Vappubrunssi

Vappu on valon, ilon, herkuttelun ja ystävien aikaa. Kun vappubrunssilla pöydän ääreen kokoontuu suurempi ystäväjoukko, on hyvä varautua myös keliaakikon tai muuten gluteenia välttävän vieraan ruokavalioon. Dansukkerin hurmaavilla vappubrunssiohjeilla gluteeniton menu valmistuu vaivattomasti, ja se maistuu kaikille juhlavieraille.


Yrttimaan sitruunasima

Yrttimaan sitruunasima

Ainekset

4 l vettä
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
2 sitruunan mehu
1 ruukku vahvaa minttua
2–3 rosmariininoksaa
1/5 tl hiivaa (herneen kokoinen pala)


Kuumenna puolet vedestä esim. 5 litran kattilassa. Lisää sokerit ja sekoita kunnes ne ovat liuenneet kokonaan. Lisää loput vedestä, sitruunoista puristettu mehu ja huuhdellut, rennosti silputut yrtit. Lisää hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen ja anna siman käydä huoneenlämmössä vuorokauden ajan.

Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina, sulje ja pane pullot viileään. Sima on valmista juotavaksi noin viikon kuluttua, kun rusinat nousevat pintaan. Huoneenlämmössä sima valmistuu noin kolmessa päivässä. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Vinkki!
Halutessasi enemmän sitruunan makua kuori sitruunoiden keltaista kuoriosaa mukaan. Käytä mieluiten luomusitruunoita ja pese ne huolellisesti ennen käyttöä.


Vihersmoothie

Vihersmoothie

4–6 annosta

Ainekset

1 ruukku romainesalaattia
½ kurkkua
2 syöntikypsää avokadoa
3–5 cm:n pala tuoretta inkivääriä kuorittuna ja viipaloituna
1 limetti kuorittuna
2 rkl Dansukker Cane Syrup Ruokosokerisiirappia
15 basilikanlehteä
ripaus suolaa ja mustapippuria
3–4 dl jääkylmää vettä tai jäämurskaa


Laita esikäsitellyt ja pilkotut kasvikset blenderiin. Lisää ruokosokerisiirappi, basilikanlehdet, mausteet, vesi tai jäämurska. Pyöräytä aineet samettiseksi juomaksi.


Granola

Granola

Ainekset

4 dl puurohiutaleita (esim. kaura, tattari, neljän viljan)
2 dl siemensekoitusta
2 dl saksanpähkinöitä
2 dl cashewpähkinöitä
2 rkl öljyä
½ dl Dansukker Cane Syrup Ruokosokerisiirappia
1–2 dl Dansukker Fariinisokeria
ripaus suolaa
1–2 dl kuivattuja karpaloita
10 kuivattua, pehmeää aprikoosia


Sekoita ainekset kulhossa karpaloita ja aprikooseja lukuun ottamatta ja kaada seos leivinpaperoidulle uunipellille. Paahda seosta uunissa 180 asteessa noin 20 minuuttia. Sekoita pellillä olevia aineksia viiden minuutin välein paahtamisen aikana. Jäähdytä, sekoita karpalot ja pilkotut aprikoosit joukkoon ja purkita.

Nauti granola jogurtin, rahkan, kylmän maidon tai raejuuston kanssa. Se sopii myös salaattien päälle ripoteltavaksi.

Vinkki!
Gluteenittoman granolan saat käyttämällä gluteenittomia hiutaleita.


Yrtti-valkosipulilihapullat

Yrtti-valkosipulilihapullat

50–60 kpl

Ainekset

600 g naudan jauhelihaa (rasvaa 10 %)
400 g nauta-sikajauhelihaa
1 rs (140 g) pekonikuutioita
1 iso punasipuli
1 ruukku rucolaa
½ ruukkua timjamia
½ ruukkua salviaa tai basilikaa
2 rosmariinin oksaa
4–6 valkosipulin kynttä
1 ½ dl kermaa tai ruokakermaa
¾ dl tattarihiutaleita tai korppujauhoja
2 kananmunaa
1 ½ tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl Dansukker Cane Syrup Ruokosokerisiirappia

Paistamiseen
öljyä ja voita tai margariinia
 


Ota jauhelihat huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen valmistusta. Ruskista pekonikuutiot, jäähdytä. Lisää pekonikuutiot, silputtu punasipuli ja silputut yrtit, murskatut valkosipulinkynnet, kerma, korppujauhot, kananmunat, mausteet ja siirappi jauhelihojen päälle kulhoon. Sekoita hyvin ja anna maustua 15 minuuttia.

Pyörittele taikina lihapulliksi ja kypsennä ne paistinpannussa öljyn ja rasvan seoksessa. Voit paistaa lihapullat myös uunissa 220 asteessa 5–10 minuuttia, paistoaika riippuu lihapullien koosta.

Vinkki!
Gluteenittomat lihapullat saat korvaamalla korppujauhot tattarihiutaleilla. 

Vinkki!
Tarjoa lihapullat balsamicosiirapin ja marinoidun parsakaalin kera.


