Runebergin päivä

Johan Ludvig Runeberg (1804–1877) on Suomen kansallisrunoilija, joka on sanoittanut Maamme-laulun. Hänen tunnetuin teoksensa on Vänrikki Stoolin tarinat.

Runebergin päivä 5.2. on vakiintunut liputuspäivä. Sen viettoon kuuluvat runebergintortut, joiden reseptin uskotaan olevan Johan Ludvigin vaimon Fredrikan kehittämä.


Runebergintortut (perinteiset)

Runebergintortut (perinteiset)

noin 8 kappaletta

Ainekset

150 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
1 ½ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
2 munaa
1 dl piparkakkumuruja
1 dl mantelijauhetta
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
manteliaromia varovasti annostellen

Pinnalle
n. 100 g vadelmamarmeladia
n. 2 dl Dansukker Tomusokeria
pieni tilkka vettä


Vaahdota pehmeä voi ja sokeri keskenään.

Lisää vaniljasokeri ja munat yksitellen vatkaten.

Lisää vielä keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä lopuksi manteliaromi käännellen.

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Laita vuoat pellille. Jaa taikina voideltuihin runebergintorttu- tai savariinivuokiin. Paista 200-asteisen uunin keskiritilätasolla noin 20 minuuttia.

Irrota hieman jäähtyneet tortut varovasti vuoista. Pursota keskelle vadelmamarmeladia ja ympärille tomusokeri-vesiseosta.

Vinkki!
Kostuta tortut kuumasta vedestä, sokerista ja punssista, rommista, konjakista tai mantelilikööristä tehdyllä kostutusliemellä.
 


Runeberginkakku (pitkänomainen)

Runeberginkakku (pitkänomainen)

noin 12 palaa

Ainekset

2 dl voita tai margariinia
2 dl Dansukker Taloussokeria
2 munaa
3 dl keksimurskaa tai korppujauhetta
2 dl jauhettua mantelia
2-3 tippaa karvasmanteliöljyä (apteekista)
1 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostukkeeksi
1 dl vettä
½ dl Dansukker Taloussokeria
½ dl punssia
Pinnalle
noin 1 dl vadelmahilloa
1 dl Dansukker Tomusokeria
½ dl Dansukker Mansikanmakuista tomusokeria
noin 1 rkl vettä tai sitruunamehua


Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele ja korppujauhota pitkänomainen kakku- tai leipävuoka. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin.

Lämmitä rasva lähes sulaksi. Sekoita joukkoon sokeri ja kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten.

Lisää keksimurut tai mieluiten makeat korppujauhot sekä mantelijauhe. Mausta seos varovasti karvasmanteliöljyllä. Lisää lopuksi maito ja jauhoseos.

Kaada taikina vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Kumoa kypsä kakku ja anna sen jäähtyä. Kakun voi kostuttaa punssiliemellä. Kiehauta vesi ja sokeri, lisää punssi ja kostuta kakku liemellä.

Sekoita tomusokerit ja lisää vettä sen verran, että seos on notkeaa. Lusikoi kakun keskelle kiinteää vadelmahilloa. Korista reunat tomusokerikuorrutuksella.


Runebergin pikkuleivät

Runebergin pikkuleivät

noin 50 kpl

Ainekset

100 g voita tai margariinia
1 ½ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
1 rkl Dansukker Kanelisokeria tai 1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
1 dl ranskankermaa tai smetanaa
manteliaromia tipoittain
Pinnalle
noin 100 g vadelmamarmeladia
2 dl Dansukker Tomusokeria
1–1 1/2 rkl vettä


Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna vatkaten.

Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi ranskankerma tai smetana ja manteliaromia vähän kerrallaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Maista taikinaa välillä.

Pursota taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille pieniksi keoiksi. Paista 175-asteisessa uunissa keskiritilätasolla noin 8 minuuttia. Jäähdytä.

Pursota jokaisen pikkuleivän keskelle nokare vadelmamarmeladia. Sekoita tomusokerin joukkoon vettä vähän kerrallaan ja sekoita, kunnes saat paksun tahnan. Pursota tomusokeritahnasta rengas hillon ympärille.


