Ruokapöydän ilopillerit


Vaniljainen appelsiini-basilikahillo

Vaniljainen appelsiini-basilikahillo

noin 4 dl

Ainekset

1 kg appelsiineja
200 g (vajaa 2½ dl) Dansukker Hillosokeria
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
8 basilikanlehteä


1. Leikkaa veitsikuoritut appelsiinit kalvottomiksi lohkoiksi kattilaan, puserra kalvokimpuista mehut palojen päälle, yhteensä 400 g appelsiinin hedelmälihaa ja mehua. Halutessasi voit pilkkoa lohkoja.

2. Kaada hillosokeri kattilaan appelsiinien päälle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 8–10 minuuttia välillä sekoittaen.

3. Lisää vaniljasokeri.

4. Kuori vaahto, jäähdytä hetki ja purkita. Säilytä mieluiten jääkaapissa.

5. Mausta hillo silputuilla basilikanlehdillä ennen käyttöä. 

Nauti lettujen, pannukakun tai paahtoleivän kanssa.
 

Vinkki!
Veitsikuorittu appelsiini, tee näin:
Aloita leikkaamalla appelsiinin molemmista päistä hatut pois. Pane appelsiini leikkuulaudalle leikkauspinta alaspäin. Leikkaa kuoret terävällä veitsellä appelsiinin muodon mukaan.

Kalvottomat appelsiinilohkot:
Ota veitsikuorittu appelsiini toiseen käteen ja leikkaa appelsiinilohkot terävällä veitsellä tarkasti kalvoa myöten. Puserra jäljelle jäävästä kalvokimpusta mehu kulhoon.


Appelsiinicurd

Appelsiinicurd

noin 5 dl

Ainekset

1 luomuappelsiini
½ sitruunaa
6 dl Dansukker Tomusokeria
3 kananmunaa
125 g voita tai margariinia


1. Raasta pestyn appelsiinin kuori ohuesti. Halkaise hedelmät ja purista puolikkaista mehut.

2. Kaada mehut, yhteensä 1 ½ dl, kattilaan, lisää tomusokeri ja munat ja sekoita aineet hyvin.

3. Keitä miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes seos on kiisselimäistä ja kiehuu tasaisesti poreillen.

4. Jäähdytä hetki ja sekoita paloiteltu voi joukkoon.

5. Purkita. Säilyy jääkaapissa 2–3 viikkoa.

Appelsiinicurdin voi myös pakastaa. Pakasterasiasta kohmeista curdia on helppo kauhaista tarpeen mukaan. 

Syö appelsiinicurd leivän, keksien ja juuston kanssa tai käytä sitä täytekakkuihin, jälkiruokiin ja täytteiden maustamiseen.


Kipakka omenachutney

Kipakka omenachutney

3–4 dl

Ainekset

300 g kuorittuja ja pilkottuja omenoita
1 punainen chili siemenineen silputtuna
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
½ dl sitruunamehua
½ dl Dansukker Hillo-marmeladisokeria
½ dl Dansukker Tummaa Muscovado- tai Fariinisokeria
1 kanelitanko
¼ tl suolaa
1 dl rusinoita
tilkka vettä tarvittaessa


1. Mittaa kaikki chutneyn aineet kattilaan.

2. Kuumenna kiehuvaksi, sekoita, pane kansi päälle ja anna porista miedolla lämmöllä 20–30 minuuttia välillä sekoitellen. Jos chutney tuntuu sakealta, lisää joukkoon tilkka vettä keittämisen loppuvaiheessa.

3. Purkita ja jäähdytä.

4. Anna maustua vähintään vuorokauden ajan jääkaapissa ennen käyttöä. Säilyy 3–4 viikkoa jääkaapissa.

Tarjoa chutney pariloitujen makkaroiden tai liha- ja jauheliharuokien kera.


