Iltapäivätee

Englantilainen kello viiden tee on yli 300 vuotta vanha perinne. Kuningatar Katariina Braganzalainen Portugalista toi mukanaan tavan nauttia iltapäiväteetä (Afternoon tea) 1600-luvun puolivälin jälkeen.

Me suomalaiset olemme kahvinjuojakansaa, mutta miksipä emme vaihtelun vuoksi nauttisi hyvää, haudutettua teetä pienten suolaisten ja makeiden tarjottavien kera.


Skonssit

Skonssit

12 kpl 30 minuuttia
Skonssit (sconesit) eli englantilaiset teeleivät tarjotaan aina vastapaistettuina.
Ainekset

3 ¼ dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl mantelirouhetta
½ dl Dansukker Ruokokidesokeria
2 tl leivinjauhetta
70 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
1 ½ dl kylmää maitoa
Voiteluun
1 kananmuna
Pinnalle
2–3 rkl Dansukker Ruokokidesokeria
Tarjoiluun
noin 200 g smetanaa, ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
(3 rkl Dansukker Taloussokeria)
300–400 g raparperihilloa Yorkshiren tapaan


Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Mittaa kuivat aineet kulhoon. Sekoita huoneenlämpöinen rasva joukkoon. Lisää kylmä maito ja pyöräytä aineet taikinaksi.

Ripottele jauhoja työpöydälle, kumoa taikina ja taputtele se 2–3 cm:n paksuiseksi levyksi. Ota taikinasta muotilla (noin ø 4 cm) kakkuja ja siirrä ne leivinpaperoidulle uunipellille. Voitele rikkivispatulla kananmunalla ja ripottele ruokokidesokeria pinnalle. Paista uunissa noin 17 minuuttia.

Tarjoa lämpimät skonssit (sokerilla makeutetun ja) vaahdoksi vatkatun smetanan tai ranskankerman tai kevyemmin turkkilaisen jogurtin ja itse tehdyn hillon kera.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Puutarhurin kesäkakku

Puutarhurin kesäkakku

8 annosta 1 tunti 15 minuuttia
Vadelma-mustaherukkahillo kruunaa tämän helpon ja herkullisen kesäkakun.
Ainekset

Pohja
4 kananmunaa
2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
(1 tl leivinjauhetta)
Kostutus
½ sitruunan mehu
2 rkl vettä
2 rkl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
Täyte
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1 prk (250 g) rahkaa
¼ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
1 tl luomusitruunan ohutta kuoriraastetta
3–4 dl itse tehtyä vadelma-mustaherukkahilloa
150 g tuoreita vadelmia


Voitele ja korppujauhota tasapohjainen (ø 21 cm, laidan korkeus 5–6 cm) kakkuvuoka.  Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää siivilöidyt jauhot (joihin leivinjauhe on sekoitettu) joukkoon pienellä vatkausteholla tai lastalla käännellen.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 35–40 minuuttia. Kokeile kypsyys cocktailtikulla kakun keskeltä ennen uunista pois ottoa. Jäähdytä hetki ja kumoa kakku tarjoiluvadille.

Sekoita vesi, sitruunanmehu ja sokeri.

Vaahdota kerma. Sekoita rahka, sokerit ja sitruunankuoriraaste ja pyöräytä kermavaahto joukkoon.

Leikkaa jäähtynyt kakku keskeltä kahdeksi saman paksuiseksi levyksi. Valuta kaksi kolmasosaa kostutusliemestä pohjalevylle. Annostele reilu kerros hilloa ja puolet rahkatäytteestä hillon päälle. Siirrä kansilevy täytteen päälle ja kostuta. Levitä loput rahkatäytteestä pehmeästi aaltoillen pinnalle.

Viimeistele kakku juuri ennen tarjoamista hillolla ja tuoreilla vadelmilla.

Tarjoa marjamehun, teen tai kahvin kera.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Mansikka-greippimarmeladi

Mansikka-greippimarmeladi

5–6 dl 25 minuuttia
Marmeladia makeista mansikoista ja kirpeästä greipistä
Ainekset

1 iso luomugreippi tai -verigreippi
300 g (pakaste)mansikoita
500 g Dansukker Hillosokeria


1. Raasta greipin keltainen kuoriosa tai kuori se perunankuorimaveitsellä ja suikaloi pieneksi. Poista valkoinen kuoriosa veitsellä. Pilko hedelmäliha. Pane kuorisuikaleet ja hedelmäliha mehuineen kattilaan.

2. Paloittele mansikat ja lisää kattilaan hillosokerin kanssa. Kuumenna ja anna kiehua kevyesti poreillen 10–15 minuuttia. Sekoita välillä.

