kuviosaksilla. Kääri muffinit paperiin ja solmi ympärille silkkinauha.

Sahramimuffinit
12–15 kpl

100 g voita tai margariinia
2 1/2 dl Dansukker Ruokokidesokeria
2 kananmunaa
2 dl piimää
1/2 g sahramia
1 dl rusinoita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kuorrute
2 dl Dansukker Kaakaotomusokeria tai Tomusokeria
25 g juoksevaa margariinia 


Vaahdota rasva ja ruokokidesokeri kevyeksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Sekoita joukkoon piimä ja sahrami. Sekoita keskenään rusinat, jauhot ja leivinjauhe ja lisää taikinaan. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista muffineja uunin keskiosassa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä. Sekoita margariini ja tomusokeri tasaiseksi kuorrutteeksi. Levitä kuorrute muffineiden pinnalle. 


Tee oma joulukuusi

Tee oma joulukuusi

Tee oma joulukuusi ja sirottele sen päälle tomusokeria. Tarjoa lumen peittämä joulukuusi kahvipöydässä tai käytä sitä pöytäkoristeena.

3 munaa
2½ dl Dansukker Taloussokeria
100 g (1 dl) juoksevaa margariinia
1½ dl piimää
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
2 tl kanelia 

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää margariini ja piimä. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja mausteet ja lisää taikinaan. Kaada taikina uunipellille ja paista noin 15 minuuttia. 

Paina muotilla erikokoisia tähtiä. Pinoa tähtiä päällekkäin. Ripottele pinnalle tomusokeria.  

Voit myös ladata malleja tästä. Tee tällöin kaksinkertainen annos kakkutaikinaa ja leivo kahdelle uunipellille, jotta saat riittävän monta tasoa joulukuuseesi.


Lumihiutaleet

Lumihiutaleet

Valkoista paperia
Liimaa
Dansukker Taloussokeria
Nauhaa ripustamista varten

Leikkaa paperista haluamasi kokoisia paloja ja taita ne kolmikulmaisiksi. Leikkaa paperiin reikiä, jolloin siitä tulee lumihiutale. Levitä liimaa toiselle puolelle ja kasta sokeriin. Levitä tämän jälkeen liimaa toisellekin puolelle ja kasta sokeriin. Anna kuivua ennen kuin kiinnität ripustusnauhan tai -langan lumihiutaleeseen.


Piparilyhty

Piparilyhty

Leivo piparitaikinasta pieniä lyhtyjä. Laita pieni led-tuikkukynttilä sisään, sytytä ja nauti lyhdyn valosta.

Katso ohje
tai
lataa ohje ja sapluuna pdf-muodossa


Luminen maisema

Luminen maisema

Söpöt kauriit kauniissa, lumisessa maisemassa ovat hieman erilainen joulukoriste.

Kaada Taloussokeria matalaan, laakeaan kulhoon ja tee sokerista erikorkuisia ”mäkiä”. Pane kauriit seisomaan ”lumeen”.

Maiseman voi koristella myös tontuilla, lumiukoilla ja kuusilla.

Anna mielikuvituksen lentää!


Pöytäkortit

Pöytäkortit

Leivo pöytäkortteja piparkakkutaikinasta ja kirjoita vieraan nimi kuorrutteella. Kortit voi syödä ruoan jälkeen! 

Kuorrute
1 munanvalkuainen
noin 3 dl Dansukker Tomusokeria
pari tippaa sitruunamehua tai etikkaa

Vatkaa tomusokeri, valkuainen ja etikka kiinteäksi, sitkeäksi seokseksi mieluiten sähkövatkaimella. Pane kuorrute muovipussiin ja pursota vieraiden nimet piparkakkujen päälle.


Lautasliinarenkaat

Lautasliinarenkaat

Tee kuorrutteesta kauniita lautasliinarenkaita.
Makea lisä joulukattaukseen.

Kuorrute
1 munanvalkuainen
nin 3 dl Dansukker Tomusokeria
pari tippaa sitruunamehua tai etikkaa

Vatkaa tomusokeri, valkuainen ja etikka kiinteäksi, sitkeäksi seokseksi mieluiten sähkövatkaimella. Pursota renkaita leivinpaperille. Anna kuivua.


Talo palasokerista

Talo palasokerista

Dansukker Palasokereita ja Ruokopalasokeria

Kuorrute 
1 munanvalkuainen
noin 3 dl Dansukker Tomusokeria
pari tippaa sitruunamehua tai etikkaa

Vatkaa ainekset kiinteäksi, sitkeäksi seokseksi mieluiten sähkövatkaimella. Kaada seos muovipussiin ja pursota. 

"Liimaa" sokeripalat yhteen kuorrutteella ja rakenna taloja, linnoja, kirkkoja jne.


Kuorrute

Kuorrute

1 munanvalkuainen
noin 3 dl Dansukker Tomusokeria
pari tippaa sitruunamehua tai etikkaa

Lisäksi
Nauha
Kiiltokuvia
Hopea- tai kultatähtiä

Sekoita kuorrutteen ainekset kulhossa. Vatkaa kuorrute tasaiseksi ja kiinteäksi sähkövatkaimella. Pursota sydämiä, palloja jne. leivinpaperille. Paina kuorrutteeseen kaksin kerroin taitettu nauha ja lisää sen jälkeen kiiltokuva. Koristele halutessasi pienillä tähdillä. Anna kuivua.


Huurteiset hedelmät

Huurteiset hedelmät

3 munanvalkuaista
hedelmiä maun mukaan
3 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 1/2 dl Dansukker Tomusokeria
voipaperia

Laita munanvalkuaiset kulhoon ja vatkaa niitä kevyesti. Voitele hedelmät kokonaan munanvalkuaisella (pullasutia käyttäen) ja laita ne ritilälle (voipaperin päälle).

Siivilöi päälle melko paksu kerros sokeria. Voit käyttää joko pelkästään Siroa tai Siron ja tomusokerin seosta (2/3 kidesokeria ja 1/3 tomusokeria). Anna sokerin imeytyä kunnolla eli noin tunnin ajan, ennen kuin laitat hedelmät varovasti tarjoiluvadille.


Sokeripaketti joulukuuseen

Sokeripaketti joulukuuseen

Dansukker Palasokereita ja Ruokopalasokeria
kuorrutetta
naru

"Liimaa" yhteen kahdeksan sokeripalaa kuorrutteella ja kiinnitä kaksin kerroin taitettu naru keskelle. Lisää haluamasi väristä kuorrutetta liitoksiin, jolloin sokeripalat näyttävät paketilta. Anna pakettien kuivua ennen kuin ripustat ne joulukuuseen.