Runebergintortut

Runebergintortut

18 kpl

Ainekset

150 g voita tai margariinia
1 dl Dansukker Taloussokeria
1/2 dl Dansukker Tummaa Muscovado ruokosokeria
2 kananmunaa
50 g mantelirouhetta
3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl piparkakkuja murustettuna
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl Dansukker Tummaa siirappia
100 g omenasosetta TAI omenamarmeladia
1 dl maitoa
karvasmanteliaromia TAI manteliaromia
Pinnalle
n. 150 g vadelmamarmeladia
n. 200 g Dansukker Tomusokeria TAI Mansikanmakuista tomusokeria + tilkka vettä


Vaahdota rasva ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä siirappi, omenasose ja maito. Mausta varovasti annostellen, pakkauksen ohjeen mukaan karvasmanteli- tai manteliaromilla ja sekoita taikina tasaiseksi.

Jaa taikina paperisiin leivosvuokiin tai levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Pursota koristeeksi nokare vadelmamarmeladia kunkin tortun pinnalle. Sekoita tomusokerin joukkoon vettä hyvin vähän kerrallaan, kunnes seos on paksua. Pursota tomusokeriseosta hillon ympärille.

 


Runebergintortut fariinisokerilla

Runebergintortut fariinisokerilla

n. 8 kpl

Ainekset

2 munaa
1 1/2 dl Dansukker Fariinisokeria
1 1/2 dl kermaa
200 g sulatettua voita tai margariinia
1 1/2 dl mantelijauhetta tai -rouhetta
2 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
15 tippaa karvasmanteliaromia tai manteliaromia

Koristeluun
100 g vadelmamarmeladia
n. 1 dl Dansukker Tomusokeria + vettä varovasti annostellen


Sekoita taikinan ainekset keskenään puuhaarukalla. Jaa taikina voideltuihin torttuvuokiin tai käytä tukevia paperivuokia. Paista 200 asteessa 20–25 minuuttia.

Pursota jäähtyneiden torttujen pinnalle vadelmamarmeladia.

Sekoita tomusokerin joukkoon vettä vähän kerrallaan, kunnes saat paksun, mutta pursotettavan tahnan. Pursota tomusokeritahnaa marmeladin ympärille.

Vinkki!
Kostuta tortut kuumasta vedestä, sokerista ja punssista, rommista, konjakista tai mantelilikööristä tehdyllä kostutusliemellä.
 


Runeberginkakku (pyöreä)

Runeberginkakku (pyöreä)

10–12 palaa

Ainekset

200 g voita tai margariinia
1 dl Dansukker Fariinisokeria
1 dl Dansukker Taloussokeria
2 munaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl (=50 g) mantelirouhetta tai mantelijauhetta
1 dl korppujauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
1/2 dl mantelilikööriä + 1/2 dl vettä TAI 1 dl omenamehua
n. 10 tippaa karvasmanteliaromia

Vuokaan

margariinia tai voita ja korppujauhoja

Pinnalle

150 g vadelmamarmeladia
2 dl Dansukker Tomusokeria
n. 2 rkl vettä 


Vaahdota voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja likööri, sekä vesi. Mausta varovasti karvasmanteliaromilla ja maista taikinaa.

Laita taikina voideltuun ja jauhotettuun, halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuokaan. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja siirrä tarjoiluvadille.

Pursota tai levitä hillo kakun keskelle isoksi ympyräksi. Sekoita tomusokeri ja vesi paksuksi tahnaksi ja pursota hilloympyrän reunalle.


Runeberginkakku

Runeberginkakku

6 palaa

Ainekset

150 g voita tai margariinia
1 1/2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
2 munaa
50 g manteleita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 dl omenamehua
Pinnalle
Dansukker Tomusokeria
vadelmamarmeladia tai -hilloa


Voitele ja jauhota tasapohjainen pyöreä kakkuvuoka. Jauha mantelit ja sekoita ne muiden kuivien aineiden kanssa.

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita joukkoon kuivat aineet yhdessä omenamehun kanssa. Levitä taikina kakkuvuokaan ja tasoita sen pinta.

Paista kakku 175 asteessa 45-50 minuuttia. Kumoa kakku vuoasta ja käännä paistopinta päälle.

Sihtaa jäähtyneen kakun pinnalle tomusokeria. Leikkaa kakku paloiksi. Pane pieni nokare vadelmamarmeladia tai -hilloa jokaisen palan päälle.