Monikäyttöinen siirappi


Siirapit valmistetaan aromikkaista tummista sokeriliuoksista, joita syntyy kidesokerin valmistusprosessissa. Ne antavat ruokiin ja leivonnaisiin makeutta, makua, aromia, väriä ja täyteläisyyden tuntua. Lisäksi ne tekevät taikinasta notkeampaa, parantavat taikinan kohoamista ja säilyttävät tuotteet mehevinä pidemmän ajan.

Dansukker-tuotevalikoimaan kuuluvat Tumma siirappi, Vaalea siirappi, Cane Syrup
-ruokosokerisiirappi, Muscovadosiirappi ja Leipäsiirappi. Niiden väri ja maku vaihtelevat, joten siirapista riippuen voit käyttää niitä mm. leivontaan, ruokien maustamiseen tai sellaisenaan jälkiruokakastikkeena. Leipäsiirapin sisältämä mallas antaa lisämakua leipätaikinoihin.

Alla on muutamia esimerkkireseptejä siirapin käytöstä leivonnaisissa ja ruoanlaitossa.


Lammaspata

Lammaspata

6–8 annosta noin 2 tuntia
Viinissä haudutettu lammaspata saa seurakseen karamellisoituja sipulilohkoja.
Ainekset

1 luuton lampaan- tai karitsanpaisti (1,4 kg)
½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl suolaa
1 ½ tl mustapippurirouhetta
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
paistamiseen öljyä
1 lihaliemikuutio
5 dl valko- tai punaviiniä
½ dl Dansukker Cane Syrup Ruokosokerisiirappia
Karamellisoidut sipulit
4 sipulia
½ dl öljyä
½ dl Dansukker Cane Syrup Ruokosokerisiirappia tai Ruokokidesokeria
mustapippurirouhetta


Sulata paisti pakkauksen ohjeen mukaan.

Poista kalvot ja paksuimmat rasvat ja leikkaa liha isoiksi kuutioiksi. Sekoita jauhot ja mausteet ja pyörittele lihakuutiot seoksessa.

Kuumenna öljy pannussa ja paista kuutiot kahdessa kolmessa erässä paistokasarissa.

Siirrä kaikki ruskistetut lihakuutiot paistokasariin, murenna liemikuutio joukkoon ja valuta viini ja siirappi päälle. Peitä paistokasari kannella ja anna padan hautua miedolla lämmöllä noin 90 minuuttia. Sekoita silloin tällöin.

Halkaise sipulit, poista kuoret ja leikkaa puolikkaat ohuiksi lohkoiksi, siten että lohkot jäävät kiinni kannasta. Kun pata on kypsää paista sipulilohkot. Kuumenna öljy ja siirappi laakeassa pannussa ja paista sipuleihin ruskea karamellisoitunut pinta. Nosta sipulilohkot padan päälle.

Tarjoa timjamiperunoiden tai sahramilla maustetun riisin kanssa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Kaalilaatikko

Kaalilaatikko

Ainekset

2 kg keräkaalia
noin 3 rkl juoksevaa rasvaa
2 rkl Dansukker Cane Syrup -ruokosokerisiirappia tai Tummaa siirappia
tilkka vettä
kanaliemikuutio
(meiramia)
2 dl puuroriisiä
1 l vettä, suolaa
400 g jauhelihaa
1 tl suolaa
jauhettua valko- ja maustepippuria

Pinnalle
juoksevaa rasvaa
Dansukker Cane Syrup -ruokosokerisiirappia tai Tummaa siirappia


Leikkaa kaali ohuen ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna rasva isossa kattilassa, nostele kaalisuikaleet kattilaan ja kuumenna välillä sekoitellen. Lisää joukkoon vesi, murennettu liemikuutio, siirappi ja meirami. Hauduta kaalia hiljalleen puolisen tuntia. Lisää tarvittaessa hieman vettä.

Huuhdo riisi siivilässä. Lisää riisit kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä kypsäksi (noin 20 minuuttia) ja kaada siivilään valumaan.

Paahda jauheliha muruiseksi seokseksi, mausta ja kaada riisien kanssa kaalin joukkoon. Sekoita ja lusikoi seos kahteen laakeaan, voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Tarjoa puolukkahillon kera.

