Ruokavinkkejä


“Liukueste”

Pikkulasten on usein vaikeaa pitää kiinni lasista, ja lasi luiskahtaa helposti heidän otteestaan. Vaatteet ja huonekalut likaantuvat, kun lasin sisältö läikkyy ympäriinsä. Jos lasin ympärille kierretään pari vahvaa kumilenkkiä, siitä on paljon helpompi pitää kiinni.


Hieman karamellin makua pannukakkuun

Kun teet seuraavan kerran pannukakkua, lisää uunipannulla sulatettuun voihin hieman sokeria. Pannukakusta tulee tavallista hienomman tuntuinen ja hieman karamellin makuinen.


Kakku pysyy lautasella!

Laita kakun tai tortun alla olevalle lautaselle hiukan siirappia, niin leivonnainen ei luistele edestakaisin, kun sitä leikataan.


Kaksi kertaa nostatettu taikina

Kun taikina nostatetaan kaksi kertaa, ensin taikinakulhossa ja sitten pellillä, leivästä tulee mehevämpää.


Kandeeratut appelsiininkuoret

Tee itse kandeeratut appelsiininkuoret kakkujen leivontaan, erilaiseen koristeluun ja naposteluun. Voit hyödyntää myös muiden sitrushedelmien kuoret. Klikkaa ohjeeseen


Kandeeratut kukat

Poimi kauniita kukkia, esimerkiksi orvokkeja tai ruusuja. Kasta kuivat terälehdet munanvalkuaiseen tai sivele ne valkuaisella. Kasta ne sen jälkeen Dansukker Siro erikoishienoon sokeriin. Pane ritilälle kuivumaan.

Kukilla voi koristella kakkuja, torttuja, makeisia ja jälkiruokia.

Käytä koristeeksi vain myrkyttömiä ja torjunta-aineettomia kukkia.


Kertakäyttöesiliina lapsille

Jos lapsilla ei ole omia esiliinoja ja tiedät, että he ryhtyvät sotkuisiin puuhiin, voit leikata muovikassin pohjan auki ja vetää kassin lapsen päälle esiliinan sijasta.


Mittaa leivonnaisten ainekset tarkasti

Mittaa leivonnaisten ainekset tarkasti. Hyvän lopputuloksen kannalta on tärkeää, että eri ainesten määrät pysyvät samoina suhteessa toisiinsa.


Muovailtava suklaamassa

Muovailtavasta suklaamassasta voit tehdä suklaaruusuja, rasioita, erilaisia hauskoja hahmoja ja muita koristeita. Tarvitset vain tummaa suklaata (kaakaopitoisuus väh. 65 %) ja Dansukker Glukoosisiirappia.
Katso ohje ja video.


Ohjeita munkkien paistajalle

Valitse munkkien paistamiseen valurautapata tai paksupohjainen kattila.

Ota esille taikina-aineiden lisäksi padan kansi, uunikinnas, reikäkauha ja talouspaperia.

Käytä paistamiseen ruokaöljyä tai kookosrasvaa.

Pane rasva aina kuivaan pataan, sillä tilkkanenkin vettä aiheuttaa räiskymistä. Rasvaa on sopiva määrä, kun munkit mahtuvat siinä ”uimaan”, noin 5 cm:n korkeudella pohjasta.

Kokeile rasvan kuumuutta pienellä taikinapalalla tai vaalealla leipäkuutiolla. Lämpötila on sopiva, kun se alkaa heti poreillen kiehua ja ruskettuu kauniiksi vajaassa minuutissa. Asteita on silloin noin 180 º. Liian kuumassa se ruskistuu heti ja öljy savuaa. Liian kylmässä munkit kypsyvät hitaasti ja niihin imeytyy liikaa rasvaa.

Pane kerralla kiehumaan vain muutama munkki, sillä liian suuri määrä jäähdyttää rasvan.

Jos rasva alkaa palaa, pane heti kansi päälle. Vettä ei saa käyttää sammuttamiseen.

Kääntele munkkeja kypsymisen aikana, että ne ruskistuvat tasaisesti. Reikäkauha on hyvä työväline. Sen avulla liika rasva valuu takaisin pataan, kun munkit otetaan pois talouspaperin päälle valumaan.

Anna rasvan jäähtyä paistamisen jälkeen haaleaksi. Siivilöi se ja säilytä kylmässä. Samaa rasvaa voi käyttää 2-3 kertaa.


Pakastuspussi pursottimen sijasta

Leikkaa pussin toiseen kulmaan pieni reikä, täytä pussi kermavaahdolla, purista umpeen ja pursota.


Palaset irti alustasta!

Aiotko tarjota pehmeää täytekakkua? Siivilöi ohut kerros tomusokeria puhtaalle ja kuivalle tarjoiluvadille kakun alle, niin palaset irtoavat alustasta helposti, kun kakkua leikataan.


Sokeri tekee pikkuleivistä rapeampia

Jos pikkuleipiin käytettävän sokerin määrää vähennetään, niistä tulee tavallista pehmeämpiä, ja mitä enemmän sokeria käytetään, sitä kovempia ja rapeampia niistä tulee.


Taikina nousee paremmin

Kun leipätaikinaan lisätään ripaus sokeria, se nousee paremmin.


Tomusokeri

Kuorrute kiinnittyy kakkuun paremmin eikä ala valua, kun ensin ripottelet kakun päälle tomusokeria ja sitten vasta levität kuorrutteen.


Uutta makua suklaakakkuun

Käytä taikinassa kupillinen fariinisokeria kidesokerin sijasta, kun teet seuraavan kerran suklaakakkua. Kakusta tulee entistäkin paremman makuinen.


Vaahtokarkkifondant

Sulata vaahtokarkkeja mikrossa ja vaivaa joukkoon tomusokeria: saat kaulittavaa vaahtokarkkimassaa kakkujen ja leivosten kuorrutteeksi.
Katso ohje.