Kesän marjaherkut

Kesällä nautitaan auringon kypsyttämistä marjoista suussa sulavissa leivonnaisissa, jälkiruoissa ja juomissa. Marjoista saa myös ihanaa hilloa kesän lettukesteihin tai talven varalle. Alla muutama mainio resepti kotimaisten marjojen hyödyntämiseksi.

Marjasatoa kannattaa myös pakastaa: katso parhaat pakastusvinkit täältä.


Vaniljaiset marjatarteletit

Vaniljaiset marjatarteletit

12 leivosta tai 1 piirakka

Ainekset

Pohja
125 g voita
3 dl Dansukker Tomusokeria
yhden luomusitruunan kuoriraaste
1 munankeltuainen
5 dl vehnäjauhoja
1/2–3/4 dl kylmää vettä

Vaniljakiisseli
5 dl maitoa
2–3 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 tl vaniljajauhetta
1 dl Dansukker Taloussokeria
6 munankeltuaista
3 rkl maissitärkkelystä
50 g pehmeää voita

Lisäksi
tuoreita marjoja
Dansukker Tomusokeria koristeluun


Vaahdota voi ja tomusokeri keskenään.  Raasta joukkoon hyvin pestyn sitruunan kuoriraaste ja lisää keltuainen vatkaten. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja lopuksi nopeasti sekoittaen kylmä vesi.

Painele taikina pieniin tartelettivuokiin tai leivinpaperilla vuoratun piirasvuoan (24–26 cm) pohjalle ja reunoille.

Paista 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla 10–12 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsiä. Jäähdytä.

Valmista vaniljakiisseli. Mittaa kattilaan maito, vaniljasokeri ja vaniljajauhe. Kuumenna kiehumispisteeseen. Sekoita sokeri, keltuaiset ja maissitärkkelys keskenään ja valuta kuuman maidon joukkoon. Kuumenna varovasti sekoitellen, kunnes kiisseli sakenee. Nosta pois liedeltä ja lisää joukkoon pehmeä voi sekoittaen. Jäähdytä kylmäksi.

Levitä vaniljakiisseli leivospohjille tai piiraspohjalle. Ripottele pinnalle tuoreita marjoja. Koristele halutessasi siivilöidyllä tomusokerilla. 

Vinkki!
Gluteenittomat leivokset saat, kun korvaat vehnäjauhot mantelijauholla tai gluteenittomalla jauhoseoksella. Taikina on hauraampaa, joten irrota pohjat varovasti vuoista.
 

Käytä ylimääräiset valkuaiset esim. näihin resepteihin:

Pavlovan marenkikakku
Muscovadomarengit
Jättimarengit
Muhkea marenkimarjakakku
Marenkinen marjapiiras
Limettisorbetti


Jäätelöpavlova

Jäätelöpavlova

10 annosta

Ainekset

Marenki
5 kananmunan valkuaista
3 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 tl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 tl konjakkia
Täyte
1 ½ l jäätelöä maun mukaan
1 l marjoja maun mukaan 


Kuumenna uuni 120–140 asteeseen. Leivinpaperoi uunipelti.

Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset vaahdoksi, lisää sokeri kolmessa erässä vaahdon joukkoon vatkaamisen aikana. Sekoita viimeiseen sokerierään leivinjauhe ja perunajauhot. Lisää konjakki marenkivaahtoon vatkauksen lopussa.

Pursota tai levitä marenkivaahto leivinpaperoidulle uunipellille, läpimitaltaan noin 15 cm:n kokoiseksi ympyräksi siten, että ulkoreunaan tulee korkeammat pursotukset tai marenkivaahtokiehkurat.

Työnnä pelti uuniin ja paista 60–90 minuuttia. Katkaise virta uunista, avaa uuninluukkua hiukan, työnnä esim. lusikka väliin, ja anna marengin kuivua uunissa muutamia tunteja tai seuraavaan päivään.

Siirrä marenkilevy lastan avulla varovasti nostaen tarjoiluvadille. Täytä jäätelöpalloilla ja marjoilla juuri ennen tarjoilua.

Katso jäätelön perusohje


Mustikkacrumble ja vaniljajäätelö

Mustikkacrumble ja vaniljajäätelö

4 annosta

Ainekset

Vaniljajäätelö
4 keltuaista
1 dl Dansukker Taloussokeria
1 1/2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
1 dl Dansukker Glukoosisiirappia

Vuokien pohjalle
6 dl mustikoita
3 rkl Dansukker Cane Syrup Ruokosokerisiirappia

Crumble
100 g kylmää voita kuutioina
¼–½ tl jauhettua kardemummaa
1 dl Dansukker Fariinisokeria
1 ½ dl kaurahiutaleita
¾ dl vehnäjauhoja 


Vatkaa yhteen keltuaiset ja sokeri. Kiehauta maito, kerma, halkaistu ja raaputettu vaniljatanko sekä glukoosisiirappi. Vatkaa keltuaisseos joukkoon. Siivilöi. Anna jäähtyä. Pane massa jäätelökoneeseen tai jäädytä pakastimessa vähintään 5 tuntia, sekoita silloin tällöin. 