Vinkki!
Tee puolukkahillo itse. Keitä litra puolukoita ja 250 g Dansukker Hillosokeria noin 15 minuuttia. Jäähdytä ja tölkitä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Muscovado-punaviinikastike

Muscovado-punaviinikastike

4 annosta
Ainekset

2 salottisipulia tai 1 sipuli kuorittuna ja silputtuna
1 valkosipulin kynsi kuorittuna ja silputtuna
1 pikkupullo (0,375 l) punaviiniä
½ dl Dansukker Muscovadosiirappia
1 lihafondi- tai liemikuutio
1 rkl tomaattisosetta
muutama timjamin tai rosmariinin oksa tai 1 tl kuivattua yrttiä
2 tl maissitärkkelystä
1 dl vettä
2 rkl voita tai margariinia
(suolaa)


Laita kattilaan sipulisilput, viini, muscovadosiirappi, fondi- tai liemikuutio, tomaattisose ja yrtti. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä avoimena, miedolla lämmöllä poristen noin 15 minuuttia. Siivilöi ja siirrä liemi takaisin kattilaan.

Sekoita maissitärkkelys veteen ja lisää seos ohuena nauhana kuumaan liemeen koko ajan sekoittaen. Keitä pari minuuttia. Sekoita rasvanokareet kuumaan kastikkeeseen, mausta suolalla tarvittaessa. Tarjoa pihvien tai paistin kanssa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä

3 kpl 3 ½ tuntia
Mehevä saaristolaislimppu maistuu arkena ja juhlapöydässä.
Ainekset

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl Dansukker Tummaa siirappia tai Leipäsiirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnä- tai ruisleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

Voiteluun
siirappivettä
(1 osa siirappia, 3 osaa vettä)


Lämmitä piimä ja sekoita joukkoon hiiva ja muut ainekset. Anna taikinan nousta 1½ tuntia.

Jaa taikina kolmeen litran kartonkivuokaan. Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa noin 2 tuntia. Valele siirappivedellä, kun leivät ovat kypsyneet noin 1½ tuntia.

Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään.

Anna leipien tekeytyä viileässä pari–kolme päivää, niin ne ovat parhaimmillaan.

Vinkki!
Anna leipä lahjaksi kartongista valmistetussa leipävuoassa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Mummin siirappikakku

Mummin siirappikakku

24 palaa 1 tunti
Perinteinen tumma kahvikakku
Ainekset

3 kananmunaa
1 1/2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 1/2 dl Dansukker Tummaa siirappia
1 1/2 dl kuumaa, vahvaa kahvijuomaa
75 g margariinia tai voita sulatettuna
4 1/4 dl vehnäjauhoja
1 rkl jauhettua kanelia
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl rusinoita
Pinnalle
Dansukker Tomusokeria


Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele 2 litran rengasvuoka.

Vatkaa kananmunat, sokeri ja siirappi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kuuma kahvijuoma ja sulatettu rasva voimakkaasti vatkaten munavaahtoon. Sekoita kuivat aineet ja rusinat. Lisää seos tasaisesti sekoittaen vaahtoon.

Kaada taikina vuokaan ja paista noin 45 minuuttia. Kokeile kakun kypsyys hammastikulla. Kumoa kakku hiukan jäähtyneenä.

Siivilöi ohut kerros tomusokeria kakun päälle ennen tarjoilua. Kakun maku paranee muutaman päivän säilytyksessä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Haarukkaleivät

Haarukkaleivät

40 kpl 40 minuuttia
Perinteiset helpot haarukkapikkuleivät
Ainekset

200 g voita tai margariinia
1 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1/2 dl Dansukker Tummaa siirappia
1 kananmuna
2 tl piparkakkumaustetta
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta


Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri sekä siirappi vaahdoksi, lisää muna hyvin vatkaten. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet.

Pyöritä taikina tasapaksuksi tangoksi ja leikkaa neljäänkymmeneen osaan. Pyöritä osat palloiksi ja litistä jauhotetulla haarukalla pintaan ristikkäiskuvio.

Paista 200 asteessa uunissa leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä noin 10 minuuttia.