3. Kuori vaahto. Purkita puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Säilytä viileässä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Vadelmatäytekeksit

Vadelmatäytekeksit

30 kpl 1 tunti
Mantelipohjan ja valkosuklaakuorrutuksen välissä on vadelmanmakuinen täyte.
Ainekset

Pohjat
200 g mantelimassaa
2 munanvalkuaista
¾ dl Dansukker Fariinisokeria
Täyte
3–4 rkl vadelmamehua (4 dl vadelmia)
1 munankeltuainen
3 dl Dansukker Tomusokeria
1 ½ rkl Dansukker Vaniljasokeria
200 g huoneenlämpöistä voita
Kuorrute
250 g valkosuklaata
pakastekuivattuja vadelmia rouhittuna


Vaahdota mantelimassa, munanvalkuaiset ja fariinisokeri tasaiseksi taikinaksi. Laita hetkeksi jääkaappiin ja kaulitse sitten suorakaiteen malliseksi levyksi. Ota pienellä leivosmuotilla ympyröitä ja laita ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 175-asteisessa uunissa noin 10–12 minuuttia. Jäähdytä.

Valmista täyte.

Paseeraa vadelmat eli purista ne siivilän läpi ja ota mehu talteen. Vaahdota keltuainen, sokerit ja voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vadelmamehu ja vatkaa joukkoon.

Pursota täyte pohjien päälle keoiksi.

Sulata valkosuklaa esimerkiksi mikroaaltouunissa puolen minuutin erissä välillä sekoitellen syvällä lautasella.

Valuta valkosuklaata kekojen päälle pullasudilla tai lusikalla. Ripottele päälle vadelmarouhetta. Laita keksit leivinpaperilla vuoratulle tarjottimelle ja anna jähmettyä jääkaapissa ennen tarjoilua.

Keksit säilytetään kylmässä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Kylmäsavulohileivät

Kylmäsavulohileivät

noin 25 kpl 10 minuuttia
Kylmäsavulohi ja saaristolaisleipä ovat hyvä makupari.
Ainekset

saaristolaisleipää
150 g kylmäsavulohta
½ dl hienonnettua tilliä
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa tai rahkaa
1 prk ruohosipulituorejuustoa
1 rkl sitruunamehua
ripaus Dansukker Taloussokeria

Koristeeksi

mätiä tai katkarapuja, tilliä


Hienonna lohi ja tilli. Sekoita täytteen aineet keskenään. Ota muotilla (esim. pienellä vesilasilla) leipäviipaleista pyöreitä leipäsiä. Päällystä ne täytteellä. Koristele mädillä tai katkaravuilla sekä tillillä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Sitruunamaddet

Sitruunamaddet

12 kpl 25 minuuttia
Madeleinet ovat ranskalaisia, simpukanmuotoisia leivoksia.
Ainekset

2 kananmunaa
¾ dl Dansukker Ruokokidesokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
½ tl leivinjauhetta
50 g voita tai margariinia sulatettuna
1 luomusitruunan kuoriraaste
1 rkl sitruunasta puristettua mehua

Pinnalle
Dansukker Tomusokeria

Tarjoiluun
hilloa 


Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe ja lisää puolet seoksesta munavaahtoon. Lisää rasva, sitruunan kuoriraaste ja -mehu ja loput jauhot.

Annostele taikina voideltuun madeleine-vuokaan. Paista uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Irrota vähän jäähtyneet leivokset vuoasta, nauti tuoreina ja tomusokeri-ripoteltuina hillon kanssa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Teeleivät

Teeleivät

8 kpl
Ainekset

2 dl maitoa
2 rkl Fibrex-juurikaskuitua tai vehnäleseitä
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl Dansukker Fariinisokeria
1 tl suolaa tai maun mukaan riippuen valitusta maustamisvaihtoehdosta
1/2 dl juoksevaa margariinia
Erilaisia maustamisvaihtoehtoja
• 1/2 dl paloiteltuja oliiveja ja 1/4 dl paloiteltuja aurinkokuivattuja tomaatteja
• 1 g sahramia
• 1 dl voimakkaanmakuista juustoraastetta ja 1/2 dl hienonnettua tuoretta basilikaa
• 1/2 dl rusinoita ja 1/2 dl paloiteltuja kuivattuja aprikooseja


Pane juurikaskuitu tai vehnäleseet kulhoon ja kaada joukkoon maito. Anna seistä 10 minuuttia. Sekoita joukkoon muut ainekset margariinia lukuun ottamatta (muista myös mahdolliset mausteet). Lisää margariini ja alusta taikina. Lisää tarvittaessa jauhoja. Jaa taikina keskeltä kahtia, muotoile 2 pyöreää levyä ja aseta levyt leivinpaperilla vuoratulle pellille. Tee levyihin viiltoja niin, että niistä muodostuu neljä kolmiota. Paista teeleipiä uunin keskiosassa 275 asteessa noin 10 minuuttia. Voit myös nostella taikinan muffinivuokiin.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Juusto-kinkkuskonssit