Jaa marjat uuninkestäviin annosvuokiin (halkaisija noin 12 cm) ja valuta siirappi marjojen päälle.

Mittaa crumblen aineet kulhoon. Nypi tai sekoita kunnes seos on murumaista. Levitä muruseos mustikoiden päälle. Paista uunissa 200 asteessa kunnes muru on kullanruskeaa. Jäähdytä hetki. Tarjoa itse tehdyn vaniljajäätelön kanssa.

Resepti: Teemu Aura


Kevyt viinimarja-minttuvaahto

Kevyt viinimarja-minttuvaahto

4 annosta

Ainekset

2 dl punaisia viinimarjoja
2 kananmunanvalkuaista
½ dl Dansukker Luomuruokosokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 prk (250 g) rahkaa
1 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
Koristeluun
punaisia viinimarjoja
mintunlehtiä 


Soseuta marjat. Vatkaa valkuaiset ja sokerit kovaksi vaahdoksi. Lisää rahka valkuaisvaahtoon hyvin sekoittaen. Lisää marjasose ja minttusilppu huolettomasti joukkoon.

Jaa seos annosmaljoihin. Pane jääkaappiin 15–30 minuutiksi ennen tarjoilua.

Koristele kokonaisilla marjoilla ja mintunlehdillä.


Mustaherukkavispipuuro paahdetulla valkosuklaalla ja jäätelöllä

Mustaherukkavispipuuro paahdetulla valkosuklaalla ja jäätelöllä

4–6 annosta

Ainekset

8 dl vettä
4 dl mustaherukoita (pakaste)
1 dl Dansukker Ruokokidesokeria tai Luomuruokosokeria
1 dl mannasuurimoita

100 g valkosuklaata 


Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää loput aineet ja sekoita. Kypsennä noin 10 minuuttia. Jäähdytä ja vatkaa puuro kuohkeaksi. Nauti kylmän maidon kera tai tarjoa juhlavasti itsetehdyn vaniljajäätelön ja paahdetun valkosuklaan kanssa.

Rouhi valkosuklaa ja levitä rouhe leivinpaperin päälle pellille. Paahda uunissa 140 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes suklaa muuttuu kauniin ruskeaksi. Jäähdytä.

Resepti: Teemu Aura


Katso ohje: Vaniljajäätelö 


Unelmien marjakakku

Unelmien marjakakku

(8–10 annosta)

Ainekset

3 kananmunaa
1 ¼ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 ¾ dl vehnäjauhoja
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
Kostutus

noin 1 dl sitruunalimonadia (tai ½ dl sitruunalikööriä + ½ dl vettä)
Täyte ja kuorrutus

2 dl kuohukermaa
250 g mascarpone-juustoa tai maustamatonta tuorejuustoa
½–1 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
½ dl sitruunalikööriä (esim. Limoncello)
Täytteeksi ja pinnalle

noin 1 l marjoja (mansikka, vadelma, mustikka)
Viimeistelyyn

Dansukker Tomusokeria
syötäviä kukkia


1. Voitele ja leivitä tasapohjainen, ø 17–19 cm:n kakkuvuoka. Käytä leivittämiseen kookoshiutaleita, korppujauhoja, mantelijauhetta tai pähkinärouhetta. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

3. Sekoita jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe ja lisää seos kananmuna-sokerivaahtoon kevyesti sekoittaen. Kaada taikina vuokaan.

4. Paista uunissa noin 25 minuuttia. Kokeile kakkupohjan kypsyys kakun keskeltä cocktailtikulla. Jäähdytä 5 minuuttia ja kumoa kakkupohja leivinpaperin päälle työpöydälle.

5. Vaahdota kerma, mascarpone ja sokeri. Mausta vaahto sitruunaliköörillä.

6. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeksi levyksi. Siirrä pohjalevy kakkuvadille ja kostuta levyt sitä mukaa kuin täytät kakkua.

7. Levitä kakkulevylle kolmasosa mascarponevaahdosta ja ripottele täytteen päälle runsaasti marjoja, tee loput kerrokset samoin.

