Sadonkorjuu

Loppukesästä nautitaan oman kasvimaan maistuvasta vihannessadosta tai hyödynnetään kauppojen ja torien runsaan värikästä tarjontaa. Kasviksista saa ruokaa sellaisenaan tai kevennystä ja lisuketta muihin ruokiin. Käytä juureksia myös leivonnaisiin.


Sadonkorjuupiirakka

Sadonkorjuupiirakka

8 annosta

Ainekset

Pohja
100 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
½ dl ruisjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä

Täyte
2–3 dl kantarelleja
1 sipuli
1/3 pientä kesäkurpitsaa
100 g kirsikka- tai miniluumutomaatteja
½ pieni paprika
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
2 tl Dansukker Ruokokidesokeria tai Fariinisokeria
2 kananmunaa
100 g juustoraastetta
2 ½ dl ruokakermaa tai kuohukermaa
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa


Sekoita hieman pehmeän rasvan joukkoon vehnäjauhot, ruisjauhot, leivinjauhe ja lopuksi kylmä vesi. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasainen. Painele se leivinpaperilla vuorattuun pyöreään uunivuokaan, jonka halkaisija on 24–26 cm. Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin keskiritilätasolla noin 10 minuuttia.

Putsaa kantarellit ja paloittele niitä tarvittaessa. Hienonna sipuli ja kesäkurpitsa. Puolita tomaatit ja paloittele paprika. Hienonna valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy ja lisää kasvikset pannulle yhdessä ruokokidesokerin kanssa. Kääntele hetki, kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet. Levitä ne esipaistetun piiraspohjan päälle.

Sekoita munat, juustoraaste ja kerma keskenään. Rouhi joukkoon mustapippuria ja lisää ripaus suolaa. Kaada seos piirastäytteiden päälle ja kypsennä 200-asteisessa uunissa vielä noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen. Tarjoa lämpimänä tai hieman jäähtyneenä.

Vinkki!
Tuplaa pohjan ja täytteiden ainekset ja valmista piiras uunipannulle. Näin saat tarjottavaa isommallekin joukolle.

Käytä sesonkien kasviksia vaihdellen ja saat aina herkullisen ja hieman erilaisen piiraan. Pohjataikinaan voit piilottaa myös hienonnettuja yrttejä tai pinaattia.


Jauhelihamureke ja kasvisspagetti

Jauhelihamureke ja kasvisspagetti

6 annosta

Ainekset

1 dl (gluteenittomia) korppujauhoja
2 dl vihannesmehua
700 g naudan jauhelihaa
1 tl kuivattua rakuunaa
1 kananmuna
n. 2 tl yrttisuolaa
mustapippuria myllystä
2 rkl öljyä
2 kevät- tai kesäsipulin vartta
1 porkkana
2 rkl Dansukker Muscovadosiirappia

Kasvisspagetti
2–3 isoa porkkanaa
1 iso kesäkurpitsa
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
2 rkl Dansukker Muscovadosiirappia
mustapippuria myllystä  


Mittaa korppujauhot kulhoon ja kaada päälle vihannesmehu. Anna turvota noin viisi minuuttia. Lisää joukkoon jauheliha, rakuuna, muna, yrttisuola ja rouhittua mustapippuria.

Hienonna sipulinvarret ja raasta porkkana. Kuumenna tilkka öljyä pannussa ja paista kevätsipulia ja porkkanaraastetta muutaman minuutin ajan kovalla lämmöllä käännellen. Lisää joukkoon muscovadosiirappi. Jäähdytä.

Sekoita jäähtynyt kasvisseos mureketaikinaan ja muotoile tasakokoiseksi murekkeeksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes mureke on kiinteä ja kauniin värinen.

Valmista murekkeen seuraksi herkullinen kasvisspagetti.

Kuori porkkanat ja hienonna valkosipulinkynnet. Käsittele porkkanat kuten kuorisit koko porkkanan kuorimaveitsellä, jolloin saat pitkiä suikaleita. Käsittele samoin kesäkurpitsa. Kuumenna öljy wokkipannussa ja kääntele kasviksia hetki kovalla lämmöllä. Mausta muscovadosiirapilla ja mustapippurilla.


