Itse tehdyt piparit


Helppo pipariresepti

Helppo pipariresepti

Ainekset

1 dl Dansukker Tummaa siirappia
1 dl Dansukker Taloussokeria
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
125 g voita tai margariinia
1 muna
4,5–5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa


Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää rasva ja hämmennä, kunnes se on sulanut. Anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita odotellessa sooda vehnäjauhoihin huolellisesti. Lisää siirappiliemeen muna ja sitten jauhoseos. Sekoita hyvin. Peitä taikina kelmulla ja anna kovettua jääkaapissa mielellään yön yli.

Kauli taikina jauhotetulla leivinpöydällä 3–4 mm levyksi. Ota taikinasta muotilla pipareita ja nosta ne leivinpaperoidulle tai jauhoripotellulle pellille. Paista 200-asteisessa uunissa 7–12 minuuttia piparien paksuudesta ja koosta riippuen. Anna jäähtyä ja koristele luomuksesi Dansukker tomusokereilla.

Taikinan määrä on 700 g. Halutessasi suuremman määrän pipareita tee taikina kaksinkertaisena.

Katso tarkemmat kuorrutusvinkit täältä.

Erilaisia piparihahmoja ja koristeluideoita löydät täältä.

Katso video: Näin valmistat joulupiparit

Katso video: Näin teet piparikuorrutuksen


Tomusokeri-vesikuorrutus

Tomusokeri-vesikuorrutus

Ainekset

2 dl Dansukker Tomusokeria, Mansikanmakuista tai Kaakaotomusokeria
1–2 rkl vettä


1. Kaada tomusokeri kulhoon.

2. Sekoita vettä joukkoon, ensin 1 rkl, sen jälkeen lisää vähitellen sekoittaen, kunnes tahna on sileää ja sopivan sakeaa.

Jos kuorrutuksesta tulee vahingossa liian löysää, lisää tomusokeria.

3. Levitä kuorrute lastalla, veitsellä tai pursottamalla leivonnaisen päälle ja anna kovettua.

Vinkki!
Saat erivärisiä kuorrutuksia tomusokerilaatua vaihtamalla. Mansikanmakuisella tomusokerilla saat vaaleanpunaisen ja kaakaotomusokerilla ruskean kuorrutuksen. Vaalean roosanvärisen kuorrutuksen saat lisäämällä perinteiseen tomusokeriin hieman mansikanmakuista tomusokeria.


Kova ja kestävä piparikuorrutus (pikeeri)

Kova ja kestävä piparikuorrutus (pikeeri)

Ainekset

1 kananmunan valkuainen
n. 3 dl Dansukker Tomusokeria tai Mansikanmakuista tomusokeria
3–5 tippaa sitruunamehua tai etikkaa
(elintarvikeväriä)


Erota valkuainen huolellisesti keltuaisesta. Vatkaa valkuainen kevyesti. Lisää sitruunamehu tai etikka ja valitsemaasi tomusokeria, kunnes saat pursotettavan kuorrutuksen.

Pane kuorruteseos voipaperitötteröön tai minigrip-pussiin. Sulje ja leikkaa pussin kulmaan pieni reikä. Pursota ja koristele piparit. Anna kuivua.

 

Näin ”maalaat” koko piparin:
Tee paksu kuorruteseos ja pursota sillä piparien reunat. Anna kuivua. Ohenna loput käyttämästäsi seoksesta pienellä määrällä vettä, sitruunamehua tai valkuaista – tai tee uusi, hieman juoksevampi kuorruteseos. Levitä seos piparin keskelle. Sopivan löysänä se leviää lähes itsestään koko piparille, mutta pursottamasi raja pitää sen aloillaan.

Katso tarkemmat kuorrutusvinkit täältä.


Erilaisia piparihahmoja

Erilaisia piparihahmoja
 

Tulosta itsellesi erilaisia piparihahmoja täältä.


Koristeluideoita

Koristeluideoita

Sulanut lumiukko
Valuta tomusokerikuorrutusta tai kovaa ja kestävää piparikuorrutusta piparille, paina valkoinen vaahtokarkki tai marsipaanipala kuorrutukseen. Anna kovettua ja koristele.

Pieni joulukuusi
Asettele erikokoisia tähden muotoisia piparkakkuja päällekkäin ja pursota väliin kovaa ja kestävää piparikuorrutusta. Seulo koristeeksi tomusokeria.


Vaaleat piparit

Vaaleat piparit

Ainekset

2 dl Dansukker Vaaleaa siirappia
2 1/4 dl Dansukker Taloussokeria
200 g voita tai margariinia
1 iso kananmuna
2 tl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua kanelia
7–8 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl soodaa
Kuorrutus
noin 3 dl Dansukker Tomusokeria, Mansikanmakuista tai Kaakaotomusokeria
1 munanvalkuainen
pari tippaa sitruunamehua tai etikkaa


Sulata rasva, sokeri ja siirappi kattilassa, sekoita kunnes seos on jäähtynyt. Lisää kananmuna joukkoon. Lisää mausteet ja jauhot, joihin sooda on huolellisesti sekoitettu. Sekoita taikina tasaiseksi. Anna maustua ja kovettua peitettynä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kauli taikina noin 3–4 mm:n levyksi ja ota siitä muotilla piparkakkuja. Paista 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia piparien koosta riippuen.

