Suolaista leivontaa

Suolaiset piirakat sopivat salaatin kera lounaaksi ja iltapalaksi, piknikille ja brunssille sekä arkiseen tai juhlavaan kahvipöytään makeiden tarjottavien rinnalle.


Sadonkorjuupiirakka

Sadonkorjuupiirakka

8 annosta
Käytä kasviksia vaihdellen ja saat aina hieman erilaisen mutta herkullisen piiraan.
Ainekset

Pohja
100 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
½ dl ruisjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä

Täyte
2–3 dl kantarelleja
1 sipuli
1/3 pientä kesäkurpitsaa
100 g kirsikka- tai miniluumutomaatteja
½ pieni paprika
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
2 tl Dansukker Ruokokidesokeria tai Fariinisokeria
2 kananmunaa
100 g juustoraastetta
2 ½ dl ruokakermaa tai kuohukermaa
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa


Sekoita hieman pehmeän rasvan joukkoon vehnäjauhot, ruisjauhot, leivinjauhe ja lopuksi kylmä vesi. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasainen. Painele se leivinpaperilla vuorattuun pyöreään uunivuokaan, jonka halkaisija on 24–26 cm. Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin keskiritilätasolla noin 10 minuuttia.

Putsaa kantarellit ja paloittele niitä tarvittaessa. Hienonna sipuli ja kesäkurpitsa. Puolita tomaatit ja paloittele paprika. Hienonna valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy ja lisää kasvikset pannulle yhdessä ruokokidesokerin kanssa. Kääntele hetki, kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet. Levitä ne esipaistetun piiraspohjan päälle.

Sekoita munat, juustoraaste ja kerma keskenään. Rouhi joukkoon mustapippuria ja lisää ripaus suolaa. Kaada seos piirastäytteiden päälle ja kypsennä 200-asteisessa uunissa vielä noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen. Tarjoa lämpimänä tai hieman jäähtyneenä.

Vinkki!
Tuplaa pohjan ja täytteiden ainekset ja valmista piiras uunipannulle. Näin saat tarjottavaa isommallekin joukolle.

Käytä sesonkien kasviksia vaihdellen ja saat aina herkullisen ja hieman erilaisen piiraan. Pohjataikinaan voit piilottaa myös hienonnettuja yrttejä tai pinaattia.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Lohipiirakka

Lohipiirakka

1 tunti
Leivo tämä suolainen piirakka kylmäsavulohesta gluteenittomana.
Ainekset

Pohja
100 g voita tai margariinia
2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
½ dl perunasosejauhetta
1 rkl Dansukker Muscovadosiirappia
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 dl vettä

Täyte
150 g kylmäsavustettua lohta
1 dl jokiravunpyrstöjä
½ dl tilliä tai ruohosipulia silputtuna
100 g juustoraastetta
2 munaa
2 dl kuohu- tai ruokakermaa
ripaus chili- tai cayennepippuria


Mittaa huoneenlämpöinen rasva kulhoon ja lisää joukkoon gluteeniton jauhoseos, perunasosejauhe, siirappi, leivinjauhe ja suola. Nypi keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita vain sen verran, että taikina on tasainen. Painele taikina pitkänmalliseen piirasvuokaan tai halkaisijaltaan noin 24 cm:n piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin keskiritilätasolla noin 10 minuuttia.

Asettele pinnalle kylmäsavulohta, jokiravunpyrstöjä ja silputtua tilliä tai ruohosipulia. Mittaa kulhoon juustoraaste, munat, kerma ja ripaus chilipippuria. Sekoita ja kaada täytteiden päälle. Paista 200-asteisen uunin keskiritilätasolla 30–40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen ja kiinteä.

Vinkki!
Mikäli voit valmistaa piiraan ilman ruokarajoitteita, kokeile spelttijauhoja! Ne eivät kuitenkaan sovellu gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Kinkku-omenapiiras

Kinkku-omenapiiras

8 annosta
Ainekset

100 g voita
1/2 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl vettä tai kermaa

Täyte
150 g palvikinkkua
1 pieni punasipuli
2 dl suppilovahveroita tai muita sieniä
1 rkl rypsiöljyä
1 omena
1 tl Dansukker Muscovadosiirappia
2 dl ruokakermaa
150 g juustoraastetta
1 muna


Nypi huoneenlämpöinen voi, suola ja vehnäjauhot keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi tai kerma nopeasti sekoittaen.

Painele taikina halkaisijaltaan 24 cm piirasvuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Paloittele palvikinkku. Hienonna punasipuli. Puhdista sienet ja paloittele tarvittaessa. Kuori ja paloittele omena pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy pannulla. Lisää punasipuli ja sienet. Kääntele hetki, kunnes pehmenevät. Lisää omenakuutiot ja siirappi. Pyöräytä hetki pannulla.