Juusto-kinkkuskonssit

noin 12 kpl 30 minuuttia
Kinkun ja juuston yhdistelmä toimii aina!
Ainekset

3 dl kermaviiliä
2 kananmunaa
1 dl vettä
50 g juoksevaa margariinia
1 rkl Dansukker Cane Syrup Ruokosokerisiirappia tai
Leipäsiirappia
1 tl suolaa
1 dl kauraleseitä
1 rkl leivinjauhetta
noin 6 dl vehnäjauhoja
150 g juustokuutioita
100 g palvikinkkukuutioita
100 g maissia
(25 g jalapenokuutioita)


Sekoita kaikki ainekset pehmeäksi taikinaksi. Annostele taikina voidellulle muffinipellille, amerikanmuffinivuokiin tai voideltuihin uuniannosvuokiin. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia. Juusto-kinkkuskonssit ovat parhaimmillaan vasta paistettuina.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Helppo ja nopea Lemon curd

Helppo ja nopea Lemon curd

noin 3 dl valmista sitruunatahnaa 15 minuuttia
Lemon curd -sitruunatahnan helppo ja nopea resepti
Ainekset

2 luomusitruunaa
4 dl Dansukker Tomusokeria
2 kananmunaa
75 g voita tai margariinia


Raasta pestyjen sitruunoiden keltainen kuoriosa. Halkaise sitruunat ja purista puolikkaista mehut (1 dl). Sekoita kattilassa tomusokeri, sitruunamehu, sitruunankuoriraaste ja munat. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen ja anna kypsyä hetken aikaa, kunnes seos sakenee. Ota kattila liedeltä ja lisää paloiteltu rasva joukkoon. Sekoita sileäksi ja kaada puhtaisiin purkkeihin. Säilyy jääkaapissa 2–3 viikkoa.

Lemon curd maistuu paahtoleivän, keksien ja kakkujen kera. Se sopii myös kakkujen ja torttujen täytteeksi sellaisenaan tai tuorejuustoon tai kermavaahtoon sekoitettuna.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Paratiisin persikkamarmeladi

Paratiisin persikkamarmeladi

Ainekset

1 kg kypsiä persikoita
1 dl valkoviiniä
1 pkt (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria
2 tl Dansukker Vaniljasokeria


Kalttaa persikat ja poista kivet. Kuutioi hedelmäliha pieniksi paloiksi. Pane persikat ja valkoviini kattilaan, kuumenna ja anna kiehua hiljaa kannen alla 3-4 minuuttia. Lisää Hillo-marmeladisokeri, kuumenna kiehuvaksi ja keitä 3-5 minuuttia. Sekoita Vaniljasokeri joukkoon. Jäähdytä noin 15 minuuttia, sekoita välillä. Kuori vaahto pinnalta tarvittaessa. Kaada puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje ja säilytä viileässä. Nauti paahtoleivän, pikkuleipien tai ohukaisten kanssa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Hedelmäkakku

Hedelmäkakku

1½ tuntia
Kuivatuilla aprikooseilla ja kirsikoilla maustettu kahvikakku.
Ainekset

200 g kuivattuja aprikooseja
100 g vihreitä kuivattuja kirsikoita
100 g punaisia kuivattuja kirsikoita
4–5 dl vettä

100 g voita tai margariinia
2 1/2 dl Dansukker Fariinisokeria
3 munaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1 tl Dansukker Vaniljasokeria


Puolita aprikoosit ja laita ne kasariin kirsikoiden ja veden kanssa. Anna kiehua hiljalleen, kunnes hedelmät pehmenevät. Jäähdytä.

Vatkaa voi ja fariinisokeri, lisää munat yksitellen vatkaten. Vatkaa sekaan jäähtyneet hedelmäpalat. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet.

Laita taikina voideltuun ja jauhotettuun litran vetoiseen kahvikakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin tunti.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Tuulihatut

Tuulihatut

50 kpl 45 minuuttia
Tuulihatut täytetään kermavaahdolla ja limettitahnalla.
Ainekset

2 dl vettä
100 g voita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3 munaa
Täyte
1–1 1/2 dl vispikermaa
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
n. 150 g limetahnaa (lime curd)
Pinnalle
Dansukker Tomusokeria


Mittaa vesi ja voi kattilaan, sekoita kunnes voi sulaa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita pallovatkaimella tai puuhaarukalla voimakkaasti sekoittaen, kunnes taikinasta muodostuu yhtenäinen pallo. Anna jäähtyä viitisen minuuttia.

Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota nokareita uunipellille. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Vaahdota vispikerma ja mausta se vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon limetahna. Leikkaa tuulihattuihin pieni viilto ja pursota täytettä sisään. Siivilöi pinnalle hieman tomusokeria.
 

Reseptin on laatinut

Dansukker