Lohipiirakka

Lohipiirakka

Ainekset

Pohja
100 g voita tai margariinia
2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
½ dl perunasosejauhetta
1 rkl Dansukker Muscovadosiirappia
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 dl vettä

Täyte
150 g kylmäsavustettua lohta
1 dl jokiravunpyrstöjä
½ dl tilliä tai ruohosipulia silputtuna
100 g juustoraastetta
2 munaa
2 dl kuohu- tai ruokakermaa
ripaus chili- tai cayennepippuria


Mittaa huoneenlämpöinen rasva kulhoon ja lisää joukkoon gluteeniton jauhoseos, perunasosejauhe, siirappi, leivinjauhe ja suola. Nypi keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita vain sen verran, että taikina on tasainen. Painele taikina pitkänmalliseen piirasvuokaan tai halkaisijaltaan noin 24 cm:n piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin keskiritilätasolla noin 10 minuuttia.

Asettele pinnalle kylmäsavulohta, jokiravunpyrstöjä ja silputtua tilliä tai ruohosipulia. Mittaa kulhoon juustoraaste, munat, kerma ja ripaus chilipippuria. Sekoita ja kaada täytteiden päälle. Paista 200-asteisen uunin keskiritilätasolla 30–40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen ja kiinteä.

Vinkki!
Mikäli voit valmistaa piiraan ilman ruokarajoitteita, kokeile spelttijauhoja! Ne eivät kuitenkaan sovellu gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.


Gluteenittomat maissi-banaanipannarit

Gluteenittomat maissi-banaanipannarit

Noin 30 kpl, ø 6 cm

Ainekset

2 dl maissijauhoja
2 dl tattarijauhoja tai -hiutaleita
1 dl mantelijauhetta
1 ½ tl suolaa
2 rkl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 dl maitoa
2 dl piimää
3 kananmunaa
2–3 banaania viipaleina

Paistamiseen
voita ja öljyä

Tarjoiluun
5 dl pensasmustikoita
3 dl turkkilaista jogurttia tai ranskankermaa
Dansukker Cane Syrup Ruokosokerisiirappia
(suolapähkinöitä) 


Mittaa kuivat aineet kulhoon. Lisää maito ja piimä, sekoita hyvin. Erota kananmunan keltuaiset ja valkuaiset, lisää keltuaiset taikinaan. Anna taikinan turvota 30 minuuttia.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää ne taikinaan kevyesti sekoitellen. Paista pulleita pikkupannukakkuja esim. ohukaispannussa. Laita kuhunkin pannukakkuun kolme banaaniviipaletta heti kun olet annostellut taikinan ohukaispannuun ja paista pannukakut kauniin ruskeaksi molemmilta puolilta.

Tarjoa pannukakut ruokosokerisiirapin, marjojen, turkkilaisen jogurtin  tai ranskankerman (ja suolapähkinöiden) kanssa.


Pannacottashotit

Pannacottashotit

10 annosta

Ainekset

5 dl kermaa TAI maitoa
1 dl Dansukker Hyytelösokeri Multia
1 kanelitanko
1/5 tl kardemummaa

Pinnalle

marjoja
Dansukker Siro erikoishienoa sokeria


Sekoita ainekset kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ½ minuuttia. Siivilöi kannuun ja kaada annoslaseihin. Hyydytä jääkaapissa pari tuntia tai yön yli. Koristele marjoilla ja sokerilla juuri ennen tarjoilua.


Gluteenittomat munkit

Gluteenittomat munkit

20–22 kpl

Ainekset

2 ½ dl maitoa
½ palaa (25 g) hiivaa
2 tl psylliumia
¾ tl suolaa
1 ½ dl Dansukker Fariinisokeria
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
2 tl jauhettua kardemummaa
noin 6 dl gluteenitonta jauhoseosta
100 g voita tai margariinia
1 kananmuna

Paistamiseen
1 ½ l rypsiöljyä

Sokerointiin
Dansukker Siro erikoishienoa sokeria 


Leivo munkit huoneenlämpöisistä aineksista. Yleiskone on hyvä apuväline gluteenittoman munkkitaikinan teossa.

Lämmitä maito (37–40°) ja murenna hiiva joukkoon. Lisää psyllium hyvin sekoittaen ja anna turvota 5–10 minuuttia. (Peitä ja pidä taikinakulho mielellään sen aikaa kädenlämpöisessä vesihauteessa, että seos pysyisi lämpimänä.) 

Sekoita suola, fariinisokeri, vaniljasokeri ja kardemumma joukkoon. Lisää ensin hiukan yli puolet jauhoista vatkaten ja jatka vatkaamista pari minuuttia. Lisää pehmeä tai puoliksi sulanut rasva ja kananmuna sekä loput jauhot vähitellen hyvin sekoittaen joukkoon. Vaivaa taikinaa kunnes se alkaa irrota taikinakulhon reunoista eikä tartu enää paljon sormiin. Taikinan on oltava pehmeää ja kevyesti kimmoisaa.

Huom! Gluteenittomat jauhoseokset vaihtelevat valmistajasta riippuen, joten tee loppujauhojen lisäys erissä saadaksesi sopivan taikinan.