Levitä täytteet piiraspohjan päälle. Sekoita ruokakerma, juustoraaste ja muna keskenään ja kaada seos piirastäytteiden päälle. Jatka kypsentämistä 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia tai kunnes pinta on kauniin värinen ja kiinteä.

Vinkki!
Voit halutessasi lisätä kerman joukkoon pienen määrän sinappia.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Gluteenittomat porkkanasarvet

Gluteenittomat porkkanasarvet

16 kpl 45 minuuttia
Leivo porkkana- tai punajuurisarvia!
Ainekset

1 dl maitoa
25 g tuoretta hiivaa
1/2 tl suolaa
2 tl Dansukker Fariinisokeria
1 dl porkkanasosetta (tai punajuurisosetta) lämmitettynä
1/2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
4–4 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta tai jyttejauhoja
25–50 g sulatettua voita voiteluun


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Sekoita joukkoon hieman lämmitetty porkkanasose. Lisää gluteenittomat kaurahiutaleet ja gluteeniton jauhoseos tai jyttejauhot. Sekoita taikina tasaiseksi ja jaa kahteen osaan. Pyöritä palloiksi ja kaulitse pyöreiksi levyiksi. Jaa molemmat kahdeksaan tasakokoiseen sektoriin. Käännä rulliksi leveästä kohdasta kapeampaan päin ja käännä sarven muotoon.

Paista 200-asteisessa uunissa keskiritilätasolla 10–15 minuuttia.

Voitele valmiit sarvet voisulalla.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Suppilovahveropiiras

Suppilovahveropiiras

8 annosta
Ainekset

Pohja
100 g voita
1 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 rkl vettä tai kermaa

Täyte
25 g voita
3–5 dl suppilovahveroita
1 iso sipuli hienonnettuna
2 tl Dansukker Fariinisokeria
1 punainen paprika kuutioina tai suikaleina
mustapippuria myllystä
½ tl kuivattua kirveliä
2 dl ruoka- tai kuohukermaa
2 munaa
150 g juustoraastetta


Nypi huoneenlämpöinen voi, suola, vehnäjauhot ja ruisjauhot ryynimäiseksi seokseksi. Lisää nopeasti sekoittaen vesi tai kerma ja painele taikina halkaisijaltaan 22–24 cm piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

Kuumenna voi pannulla. Lisää suppilovahverot, hienonnettu sipuli ja fariinisokeri. Kääntele muutaman minuutin ajan. Lisää paloiteltu paprika ja mausta mustapippurilla ja kirvelillä. Levitä täyte piiraspohjan päälle.

Sekoita kerma, munat ja juustoraaste keskenään. Kaada täytteiden päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen ja kiinteä. Koristele tuoreella kirvelillä.

Vinkki!
Voit lisätä joukkoon pannun kautta käytettyjä vihanneksia oman makusi mukaan.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Peltilihapiirakka

Peltilihapiirakka

12 annospalaa 1 tunti 15 minuuttia
Pellillinen tuttua jauheliha-riisipirakkaa
Ainekset

250 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
250 g maitorahkaa

Täyte
2 rkl öljyä
1 iso sipuli
1 rkl Dansukker Fariinisokeria
400 g jauhelihaa
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
1 dl riisiä
3 dl vettä
1 liha- tai kasvisliemikuutio
1 tl rakuunaa

Voiteluun
1 kananmuna


Anna voin pehmetä hetki. Laita se kulhoon ja lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä maitorahka. Sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja nosta jääkaappiin.

Valmista täyte. Kuumenna öljy pannulla ja lisää hienonnettu sipuli sekä fariinisokeri. Kuullota, kunnes sipuli on kauniin väristä. Lisää jauheliha ja paista kauttaaltaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Lisää joukkoon riisi, vesi, murennettu liha- tai kasvisliemikuutio sekä rakuunaa. Anna hautua hiljalleen kunnes riisi on kypsää. Tarkista maku. Jäähdytä seos.

Levitä täyte puolikkaalle taikinalevylle ja nosta toinen osa päälle. Rypistä reunat. Voitele pinta munalla.

Kypsennä 200–225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen.