Tomaattikeitto

Tomaattikeitto

4 annosta

Ainekset

1 kg tomaatteja
2 keltasipullia
4–5 valkosipulinkynttä
1 sitruuna
2 rkl oliiviöljyä
6 dl vettä
1 rkl Dansukker Fariinisokeria
1 tl suolaa
1 rkl Harissa-mausteseosta
tuoretta korianteria tai persiljaa


Kalttaa tomaatit kuumassa vedessä, kuori ja paloittele. Kuori ja kuutioi sipulit ja valkosipulit. Purista sitruunasta mehu.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulisilppu. Lisää tomaatit, sitruunamehu ja vesi.  Anna kiehua hiljalleen kannen alla 20 minuuttia. Lisää fariinisokeri, suola sekä mausteseos ja kiehauta uudelleen. Tarkista maku.

Lisää valmiin keiton pinnalle hienonnettua korianteria tai persiljaa.


Kaalilaatikko

Kaalilaatikko

Ainekset

2 kg keräkaalia
noin 3 rkl juoksevaa rasvaa
2 rkl Dansukker Cane Syrup -ruokosokerisiirappia tai Tummaa siirappia
tilkka vettä
kanaliemikuutio
(meiramia)
2 dl puuroriisiä
1 l vettä, suolaa
400 g jauhelihaa
1 tl suolaa
jauhettua valko- ja maustepippuria

Pinnalle
juoksevaa rasvaa
Dansukker Cane Syrup -ruokosokerisiirappia tai Tummaa siirappia


Leikkaa kaali ohuen ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna rasva isossa kattilassa, nostele kaalisuikaleet kattilaan ja kuumenna välillä sekoitellen. Lisää joukkoon vesi, murennettu liemikuutio, siirappi ja meirami. Hauduta kaalia hiljalleen puolisen tuntia. Lisää tarvittaessa hieman vettä.

Huuhdo riisi siivilässä. Lisää riisit kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä kypsäksi (noin 20 minuuttia) ja kaada siivilään valumaan.

Paahda jauheliha muruiseksi seokseksi, mausta ja kaada riisien kanssa kaalin joukkoon. Sekoita ja lusikoi seos kahteen laakeaan, voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Tarjoa puolukkahillon kera.

Vinkki!
Tee puolukkahillo itse. Keitä litra puolukoita ja 250 g Dansukker Hillosokeria noin 15 minuuttia. Jäähdytä ja tölkitä.


Uunipunajuuria ja fetajuustoa

Uunipunajuuria ja fetajuustoa

4 annosta

Ainekset

8 punajuurta
1 rkl Dansukker Cane Syrup Ruokosokerisiirappia
2 rkl juoksevaa margariinia
1–2 tl sormisuolaa
200 g fetajuustoa
50 g pinjansiemeniä
Kastike
1/2 dl Dansukker Cane Syrup Ruokosokerisiirappia
3 rkl öljyä
2 rkl balsamietikkaa
1 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
1 maustemitallinen (1/5 tl) jauhettua fenkolia


Pese punajuuret ja keitä niitä noin 30 minuuttia, kunnes ovat pehmeitä. Huuhtele ne kylmässä vedessä ja hankaa kuoret irti. Lohko punajuuret neljään osaan ja laita voideltuun uunivuokaan. Sekoita siirappi ja margariini ja kaada punajuurien päälle. Ripottele pinnalle suolaa. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Paahda pinjansiemenet kuivalla paistinpannulla. Jaa punajuuret tarjoilulautasille. Murenna joukkoon fetajuusto ja ripottele pinnalle pinjansiemenet. Pirskottele päälle kastike tai tarjoa se erikseen.


Kesäkurpitsa-vuohenjuustolasagne

Kesäkurpitsa-vuohenjuustolasagne

4–6 annosta

Ainekset

1 kesäkurpitsa
2 isoa sipulia silputtuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
100 g ruusukaalia
3 isoa porkkanaa
200 g palsternakkaa tai juuriselleriä
200 g herkkusieniä
2 rkl öljyä
2 rkl Dansukker Fariinisokeria
500 g tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Provencen yrttiseosta tai muuta yrttimaustetta

Juustokastike
75 g voita tai margariinia
¾ dl vehnäjauhoja
7 ½ dl maitoa
100 g juustoraastetta
(ripaus suolaa)
200 g vuohenjuustoa


Huuhtele kesäkurpitsa ja vedä siitä koko pituudelta lastuja juustohöylällä. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita ruusukaalit. Kuori ja suikaloi porkkanat ja palsternakka tai juuriselleri. Viipaloi tai lohko herkkusienet.

Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipulit, ruusukaalit, juurekset, herkkusienet ja fariinisokeri. Kääntele hetki. Lisää joukkoon tomaattimurska. Mausta mustapippurilla, suolalla ja yrttiseoksella. Anna kiehua hiljalleen 10–20 minuuttia. Tarkista maku.

Valmista juustokastike. Mittaa rasva kattilaan ja sulata se miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoon vehnäjauhot, mutta älä ruskista. Lisää maito sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen, kunnes kastike sakenee. Sekoita valmiin kastikkeen joukkoon juustoraaste ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.

Jaa kastikkeet ja kesäkurpitsalastut uunivuokaan kerroksittain siten, että voit viipaloida väliin myös vuohenjuustoa. Jätä päälle kerros juustokastiketta ja vuohenjuustoa.

Kypsennä ruokaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes ruoka on kauniin värinen. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki!
Mikäli käytät suurustamisessa gluteenitonta jauhoa, on ruoka myös keliaakikolle sopivaa.


Grillipossua ja reiluja kasviksia

Grillipossua ja reiluja kasviksia

4 annosta

Ainekset

Possu

500 g porsaansisäfileetä paloiteltuna
4 varrastikkua
Marinadi

3 rkl soijakastiketta
1 rkl öljyä
2 rkl Dansukker Cane Syrup -ruokosokerisiirappia
1/2 tl jauhettua mustapippuria
2 valkosipulinkynttä murskattuna
(2 tl raastettua inkivääriä)
Pikantit omenakuutiot

3 omenaa kuorittuina ja kuutioituina
½ punaista chiliä silputtuna
½ limetin mehu ja raastettu kuori
3 rkl Dansukker Cane Syrup -ruokosokerisiirappia
2 rkl vettä
Uunikasvikset

noin 1 kg kuorittuja, pilkottuja kasviksia
(esim. porkkana, palsternakka, sipuli, valkosipuli, kesäkurpitsa, paprika)
2–3 rkl Dansukker Cane Syrup -ruokosokerisiirappia
2 rkl öljyä
suolaa, rouhittua mustapippuria
tuoretta timjamia tai oreganoa


Sekoita marinadin ainekset keskenään. Pane possupalat marinadiin ja anna maustua vähintään tunti. Tuikkaa maustuneet lihapalat vedessä liotettuihin varrastikkuihin. Grillaa tai paista juuri ennen tarjoilua 3–4 minuuttia molemmin puolin.

Pane pikanttien omenakuutioiden ainekset kattilaan, sekoita ja keitä, kunnes omenakuutiot ovat pehmenneet. Jäähdytä.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita kasvispalat, siirappi, öljy ja mausteet uunipannussa tai isossa uunivuoassa. Paista uunissa noin 30 minuuttia. Ripottele timjami- tai oreganosilppua pinnalle juuri ennen tarjoilua.

 


Kaali-jauhelihapiirakka

Kaali-jauhelihapiirakka

uunipellillinen

Ainekset

1 dl perunasosejauhetta
1 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
200 g sulatettua voita
1 dl vettä

Täyte
25 g voita
400 g jauhelihaa
1 pieni keräkaali (n. 700 g) raasteena
2 isoa sipulia silppuna
2–3 porkkanaa suikaleina
1 omena suikaleina
¾ dl Dansukker Tummaa Siirappia
2–3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl suolaa tai maun mukaan
½–1 tl kuivattua rakuunaa
mustapippuria myllystä
3 munaa
200 g juustoraastetta
2 dl kermaa
1 ruukku persiljaa silputtuna


Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sulatettu voi ja vesi. Sekoita taikinaa vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Sulata voi suuressa pannussa tai kattilassa. Paista jauheliha. Lisää joukkoon kaali, sipuli, porkkana ja omena. Kääntele seosta, kunnes kaali pehmenee ja menee kasaan. Lisää joukkoon siirappi, valkosipuli ja mausteet. Tarkista maku. Sekoita joukkoon kaikki loput ainekset. Kaada täyte piiraspohjan päälle. Paista 225 asteessa noin puoli tuntia.