Kuorrutus
Vaahdota valkuainen, sitruunamehu/etikka ja suurin osa tomusokerista. Lisää loput tomusokerista vähitellen, kunnes saat saat sopivan paksuisen, kiinteän kuorrutteen. Levitä tai pursota kuorrute pipareille. Anna kuivua.

Tarvittava tomusokerimäärä riippuu paitsi valkuaisen koosta myös tomusokerilaadusta. Esimerkiksi Kaakaotomusokeria tarvitaan vähemmän kuin tavallista Tomusokeria saman paksuisen kuorrutteen aikaansaamiseksi.


Piparkakkutalo

Piparkakkutalo

Ainekset

200 g voita tai margariinia
1 1/2 dl Dansukker Taloussokeria
1 1/2 dl Dansukker Tummaa siirappia
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
2 tl pomeranssin kuorta
2 munaa
1 1/2 tl soodaa
1/2 tl suolaa
n. 9 dl vehnäjauhoja


Kiehauta margariini, siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Anna jäähtyä. Vatkaa joukkoon munat. Yhdistä loput ainekset ja sekoita ne taikinaan. Anna maustua yön yli viileässä. Kauli taikina n. ½ cm:n paksuiseksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Leikkaa siitä kaavojen mukaisesti piparkakkutalon osat. Jäljelle jäävästä taikinasta voit itse hahmotella pihapiirin osia ja alustan. Paista isompia osia noin 15 minuuttia ja pienempiä noin 10 minuuttia 200°:ssa. Liimaa jäähtyneet osat sulatetulla sokerilla taloksi ja korista tomusokeri-vesiseoksella.

Tulosta piparkakkutalon kaavat täältä.

Katso piparkakkutalon mitat täältä.


Gluteenittomat piparkakut

Gluteenittomat piparkakut

Ainekset

100 g voita tai margariinia
1 dl Dansukker Ruokokidesokeria
1 dl Dansukker Tummaa Siirappia
2 rkl piparkakkumaustetta TAI 2 tl kanelia, 1/2 tl neilikkaa ja 1 tl inkivääriä
1 kananmuna
6 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl ruokasoodaa

Kaulinnan avuksi
perunajauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta


Paloittele rasva kattilaan. Lisää sokeri ja siirappi sekä leivontamausteet. Kiehauta, kunnes rasva sulaa. Anna jäähtyä hetki.

Vatkaa joukkoon muna. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet joukkoon vatkaten.

Anna taikinan levätä jääkaapissa yön yli.

Kaulitse taikina perunajauhoilla tai gluteenittomalla jauhoseoksella ripotellulla pöydällä. Ota muotilla kuvioita ja laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia.

Jäähdytä ja koristele halutessasi. 

Katso tarkemmat kuorrutusvinkit täältä.

Erilaisia piparihahmoja ja koristeluideoita löydät täältä.

Katso video: Näin valmistat ja koristelet joulupiparit

(Huom! Videolla leivotaan joulupiparit vehnäjauhoista.)


Vaaleat kristallipiparit

Vaaleat kristallipiparit

Ainekset

150 g voita tai margariinia
½ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
¼ dl Dansukker Vaaleaa siirappia
1 kananmuna
230 g (4 dl) vehnäjauhoja
1 tl Dansukker Vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kanelia
½ tl jauhettua inkivääriä
½ tl neilikkaa

Ripotteluun
Dansukker Siro erikoishienoa sokeria


Vatkaa huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja siirappi vaaleaksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Yhdistä jauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja mausteet, siivilöi seos rasva-kananmunaseokseen ja sekoita taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja säilytä jääkaapissa seuraavan päivään.

Kauli taikina pienissä erissä noin parin mm:n vahvuiseksi. Painele piparit ja siirrä ne leivinpaperoidulle pellille. Ripottele ohut kerros sokeria pinnalle.

Paista 160–170 asteessa 6–8 minuuttia. Ripottele toinen kerros sokeria kuumien pikkuleipien päälle välittömästi uunista ottamisen jälkeen. Jäähdytä ritilän päällä.

Vinkki!
Paista kerralla pellillinen samanlaisia pipareita.


Lisää piparkakkureseptejä löydät täältä

Kookospiparkakut

Piparikorput

Amerikkalaiset inkivääripiparkakut

Piparkakkulinna

Nallepiparkakut

Nopsat piparkakut

Pumpernikkelit