Mausteinen vadelmahyytelö

Mausteinen vadelmahyytelö

noin 2 dl

Ainekset

200 g vadelmia, pakaste
3 dl vettä
10 valkopippuria
1 maustemitallinen chilirouhetta
100 g (1 ¼ dl) Dansukker Hillo-marmeladisokeria
rosmariininoksa


1. Mittaa vadelmat, vesi, pippurit ja chilirouhe pieneen kasariin tai kattilaan.

2. Keitä hiljaa poreillen 15 minuuttia ja siivilöi.

3. Kaada mehu, 2 ½ dl, takaisin kattilaan, jos mehua on vähemmän lisää vettä. Lisää hillo-marmeladisokeri ja rosmariininoksa ja keitä hiljaa poreillen 15 minuuttia.

4. Poista rosmariini, kuori mahdollinen vaahto ja purkita. Säilytä jääkaapissa. 

Tarjoa vadelmahyytelö pateiden tai liharuokien kanssa.


Raikas mansikka-herukkahillo

Raikas mansikka-herukkahillo

noin 6 dl

Ainekset

500 g mansikoita, pakaste
100 g mustaherukoita, pakaste
300 g (3,5 dl) Dansukker Hillosokeria
½ dl vettä

1 rkl vahvaa minttua silputtuna TAI ½ tl kuivattua minttua


1. Pane kohmeiset marjat, sokeri, (kuivattu minttu) ja vesi kattilaan.

2. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljaa poreillen 8–10 minuuttia välillä sekoittaen.

3. Jos käytät tuoretta minttua, lisää minttusilppu keittämisen loppuvaiheessa hilloon.

4. Kuori vaahto pinnalta, jäähdytä hetki ja purkita. Säilytä jääkaapissa.

Tarjoa pannarin, paahtoleivän tai keksien kanssa tai kakkujen ja kääretorttujen täytteenä.

 


Katajainen kuningasmarmeladi

Katajainen kuningasmarmeladi

noin 3,5 dl

Ainekset

200 g mustikoita, pakaste
1 ½ dl vettä
4–6 katajanmarjaa rouhittuna
150 g (1 ¾ dl) Dansukker Hillo-marmeladisokeria
1–2 rkl viskiä


1. Mittaa hillon aineet viskiä lukuun ottamatta kattilaan.

2. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen 5–8 minuuttia, sekoita välillä.

3. Kuori vaahto, mausta viskillä, jäähdytä hetki ja purkita. Säilytä jääkaapissa.

Nauti paahtoleivän, kahvikakkuviipaleiden tai keksien kanssa tai tarjoa liharuokien lisukkeena.
 


Mansikkasosekastike

Mansikkasosekastike

noin 3 dl

Ainekset

200 g mansikoita, pakaste
70 g (runsas ¾ dl) Dansukker Hillo-marmeladisokeria
2 ½ dl vettä tai puolimakeaa viiniä
pala inkivääriä viipaleina tai sitruunaruoho pitkinä pätkinä
1 tl Dansukker Vaniljasokeria


1. Mittaa mansikat, sokeri, neste ja inkivääri- tai sitruunaruohopalat kattilaan.

2. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia välillä sekoittaen.

3. Poista inkivääri- tai sitruunaruohopalat ja soseuta mansikat kastikkeeksi.

4. Mausta kastike vaniljasokerilla ja anna jäähtyä, jolloin kastike sakenee.

Nauti jäätelön, jälkiruokien tai murojen kanssa.


Karpalo-banaanihillo

Karpalo-banaanihillo

noin 3,5 dl

Ainekset

200 g karpaloita, pakaste
1 (100 g) banaani kuorittuna ja pilkottuna
ripaus muskottipähkinää
150 g (1,75 dl) Dansukker Hillosokeria
3 rkl Dansukker Tummaa Muscovado- tai Fariinisokeria
½ dl vettä


1. Mittaa kohmeiset marjat ja muut aineet kattilaan.

2. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia välillä sekoittaen.

3. Kuori vaahto, jäähdytä hetki ja purkita. Säilytä jääkaapissa. 

Nauti karpalo-banaanihillo leivonnaisten täytteenä, pyöräytä hilloa suloisen pehmeän smoothien joukkoon tai tarjoa vahvanmakuisten liharuokien lisukkeena.


Lisää hillo-, marmeladi- ja curdreseptejä »
Lisää chutneyreseptejä »