Tarjoa piiras lämpimänä.

Vinkki!
Mikäli haluat valmistaa pienemmän piiraan, valmista puolikas annos ja tee piiras pyöreään, halkaisijaltaan 24–26 cm piirasvuokaan.
 


Punajuuri-pomeranssilimppu

Punajuuri-pomeranssilimppu

2 leipää

Ainekset

5 dl vettä tai maitoa
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
1 rkl pomeranssinkuorta
2 tl inkivääriä
½ dl Dansukker Leipä- tai Tummaa siirappia
500 g kypsää punajuurisosetta
1 kg hiivaleipäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
1 dl rypsiöljyä

Pinnalle
½ dl Dansukker Leipä- tai Tummaa siirappia
1 dl vettä 


Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon hiiva. Lisää mausteet, siirappi ja punajuurisose, jota saa myös valmiina. Lisää jauhot ja öljy. Alusta pehmeähkö taikina, joka irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Lisää tarpeen mukaan jauhoja. Nostata taikinaa puolisen tuntia.

Leivo taikina vuokaleiviksi, limpuiksi tai sämpylöiksi. Kohota ja paista 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Paista sämpylöitä 250 asteessa noin 10 minuuttia. Sivele valmiit leivät siirappivedellä.


Helppo porkkanakakku

Helppo porkkanakakku

noin 18 palaa

Ainekset

2 ½ dl Dansukker Ruokokidesokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
½ tl suolaa
¾ tl kanelia
4 dl (n. 240 g) porkkanaa hienoksi raastettuna
1 dl öljyä
2 kananmunaa
Kuorrutus
200 g maustamatonta tuorejuustoa
¾ dl Dansukker Tomusokeria
¼ tl Dansukker Vaniljasokeria


Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa leivinpaperilla 20 x 30 cm kokoinen uunivuoka.

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Sekoita porkkanaraaste ja öljy joukkoon. Vatkaa kananmunat yksitellen sähkövatkaimella taikinaseokseen. Jatka vatkaamista keskinopeudella pari minuuttia. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 40 minuuttia. Jäähdytä.

Vatkaa kuorrutuksen aineet keskenään ja sivele seos kakun pinnalle. Anna kakun mielellään mehevöityä jääkaapissa 1–2 vuorokautta ennen tarjoilua. Koristele sitruunamelissalla tai pähkinärouheella.

Vinkki!
Käytä maidottomaan kuorrutukseen esim. soijatuorejuustoa tai vaahdotettua kaurapohjaista vispikermaa. 

 


Kesäkurpitsakuppikakut

Kesäkurpitsakuppikakut

6 isoa tai 12 keskikokoista

Ainekset

1 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 dl rypsiöljyä
1 dl Dansukker Muscovadosiirappia
4 munaa
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
2 dl maitoa
4 dl raastettua kesäkurpitsaa
1–2 tl Dansukker Kanelisokeria

Kuorrute
200 g tuorejuustoa
3 dl Dansukker Tomusokeria
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua

Pinnalle
ripaus Dansukker Kanelisokeria


Mittaa taikinan ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 200–225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä.

Vatkaa kuorrutteen ainekset sekaisin ja lusikoi jäähtyneiden muffinien päälle. Ripottele pinnalle hieman kanelisokeria.

Säilytä jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka.


Porkkanamuffinit

Porkkanamuffinit

12 kpl

Ainekset

3 dl Dansukker Fariinisokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl kanelia
75 g sulatettua margariinia tai voita
2 kananmunaa
1 dl kermaviiliä
4 dl (150 g) porkkanaraastetta

Pinnalle
¾ dl Dansukker Fariinisokeria


Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää haalea rasva, munat ja kermaviili, vatkaa pari minuuttia. Lisää porkkanaraaste. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista uunissa 200° noin 18 minuuttia. Ripottele Fariinisokeri muffinien päälle heti uunista ottamisen jälkeen.