Leikkaa annospaloiksi ja tarjoa lämpimänä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Feta-pinaattipiiraat

Feta-pinaattipiiraat

10–12 kpl
Ainekset

Taikina
100 g voita tai margariinia
½ tl suolaa
1 rkl Dansukker Tummaa Siirappia
3 dl vehnä- tai spelttijauhoja
1 rkl vettä tai kermaa

Täyte
1 dl kuohu- tai ruokakermaa
1 muna
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
50 g juustoraastetta

2 rkl öljyä
100 g babypinaattia
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl Dansukker Tummaa Siirappia
200 g fetajuustoa kuutioina
mustapippuria myllystä 


Nypi huoneenlämpöinen rasva, suola, siirappi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi tai kerma ja sekoita vain sen verran, että taikina on tasainen. Nosta taikina jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Sekoita kerma, muna, suola, mustapippuri ja juustoraaste keskenään.

Kuumenna öljy pannulla ja lisää kuumalle pannulle babypinaatti, valkosipuli ja siirappi. Kääntele, kunnes pinaatit kutistuvat. Lisää fetajuusto ja mustapippuria myllystä. Kuumenna.

Painele taikina metallisen muffinipellin koloihin. Esipaista 225-asteisessa uunissa keskiritilätasolla noin 10 minuuttia.

Jaa pinaatti-fetatäyte koloihin ja päälle kermaseos.

Jatka kypsentämistä 200-asteisen uunin keskiritilätasolla noin 20 minuuttia tai kunnes piiraat ovat hyytyneet ja kauniin värisiä.

Tarjoa mielellään lämpiminä.

Vinkki!
Voit valmistaa tämän myös yhdeksi piiraaksi halkaisijaltaan 24–26 cm piirasvuokaan.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Kaalipiirakka

Kaalipiirakka

Ainekset

Taikina
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl Dansukker Ruokokidesokeria
1/2 tl suolaa
200 g leivontamargariinia
1 tlk (2 dl) kermaviiliä
Täyte
1/2 keräkaalia (suikaloituna non 1 1/2 l)
1–2 porkkanaa
1–2 sipulia
25 g margariinia
1 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl Dansukker Vaaleaa siirappia
suolaa, valkopippuria ja meiramia
Voiteluun
munaa
(Pinnalle
unikonsiemeniä)


1. Sekoita taikinan kuivat aineet. Lisää kuutioitu rasva ja kermaviili nopeasti sekoittaen. Muovaa taikina palloksi ja nosta jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

2. Suikaloi kaali ja viipaloi porkkanat ja sipulit kattilaan. Lisää rasva ja hauduta kaalisilppu pehmeäksi ruskistamatta. Sekoita välillä ja lisää siirappi, jauhot sekä mausteet. Jäähdytä.

3. Kaaviloi taikina kahdeksi pyöreäksi levyksi ja levitä toinen pohjaksi uunivuokaan niin, että se peittää myös reunat. Tasoita täyte päälle keskeltä hiukan koholla. Nosta toinen levy kanneksi. Ummista reunat.

4. Voitele taikina munalla. Tee tähteeksi jääneestä taikinasta koristeita piirakan pintaan ja voitele nekin. (Ripottele päälle siemeniä koristeeksi.) Pistele kuoreen muutamia reikiä. Kypsennä kaalipiirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Kantarellitäytteiset sämpylät

Kantarellitäytteiset sämpylät

12 kpl
Ainekset

½ l vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl Dansukker Leipäsiirappia
n. 13 dl vehnäjauhoja

Täyte
¾ dl öljyä
3 rkl Dansukker Fariinisokeria
2–3 sipulia silputtuna
1 ½ l kantarelleja
3 hienonnettua valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
½ tl timjamia
n. 2 dl juustoraastetta 


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, leipäsiirappi ja vehnäjauhot alustaen. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinan alla.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat ja jaa kahteen osaan. Pyöritä tasapaksuksi tangoksi ja leikkaa molemmat tangot kuuteen osaan. Pyöritä pitkulaisiksi sämpylöiksi ja kohota hetki.

Paista 200-asteisessa uunissa keskiritilätasolla 10–15 minuuttia.

Valmista täyte. Kuumenna öljy paistokasarissa tai isolla pannulla. Lisää fariinisokeri, silputtu sipuli ja kantarellit. Isokokoiset kantarellit voit leikata hieman pienemmiksi. Kääntele hetki kovalla lämmöllä ja lisää sitten joukkoon hienonnetut valkosipulinkynnet, suola, mustapippuri, timjami ja juustoraaste.

Leikkaa leipien päälle viillot lähes pohjaan asti ja laita viiltoihin kantarellitäytettä. Laita leivät pieneksi hetkeksi uuniin, jotta pinnasta tulee rapea.

Vinkki!
Korvaa osa vehnäjauhoista muilla jauhoilla.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Lisää suolaisia piirakoita »

Lisää leipäohjeita »