Onnea isälle!

Isänpäivää vietetään marraskuun toisena sunnuntaina isien kunniaksi ja muistoksi. Isät ja isoisät saavat silloin korttien ja lahjojen lisäksi mieleisiään herkkuruokia. Valmistakaa näitä suolaisia ja makeita tarjottavia ja viettäkää mukava päivä yhdessä.


Naudan fileepihvit, konjakki-kermakastike ja bataattisose

Naudan fileepihvit, konjakki-kermakastike ja bataattisose

4 annosta

Ainekset

600 g naudan ulkofileetä
voita tai öljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria myllystä

Konjakki-kermakastike

1 rkl Dansukker Fariinisokeria
4 dl kuohukermaa
½ dl konjakkia
2 rkl viherpippureita murskattuna
1–2 tl sinappia
(suolaa)

Bataattisose

n. 800 g bataattia
vettä
½ tl suolaa
50 g voita
2 rkl Dansukker Tummaa siirappia
1 dl ruoka- tai kuohukermaa
suolaa maun mukaan
¼–1/2 tl kuivattua rakuunaa


Ota liha tuntia ennen kypsennystä huoneenlämpöön. Leikkaa liha muutaman sentin paksuisiksi pihveiksi ja nuiji kevyesti nyrkillä painellen. Paista pihvit kuumalla pannulla öljyssä tai voissa molemmin puolin.

Laita kastikkeen ainekset kasariin ja anna kiehua miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes osa nesteestä haihtuu ja kastike sakenee. Tarkista maku.

Kuori bataatti ja keitä se suolalla maustetussa vedessä. Laita vettä sen verran, että bataattipalat peittyvät. Siivilöi mahdollisesti ylijäänyt keitinliemi. Soseuta bataatit sauvasekoittimella. Lisää joukkoon voi, siirappi ja kerma. Mausta suolalla ja kuivatulla rakuunalla. Sekoita tasaiseksi. Tarkista maku.


Punaviinilammas ja sokeriomenat

Punaviinilammas ja sokeriomenat

Ainekset

4 lampaan ulkofileetä
4 kokonaista valkosipulinkynttä
voita tai muuta paistorasvaa
1 rkl soijakastiketta
rouhittua mustapippuria
rosmariinia
Kastike
3 dl punaviiniä
1 dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria
1 rkl soijakastiketta
½ rkl balsamietikkaa
1 rkl voita
rouhittua mustapippuria
rosmariinia
Sokeriomenat
4 hapahkoa omenaa
25 g voita
1 dl Dansukker Tummaa muscovadosokeria
puolen sitruunan mehu tai ½ dl valkoviiniä


Tee ensin omenalisäke. Poista omenista siemenkota ja kuoret. Lohko omenat pannulle ja paista ne voissa ja lisää muut ainekset. Hauduta kunnes omenat tulevat läpikuultaviksi.

Kuumenna uuni 150-asteiseksi. Ruskista huoneenlämpöiset fileet valkosipulin kanssa voissa kuumassa pannussa. Mausta soijalla, mustapippurilla ja rosmariinilla. Kääri fileet folioon ja pane paketti uuniin odottamaan.

Kaada pannulle, jossa liha ruskistettiin, kastikkeen ainekset ja anna kiehua kymmenisen minuuttia. Tarjoa omenalohkojen ja perunoiden tai keitettyjen kasvisten kanssa.

 

 


Manteliset pikkupannarit

Manteliset pikkupannarit

12 kpl

Ainekset

5 dl maitoa
2 kananmunaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl Dansukker Vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl mantelijauhetta
3/4 dl ruokaöljyä

tilkka ruokaöljyä tai margariinia muffinivuoan voiteluun
Lisäksi
Dansukker Vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa
vadelmahilloa
mantelimassaa


Sekoita kulhossa kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. Anna turvota noin puoli tuntia. Voitele metallisen muffinipellin kolot öljyllä ja jaa taikina koloihin. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Tarjoa lisäksi kermavaahtoa, vadelmahilloa ja mantelimassaa.

