Iltapäivätee

Englantilainen kello viiden tee on yli 300 vuotta vanha perinne. Kuningatar Katariina Braganzalainen Portugalista toi mukanaan tavan nauttia iltapäiväteetä (Afternoon tea) 1600-luvun puolivälin jälkeen.

Me suomalaiset olemme kahvinjuojakansaa, mutta miksipä emme vaihtelun vuoksi nauttisi hyvää, haudutettua teetä pienten suolaisten ja makeiden tarjottavien kera.


Kylmäsavulohileivät

Kylmäsavulohileivät

noin 25 kpl

Ainekset

saaristolaisleipää
150 g kylmäsavulohta
½ dl hienonnettua tilliä
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa tai rahkaa
1 prk ruohosipulituorejuustoa
1 rkl sitruunamehua
ripaus Dansukker Taloussokeria

Koristeeksi
mätiä tai katkarapuja, tilliä


Hienonna lohi ja tilli. Sekoita täytteen aineet keskenään. Ota muotilla (esim. pienellä vesilasilla) leipäviipaleista pyöreitä leipäsiä. Päällystä ne täytteellä. Koristele mädillä tai katkaravuilla sekä tillillä.


Makeat sconesit

Makeat sconesit

12 kpl

Ainekset

3 dl vehnäjauhoja
1 dl Dansukker Luomuruokosokeria
1 dl kaurahiutaleita
1 dl kuivattuja karpaloita
½–1 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl sulatettua rasvaa
2 dl piimää
sitruunan tai appelsiinin raastettu kuori

Pinnalle
1 muna
1 rkl maitoa tai kermaa
Dansukker Rapeaa raesokeria tai Väriraesokeria


Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Sekoita rasva, piimä ja hyvin pestyn hedelmän kuori keskenään. Lisää nesteseos kuiviin aineksiin. Sekoita hyvin ja lusikoi taikina muffinipellille tai paperivuokiin.

Sekoita muna ja maito tai kerma. Sivele sconesit munaseoksella ja ripota päälle raesokeria. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.


Sitruunamaddet

Sitruunamaddet

12 kpl

Ainekset

2 kananmunaa
¾ dl Dansukker Ruokokidesokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
½ tl leivinjauhetta
50 g voita tai margariinia sulatettuna
1 luomusitruunan kuoriraaste
1 rkl sitruunasta puristettua mehua

Pinnalle
Dansukker Tomusokeria

Tarjoiluun
hilloa 


Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe ja lisää puolet seoksesta munavaahtoon. Lisää rasva, sitruunan kuoriraaste ja -mehu ja loput jauhot.

Annostele taikina voideltuun madeleine-vuokaan. Paista uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Irrota vähän jäähtyneet leivokset vuoasta, nauti tuoreina ja tomusokeri-ripoteltuina hillon kanssa.


Teeleivät

Teeleivät

8 kpl

Ainekset

2 dl maitoa
2 rkl Fibrex-juurikaskuitua tai vehnäleseitä
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl Dansukker Fariinisokeria
1 tl suolaa tai maun mukaan riippuen valitusta maustamisvaihtoehdosta
1/2 dl juoksevaa margariinia

Erilaisia maustamisvaihtoehtoja
• 1/2 dl paloiteltuja oliiveja ja 1/4 dl paloiteltuja aurinkokuivattuja tomaatteja
• 1 g sahramia
• 1 dl voimakkaanmakuista juustoraastetta ja 1/2 dl hienonnettua tuoretta basilikaa
• 1/2 dl rusinoita ja 1/2 dl paloiteltuja kuivattuja aprikooseja


Pane juurikaskuitu tai vehnäleseet kulhoon ja kaada joukkoon maito. Anna seistä 10 minuuttia. Sekoita joukkoon muut ainekset margariinia lukuun ottamatta (muista myös mahdolliset mausteet). Lisää margariini ja alusta taikina. Lisää tarvittaessa jauhoja. Jaa taikina keskeltä kahtia, muotoile 2 pyöreää levyä ja aseta levyt leivinpaperilla vuoratulle pellille. Tee levyihin viiltoja niin, että niistä muodostuu neljä kolmiota. Paista teeleipiä uunin keskiosassa 275 asteessa noin 10 minuuttia. Voit myös nostella taikinan muffinivuokiin.


Juusto-kinkkuskonssit

Juusto-kinkkuskonssit

noin 12 kpl

Ainekset

3 dl kermaviiliä
2 kananmunaa
1 dl vettä
50 g juoksevaa margariinia
1 rkl Dansukker Cane Syrup -ruokosokerisiirappia tai
Leipäsiirappia
1 tl suolaa
1 dl kauraleseitä
1 rkl leivinjauhetta
noin 6 dl vehnäjauhoja
150 g juustokuutioita
100 g palvikinkkukuutioita
100 g maissia
(25 g jalapenokuutioita)


Sekoita kaikki ainekset pehmeäksi taikinaksi. Annostele taikina voidellulle muffinipellille, amerikanmuffinivuokiin tai voideltuihin uuniannosvuokiin. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia. Juusto-kinkkuskonssit ovat parhaimmillaan vasta paistettuina.


