Omatekoinen makusiirappi maustaa kuumat juomat

Kahviloissa juomia maustetaan usein makusiirapeilla. Yhtä herkullisia juomia voi loihtia myös kotikeittiössä, sillä makusiirapin valmistaminen on helppoa. Väri- ja säilöntäaineeton makusiirappi syntyy hetkessä: kattilassa keitetään nestettä valitun makuaineen kanssa, minkä jälkeen lisätään sokeri ja seosta keitetään noin 10–15 minuuttia. Makuaineena voi käyttää esimerkiksi kanelia, kardemummaa, inkivääriä, neilikkaa, vaniljaa, muskottia tai hedelmiä.

Makusiirapeilla saa juomien lisäksi uusia jännittäviä makuvivahteita leivonnaisiin, jälkiruokiin ja säilykkeisiin. Niitä voi käyttää myös liha-, kala- tai kasvisruokien mausteena tai kastikkeena. Kauniisti pakattu makusiirappipurkki on myös persoonallinen lahja.

Luumuglögi (alkoholiton)

Luumuglögi (alkoholiton)

Appelsiini-valkoviiniglögi

Appelsiini-valkoviiniglögi

Appelsiini-vaniljakahvi

Appelsiini-vaniljakahvi

Viikunatee

Viikunatee

Chili-suklaajuoma

Chili-suklaajuoma

Punaviiniglögi

Punaviiniglögi


Siirapit

Luumusiirappi


Ainekset
500 g tuoreita luumuja
5 dl vettä
3 dl Dansukker Taloussokeria

Pane huuhdotut ja pilkotut luumut (kivet voit poistaa tai jättää) kattilaan. Kaada vesi päälle. Anna kiehua hiljaa poristen kauniin punaiseksi mehuksi. Siivilöi. Kaada mehu kattilaan (3–4 dl), lisää sokeri ja keitä 10–15 minuuttia kunnes liemi on siirappimaista. Jäähdytä. Liemen siirappimaisuus lisääntyy jäähtyessä. Säilytä ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa.

Vinkki!
Lisää makusiirappia juomiin, luonnonjogurttiin, viiliin tai vaikkapa pannukakun päälle. Se sopii mainiosti myös eri ruokien maustamiseen ja jälkiruokien koristeluun.
 

Appelsiinisiirappi


Ainekset
3 appelsiinia
2 ½ dl Dansukker Luomuruokosokeria

Raasta yhden pestyn appelsiinin keltainen kuori suoraan kattilaan. Halkaise appelsiinit ja purista puolikkaista mehut (noin 3 ½ dl) ja kaada mehu kattilaan. Lisää sokeri ja keitä 10–15 minuuttia. Jäähdytä. Liemen siirappimaisuus lisääntyy jäähtyessä. Jos haluat sileän siirapin, siivilöi kuumana. Säilytä siirappi ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa.

Vinkki!
Lisää makusiirappia juomiin, luonnonjogurttiin, viiliin tai vaikkapa pannukakun päälle. Se sopii mainiosti myös eri ruokien maustamiseen ja jälkiruokien koristeluun.
 

Viikunasiirappi


Ainekset
250 g kuivattuja viikunoita
5 dl vettä
kuivattu inkiväärinpalanen
kanelitanko
250 g Dansukker Fariinisokeria

Pane pilkotut viikunat, inkivääripala, kanelitanko ja vesi kattilaan. Keitä 15–20 minuuttia. Siivilöi. Mittaa mehu (noin 3 dl) kattilaan, lisää fariinisokeri ja keitä 10–15 minuuttia. Jäähdytä. Liemen siirappimaisuus lisääntyy jäähtyessä. Säilytä siirappi ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa.

Vinkki!
Lisää makusiirappia juomiin, luonnonjogurttiin, viiliin tai vaikkapa pannukakun päälle. Se sopii mainiosti myös eri ruokien maustamiseen ja jälkiruokien koristeluun.
 

Chilisiirappi


Ainekset
2–3 punaista vahvaa chiliä
1 dl Dansukker Vaaleaa Siirappia tai Vaaleaa Luomusiirappia

Hienonna chilit hyvin ja möyhennä silppua veitsen lappeella painaen tai huhmaressa. Sekoita siirappi joukkoon ja anna maustua huoneenlämmössä 2–3 päivää. Siivilöi tai käytä chilisilppuineen. Säilytä viileässä.

Vinkki!
Käytä makusiirappia esimerkiksi juomiin ja ruokien maustamiseen.
 

Punainen glögisiirappi


Ainekset
5 dl punaviiniä
5 dl Dansukker Fariinisokeria
1 rkl mausteneilikoita
kuivattu inkivääri
1–2 kanelitankoa
1 rkl kardemumman siemeniä
muutama tähtianis

Kuumenna viini ja sokeri. Lisää mausteet. Anna kiehua hiljalleen, kunnes seos sakenee siirapiksi. Anna jäähtyä puolisen tuntia. Siivilöi siirappi ja kaada pieniin pulloihin. Käytä juomien, jälkiruokien, leivonnaisten, ruokien tai kastikkeiden maustamiseen.

Ruokiin sopivan punaviinisiirapin voi tehdä jättämällä glögimausteet pois ja lisäämällä joukkoon mustapippuria ja ruokalusikallisen balsamiviinietikkaa.