Vinkki!
Raasta mantelimassa ja lisää kermavaahdon joukkoon!

 


Mango-vaniljakiisseli

Mango-vaniljakiisseli

6 annosta

Ainekset

Mangokiisseli
2 prk 425/250 g säilykemangoa valutettuna
5 dl vettä
1 dl Dansukker Taloussokeria
2 rkl perunajauhoja + 1/2 dl vettä
Vaniljakiisseli
1 l kevytmaitoa
1-1 1/2 dl Dansukker Taloussokeria
1/2 dl perunajauhoja + 1/2 dl vettä
1 tl Dansukker Vaniljasokeria


Mangokiisseli
Soseuta mangoviipaleet sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Mittaa mangosose, vesi ja sokeri kattilaan, kiehauta. Lisää keskenään sekoitetut perunajauhot ja vesi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Anna seoksen pulpahtaa. Nosta pois liedeltä ja jäähdytä.

Vaniljakiisseli
Mittaa kattilaan maito ja sokeri, kiehauta. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut perunajauhot ja neste ohuena nauhana koko ajan sekoittaen, anna kiisselin pulpahtaa. Mausta valmis kiisseli vaniljasokerilla. Jäähdytä.

Annostele kiisselit kerroksittain jälkiruokamaljoihin siten, että vaniljakiisseli on pohjalla ja mangokiisseli pinnalla. Koristele halutessasi mangoviipaleella tai kermavaahdolla.

Huom!
Vaniljakiisselin voi suurustaa myös maissitärkkelyksellä.
 


Suklaa-mustaherukkakakku

Suklaa-mustaherukkakakku

12 annosta

Ainekset

Mustaherukkahillo
200 g mustaherukoita
1 1/4 dl Dansukker Hillo-marmeladisokeria
1/4 dl vettä tai cassis-likööriä
Kakku
150 g voita tai margariinia
1 pkt Dansukker Kaakaotomusokeria
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
3 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kauraleseitä
1 tl leivinjauhetta
1 dl suklaarouhetta
Pinnalle
Dansukker Tomusokeria
valkosuklaasta vuoltuja lastuja


Kaada herukat, hillo-marmeladisokeri, vesi tai likööri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljaa poreillen noin 4 minuuttia. Jäähdytä.

Voitele ø 22-24 cm:n irtopohjavuoka voilla tai margariinilla. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja kaakaotomusokeri sekä vaniljasokeri. Lisää munat yksitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja lisää seos ja suklaarouhe vaahtoon kevyesti sekoittaen. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.

Jäähdytä. Kakku jää keskeltä pehmeäksi ja painuu hiukan jäähtyessään. Avaa rengas ja siirrä kakku leivinpaperin päälle. Leikkaa kakku kahteen osaan poikkisuunnassa. Levitä mehevä kerros mustaherukkahilloa pohjan päälle ja paina kansipala paikoilleen. Siirrä kakku tarjoiluvadille. Koristele reunat valkosuklaasta juustohöylällä vuolluilla lastuilla ja siivilöi pinnalle tomusokeria. Sokerilla maustettu kermavaahto sopii kakun kanssa tarjottavaksi.

 


Hurmaava mustikkakakku

Hurmaava mustikkakakku

Ainekset

100 g täysjyvä Digestive -keksejä
½ dl Dansukker Fariini- tai Ruokokidesokeria
40 g margariinia tai voita sulatettuna

Täyte
5 liivatelehteä
200 g mustikoita
¼ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
2 ½ dl kuohukermaa
1 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
250 g maitorahkaa

Pinnalle
1 ½ dl pensasmustikoita
1 ½ dl vadelmia
Dansukker Tomusokeria


Pyöräytä keksit hienoksi rouheeksi esim. monitoimikoneessa leikkuuterätoiminolla. Lisää fariinisokeri ja rasvasula joukkoon ja sekoita hyvin.