Helppo ja nopea Lemon curd

Helppo ja nopea Lemon curd

noin 3 dl valmista sitruunatahnaa

Ainekset

2 (luomu)sitruunaa
4 dl Dansukker Tomusokeria
2 kananmunaa
75 g voita tai margariinia


Raasta pestyjen sitruunoiden keltainen kuoriosa. Halkaise sitruunat ja purista puolikkaista mehut (1 dl). Sekoita kattilassa tomusokeri, sitruunamehu, sitruunankuoriraaste ja munat. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen ja anna kypsyä hetken aikaa, kunnes seos sakenee. Ota kattila liedeltä ja lisää paloiteltu rasva joukkoon. Sekoita sileäksi ja kaada puhtaisiin purkkeihin. Säilyy jääkaapissa 2–3 viikkoa.

Lemon curd maistuu paahtoleivän, keksien ja kakkujen kera. Se sopii myös kakkujen ja torttujen täytteeksi sellaisenaan tai tuorejuustoon tai kermavaahtoon sekoitettuna.


Paratiisin persikkamarmeladi

Paratiisin persikkamarmeladi

Ainekset

1 kg kypsiä persikoita
1 dl valkoviiniä
1 pkt (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria
2 tl Dansukker Vaniljasokeria


Kalttaa persikat ja poista kivet. Kuutioi hedelmäliha pieniksi paloiksi. Pane persikat ja valkoviini kattilaan, kuumenna ja anna kiehua hiljaa kannen alla 3-4 minuuttia. Lisää Hillo-marmeladisokeri, kuumenna kiehuvaksi ja keitä 3-5 minuuttia. Sekoita Vaniljasokeri joukkoon. Jäähdytä noin 15 minuuttia, sekoita välillä. Kuori vaahto pinnalta tarvittaessa. Kaada puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje ja säilytä viileässä. Nauti paahtoleivän, pikkuleipien tai ohukaisten kanssa.


Hedelmäkakku

Hedelmäkakku

Ainekset

200 g kuivattuja aprikooseja
100 g vihreitä kuivattuja kirsikoita
100 g punaisia kuivattuja kirsikoita
4–5 dl vettä

100 g voita tai margariinia
2 1/2 dl Dansukker Fariinisokeria
3 munaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1 tl Dansukker Vaniljasokeria


Puolita aprikoosit ja laita ne kasariin kirsikoiden ja veden kanssa. Anna kiehua hiljalleen, kunnes hedelmät pehmenevät. Jäähdytä.

Vatkaa voi ja fariinisokeri, lisää munat yksitellen vatkaten. Vatkaa sekaan jäähtyneet hedelmäpalat. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet.

Laita taikina voideltuun ja jauhotettuun litran vetoiseen kahvikakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin tunti.


Tuulihatut

Tuulihatut

50 kpl

Ainekset

2 dl vettä
100 g voita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3 munaa

Täyte
1–1 1/2 dl vispikermaa
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
n. 150 g limetahnaa (lime curd)

Pinnalle
Dansukker Tomusokeria


Mittaa vesi ja voi kattilaan, sekoita kunnes voi sulaa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita pallovatkaimella tai puuhaarukalla voimakkaasti sekoittaen, kunnes taikinasta muodostuu yhtenäinen pallo. Anna jäähtyä viitisen minuuttia.

Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota nokareita uunipellille. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Vaahdota vispikerma ja mausta se vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon limetahna. Leikkaa tuulihattuihin pieni viilto ja pursota täytettä sisään. Siivilöi pinnalle hieman tomusokeria.
 


Porkkanaleivokset

Porkkanaleivokset

14 kpl

Ainekset

1 1/2 dl ruokaöljyä
2 dl Dansukker Luomusokeria
2 munaa
2 dl luomu-spelttijauhoja TAI vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 iso luomuporkkana raasteena
1 dl luomujogurttia
1 dl kurpitsansiemeniä TAI pähkinärouhetta TAI muita siemeniä
1/4 tl kardemummaa

Pinnalle
100 g sulatejuustoa
n. 2 dl Dansukker Tomusokeria TAI Mansikanmakuista tomusokeria
7–14 naposteluporkkanaa
sitruunamelissan lehtiä


Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina paperisiin leivosvuokiin ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Anna leivosten jäähtyä ennen kuorruttamista.

Sekoita sulatejuustosta ja tomusokerista paksu tahna. Levitä tahna leivonnaisten pinnalle.

Nosta koristeeksi naposteluporkkana ja sitruunamelissan lehti.