Säilytä tiiviissä purkissa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Muscovadovaahto

Muscovadovaahto

8 annosta 10 minuuttia
Kuohkea suklaaherkku tuoreiden marjojen kera
Ainekset

150 g tummaa suklaata sulatettuna
2 dl kuohukermaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 dl Dansukker Muscovadosiirappia

Tarjoiluun

5 dl tuoreita marjoja tai hedelmiä
1 rkl Dansukker Muscovadosiirappia  


Sulata suklaa miedolla lämmöllä mikrouunissa tai liedellä kattilassa. Vatkaa jääkaappikylmä kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa rahka ja muscovadosiirappi sileäksi. Lisää haalea suklaasula joukkoon hyvin vatkaten. Pyöräytä kermavaahto viimeisenä rahka-suklaaseokseen. Annostele vaahto jälkiruoka-astioihin. Viimeistele annokset marjoilla tai hedelmäpaloilla ja ohuilla muscovadosiirappiraidoilla.

 

Reseptin on laatinut

Dansukker

Mango-jogurttihyytelö

Mango-jogurttihyytelö

n. 8 annosta 20 minuuttia + hyytyminen
Mangosta ja jogurtista näyttävä herkkuhyytelö
Ainekset

8 liivatelehteä
2 1/2 dl vispikermaa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
5 dl maustamatonta jogurttia
1 prk säilykemangoa valutettuna ja soseutettuna
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
1/2 dl Dansukker Vaaleaa siirappia
1/2 dl hedelmämehua tai vettä
Koristeeksi
Cantaloupe-melonia, banaania ja appelsiinia tai muita hedelmiä tai marjoja
Dansukker Cane Syrup Ruokosokerisiirappia


Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vispikerma tai vaniljakastike. Vatkaa joukkoon maustamaton jogurtti. Soseuta valutettu mango haarukalla lautasella tai sauvasekoittimella ja lisää seokseen. Mausta vaniljasokerilla ja vaalealla siirapilla.

Kuumenna mehu tai vesi kiehuvaksi esimerkiksi lasissa mikroaaltouunissa. Liuota joukkoon vedestä puristetut liivatelehdet ja sekoita lusikalla tasaiseksi. Valuta liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.

Kaada seos jäädyke- tai hyytelövuokaan tai annostele jälkiruokakulhoihin. Anna hyytyä muutama tunti tai yli yön jääkaapissa ja kumoa tarjoiluvadille.

Koristele tuoreilla hedelmillä tai marjoilla. Valuta kastikkeeksi halutessasi ruokosokerisiirappia.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Marjasmoothie

Marjasmoothie

3 annosta
Ainekset

200 g mustaherukoita
200 g mansikoita
2 dl maustamatonta luonnonjogurttia
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1/2 dl Dansukker Cane Syrup -ruokosokerisiirappia tai Tummaa siirappia


Soseuta kohmeiset marjat sauvasekoittimella, lisää jogurtti, vaniljasokeri ja siirappi. Sekoita juoma kuohkeaksi. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa siirappia.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Appelsiinipannukakut

Appelsiinipannukakut

15 minuuttia
Paksut amerikkalaistyyliset pannukakut nautitaan appelsiinisiirapin kera.
Ainekset

6 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 rkl Dansukker Taloussokeria
1 luomuappelsiinin raastettu kuori
1 dl appelsiinimehua
5 dl piimää
2 isoa kananmunaa
2 rkl juoksevaa margarinia, voisulaa tai öljyä
Paistamiseen
voita tai juoksevaa margarinia
Pinnalle
1 luomuappelsiinin raastettu kuori
1 dl appelsiinimehua
2 dl Dansukker Vaaleaa Siirappia


Pese appelsiinit. Raasta kuori. Keitä siirapin aineksia reippaalla lämmöllä viitisen minuuttia.

Mittaa pannukakkutaikinan kuivat ainekset kulhoon. Sekoita toisessa kulhossa munat, piimä, rasva ja appelsiinimehu. Lisää kuivat ainekset siivilän läpi seuloen kosteisiin aineksiin. Lisää lopuksi hyvin pestyn appelsiinin raastettu kuori. Anna taikinan vetäytyä viitisen minuuttia.

Paista lettu- tai blinipannulla pulskia pannukakkuja. Tarjoa appelsiinisiirapin kanssa.

Letut voi tarjota myös pakastemarjoista ja Dansukker Hillo-marmeladisokerista valmistetun hillon kanssa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Tutustu myös Dansukker Glukoosisiirappiin »