8. Peitä pinta runsaalla marjakeolla.

9. Anna kakun makujen tasoittua jääkaapissa noin 30 minuuttia ennen tarjoamista. Siivilöi pinnalle tomusokeria ja koristele kakku syötävillä kukilla.


Herukka-jogurttijäätelö

Herukka-jogurttijäätelö

Valmista jäätelöä noin 1 l

Ainekset

5 dl (250 g) musta- tai punaherukoita
¾ dl Dansukker Ruokokidesokeria
3 dl kuohukermaa
5 kananmunan keltuaista
1 ½ dl Dansukker Ruokokidesokeria
1 dl Dansukker Glukoosisiirappia
250 g (2 ½ dl) turkkilaista jogurttia


Soseuta herukat ja mausta sose ruokokidesokerilla.

Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset, ruokokidesokeri ja glukoosisiirappi vaaleaksi, lisää jogurtti ja sekoita seos sileäksi. Sekoita kermavaahto joukkoon ja lisää herukkasose huolettomasti sekoittaen seokseen.

Kaada seos pakasteastiaan tai -rasiaan, siirrä pakastimeen ja jäädytä seuraavaan päivään. Sekoita jäätelöseosta pakastimeen laittamisen jälkeen tunnin välein pari kolme kertaa. Tai pyöritä seos jäätelöksi jäätelökoneella koneen ohjeen mukaan.

Anna jäätelön pehmitä huoneenlämmössä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Pyörittele herukkajäätelö palloiksi tai lusikoi se jäätelömaljoihin.

Vinkki!
Tee ylijääneistä valkuaisista jättimarenkeja.

Samalla ohjeella teet herkullista puolukkajäätelöä.

 


Mansikka-piparminttuhillo

Mansikka-piparminttuhillo

noin 5 dl

Ainekset

500 g (1 litra) mansikoita
¼ dl vettä
1–2 kunnon oksaa tuoretta piparminttua
250 g (3 dl) Dansukker Hillosokeria
½–1 tl Dansukker Vaniljasokeria


Mittaa kattilaan mansikat, vesi ja piparmintun oksat. Kuumenna, kunnes vesi alkaa höyrytä. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Sekoittele välillä. Kerää vaahto pois hillon pinnalta esim. lusikalla. Mausta vaniljasokerilla. Jäähdytä 15–30 min, poista piparmintun oksat ja purkita puhtaisiin purkkeihin, sulje hyvin. Säilytä viileässä.


Vadelma-persikkahillo

Vadelma-persikkahillo

Ainekset

700 g vadelmia
300 g persikoita kuorittuna, kuutioina
½ dl vettä
500 g Dansukker Hillosokeria
(1 rosmariinin oksa)


Mittaa kaikki hillon aineet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen ja anna hillon kiehua poreillen 10 minuuttia. Kuori mahdollinen vaahto. Poista rosmariinin oksa, jäähdytä vartti ja purkita hillo puhtaisiin kuumennettuihin purkkeihin. Säilytä jääkaapissa.

Nauti hillo leivonnaisten tai jälkiruokien kanssa.


Marjamehu

Marjamehu

Ainekset

1 kg marjoja (vadelmia, mansikoita, punaherukoita…)
5 dl vettä
300 g (n. 3,5 dl) Dansukker Taloussokeria 


Mittaa marjat ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua poreillen kannen alla noin 20 minuuttia. Siivilöi. 

Kaada mehu (noin 1,2 l) takaisin kattilaan, lisää sokeri ja keitä vielä noin 10 minuuttia. Pullota puhtaisiin, kuumennettuihin pulloihin. Säilytä jääkaapissa. Mehun voi myös pakastaa.


Vadelma-minttusmoothie

Vadelma-minttusmoothie

2–4 annosta

Ainekset

2 dl tuoreita vadelmia

2 dl maustamatonta jogurttia
4 dl (200 g) suomalaisia vadelmia (pakaste)
1 ½ dl maitoa
½ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria tai Luomuruokosokeria
6 mintun lehteä
1 sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunasta puristettua mehua 


Jaa tuoreet vadelmat lasien pohjalle. Mittaa smoothien aineet tehosekoittimeen ja pyöräytä sileäksi. Kaada juoma vadelmien päälle laseihin. Tarjoa heti.

Resepti: Teemu Aura


Ihana mansikka-aika »

Mustikka on oiva piirakkamarja »

Suussa sulavia jälkiruokia »

Ihanat jäädytetyt jälkiruoat »

Makoisia leivonnaisia »

Herkullisia hilloja ja marmeladeja »

Raikkaita juomia »

Kesäiset smoothiet »

Marjojen pakastaminen »