Ripottele työpöydälle ohut kerros gluteenitonta jauhoseosta. Kumoa taikina ja jaa se 20–22 palaan. Pyörittele palat pulliksi työpöydällä tai jauhotettujen käsien välissä. Tee pulliin sormella reikä ja pyöritä sitä varovasti suuremmaksi. Peitä munkit liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 30–40 minuuttia.

Kuumenna öljy 170–180 asteeseen. Paista munkit upporasvassa, käännä paiston puolivälissä. Nosta munkit keittiöpihdeillä tai kahden haarukan avulla ensin muutamaksi sekunniksi talouspaperin päälle valumaan ja sokeroi sitten molemmilta puolilta. Tarjoa lämpiminä tai jäähtyneinä.


Siemennäkkäri

Siemennäkkäri

2 uunipellillistä

Ainekset

1 dl cashewpähkinöitä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
½ dl pellavansiemenrouhetta
½ dl hampunsiemeniä
2 dl vettä
3 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
1 rkl Dansukker Tummaa siirappia


Laita kaikki pähkinät ja siemenet kulhoon. Mittaa joukkoon vesi ja oliiviöljy, anna seistä noin viisi minuuttia.

Lisää suola ja siirappi. Jauha ainekset monitoimikoneen leikkuuterällä tasaiseksi seokseksi.

Jaa seos kahteen osaan ja kaulitse kahden leivinpaperin välissä tasaiseksi ohueksi levyksi. Leikkaa taikinapyörällä sopivan kokoisiksi näkkileiviksi.

Paista ensin 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia ja tiputa sitten lämpötila 100 asteeseen. Paista, kunnes leivät ovat rapeita ja kovia. Tiputa tarvittaessa lämpötilaa, jos näyttää että pinta saa liikaa väriä.

 


Gluteenittomat basilika-valkosipulisämpylät

Gluteenittomat basilika-valkosipulisämpylät

10 kpl

Ainekset

5 dl lämmintä vettä
1 rkl psylliumia
25 g tuorehiivaa
½ dl Dansukker Tummaa siirappia
7 dl gluteenitonta jauhoseosta (suolaisille taikinoille sopivaa)
½ dl avokado- tai rypsiöljyä
1 ½ tl suolaa
½–¾ dl hienonnettua tuoretta basilikaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
100 g parmesaanijuustoa tai muuta juustoa raasteena
Pinnalle
vettä tai rikottua kananmunaa
unikon- tai seesaminsiemeniä


Lämmitä vesi reilusti lämpimäksi. Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota nesteessä. Murenna joukkoon hiiva ja lisää siirappi sekoittaen. Sekoita joukkoon gluteeniton jauhoseos, öljy, suola, basilika, valkosipuli ja juustoraaste. Älä vaivaa taikinaa turhaan, vaan sekoita se tasaiseksi.

Muotoile taikinasta tanko ja jaa se tasakokoisiin paloihin. Pyöritä pyöreiksi sämpylöiksi ja nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna kohota lämpimässä paikassa liinan alla.

Voitele halutessasi vedellä tai kananmunalla ja ripottele pinnalle unikon- tai seesaminsiemeniä.

Paista 200–225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Mikäli et käytä sämpylöitä samana päivänä, pakasta osa myöhempää käyttöä varten.

Vinkki!
Voit valmistaa sämpylät myös ilman basilikaa, valkosipulia tai juustoraastetta (maidottomat) tai korvata ne porkkanaraasteella, punajuuriraasteella tai hienonnetulla pinaatilla.
 


Suklaa-mansikkaleivokset

Suklaa-mansikkaleivokset

15–18 annospalaa

Ainekset

200 g tummaa suklaata
150 g voita
1 ½ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 dl Dansukker Fariinisokeria
3 munaa
1 ½ dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta hienoa jauhoseosta
2 rkl sokeroimatonta kaakaojauhetta
2 tl Dansukker Vaniljasokeria

Pinnalle
250 g mascarponejuustoa
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
½ dl Dansukker Tomusokeria
muutama oksa tuoretta minttua tai sitruunamelissaa
1–2 dl mansikoita


Paloittele suklaa kattilaan ja sulata yhdessä voin kanssa miedolla lämmöllä.

Sekoita joukkoon sokerit. Lisää munat ja sekoita tasaiseksi. Sekoita vielä joukkoon vehnäjauhot, kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan, jonka koko on noin 15x25 cm.

Paista 200 asteessa uunin keskiritilätasolla noin 15 minuuttia. Jäähdytä.

Valmista täyte. Notkista mascarponejuusto kulhossa lusikalla tai sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon sokerit. Hienonna minttu ja sekoita joukkoon pieneksi kuutioitujen mansikkapalojen kanssa. Leikkaa suklaaleivonnainen pieniksi annospaloiksi ja lusikoi tahna palojen päälle.

Säilytä jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka.

Vinkki!
Kun käytät vehnäjauhojen tilalla gluteenitonta jauhoseosta, voit tarjota paloja myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle. Tarkista myös suklaan sopivuus.


Itse tehty sima tekee vapun! »

Munkit ja muut vappuherkut »

Kaikki vappureseptit »