Pingota irtopohjavuokaan (ø noin 20 cm) leivinpaperi ja suojaa vuoan reuna kelmulla, sillä metalli saattaa aiheuttaa tumman värjäytymän kakun reunaan. Kaada keksiseos vuokaan ja painele se ohueksi vuoan pohjalle ja noin 2 cm:n verran reunoille.

Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä. Valuta liivatelehdet, puserra käsin kuivaksi ja sulata ne puoleen desiin kiehuvaa vettä.

Soseuta mustikat ja mausta sose sokerilla.

Vaahdota kerma, lisää sokeri ja rahka ja sekoita seos sileäksi. Lisää liivateliemi seokseen hyvin sekoittaen ja mustikkasose viimeisenä huolettomasti pyöräyttäen. Kaada seos keksipohjan päälle vuokaan, tasoittele pinta kevyin vedoin, peitä kelmulla ja pane kakku jääkaappiin vuorokaudeksi.

Avaa vuoan salpa, poista rengas sekä kelmu ja siirrä kakku leivinpaperin kanssa tarjoiluvadille. Siisti leivinpaperireunat.

Peitä kakun pinta mustikoilla ja vadelmilla ja siivilöi tomusokeria pinnalle.


Lakkaleivokset (gluteeniton)

Lakkaleivokset (gluteeniton)

noin 10 annosta

Ainekset

4 munaa
1 1/2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
(Kostutus: 1–1 1/2 dl maitoa + 2 tl Dansukker Vaniljasokeria)

Väliin
200 g lakkahilloa tai tuoreita lakkoja

Pinnalle
200 g lakkahilloa tai tuoreita lakkoja
2 dl vettä
1 dl Dansukker Hyytelösokeria

Reunoille
7–8 dl vispikermaa
Dansukker Siro erikoishienoa sokeria maun mukaan
3 tl Dansukker Vaniljasokeria


Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 225 asteessa noin 7 minuuttia.

Kumoa levy leivinpaperille. Leikkaa se kahteen osaan ja siirrä toinen levyistä esimerkiksi tarjottimelle. Kostuta halutessasi kevyesti vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Levitä pinnalle lakkahilloa. Nosta päälle toinen levy ja levitä päälle lakkahillo.

Mittaa kasariin vesi ja kiehauta. Lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen ja anna kiehua, kunnes liemi kirkastuu. Anna liemen jäähtyä muutaman minuutin ajan ja sivele lientä pullasudilla hillokerroksen päälle. Kun liemi alkaa jähmettyä, voit nostella loput liemestä lusikalla. Nosta hetkeksi kylmään.

Vaahdota kerma ja mausta sokereilla. Leikkaa leivoslevy annospaloiksi, pursota reunoille kermaa ja nosta tarjoiluvadille.


Tiukka kanelikahvi

Tiukka kanelikahvi

Ainekset

kupillinen kahvia
2 tl kanelikahvisiirappia

Pinnalle
vaahdotettua maitoa tai kermavaahtoa

Kanelikahvisiirappi
2 dl vettä
2 dl Dansukker Ruokokidesokeria
tai Dansukker Isoa kandisokeria
kanelitanko
2 rkl espresso-pikakahvijauhetta
(loraus konjakkia tai rommia)


Valmista siirappi. Kuumenna vesi. Lisää sokeri, kanelitanko, kahvijauhe ja alkoholi. Keitä, kunnes seos sakenee siirapiksi. Anna jäähtyä. Poista kanelitanko ja kaada seos pulloon. Käytä mausteena jälkiruokiin, leivonnaisiin, kastikkeisiin, juomiin tai jäätelön kastikkeena. Sokeriksi käy myös kaakaotomusokeri, joka antaa kahville suklaisen vivahteen.

Mausta tavallinen kahvijuoma siirapilla ja lusikoi pinnalle lämmitettyä ja vaahdotettua maitoa tai kermavaahtoa.