Herkuttele omenoilla

Jos pitäisi valita houkuttelevin hedelmä, kiiltäväkuorinen ja punaposkinen omena olisi varmaankin ykkössijalla. On helppo uskoa, että Aatami lankesi kiusaukseen, kun Eeva ojensi hänelle sädehtivän omenan. Vaikka omenaherkkumme ovat yhtä houkuttelevia, seurauksia ei tarvitse pelätä. Pahinta mitä voi tapahtua on leivonnaisten loppuminen kesken!

Omena on monikäyttöinen hedelmä. Kokeile alla olevia reseptejämme ja herkuttele!


Helppo omenasose

Helppo omenasose

Ainekset

2 kg soseutettuja omenia
(noin 2,5 kg käsittelemättömiä omenoita)
2 dl vettä
(1 sitruunan mehu)
1 kg Dansukker Hillosokeria


Pese omenat huolellisesti, kuori ja poista siemenkodat. Höyrytä omenalohkot pehmeiksi vesitilkassa ja survo soseeksi. Punnitse sose. Lisää vesi, sitruunasta puristettu mehu ja hillosokeri.
Keitä sosetta 10 minuuttia välillä sekoittaen. Varo kuumaa sosetta ja pienennä tarvittaessa lämpöä.
Kaada sose puhtaisiin, kuumiin lasitölkkeihin, puhdista lasitölkin reunat ja sulje tölkit.

Resepti: Ruokatoimittaja Inga Aaltonen. Resepti löytyy myös Hillosokeri 20 vuotta
–esitteestä, johon on kerätty suomalaisten ruokatoimittajien parhaimpia Hillosokeri-ohjeita.


Uuniomenat

Uuniomenat

4 annosta

Ainekset

4–6 hapokasta omenaa
noin 1 dl Dansukker Tummaa siirappia
1 rkl Dansukker Kanelisokeria
1 dl kaurahiutaleita
3 rkl voita tai margariinia


Pane pestyt, siemenkodattomiksi poratut omenat uunivuokaan.

Valuta siirappia reilusti omenoiden sisään ja pinnalle. Sekoita kanelisokeri, kaurahiutaleet ja pehmeä rasva murumaiseksi ja ripottele seos omenoiden päälle.

Kypsennä uunissa 175 °C 30–45 minuuttia. Paistoaika riippuu omenoiden koosta ja kiinteydestä, kokeile kypsyys cocktailtikulla. Valele omenoita paiston aikana vuokaan kertyneellä liemellä.

Tarjoa uuniomenat lämpiminä kylmän vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.


Puolukka-omenapiiras

Puolukka-omenapiiras

8–10 annosta

Ainekset

Täyte
250 g (4 dl) puolukoita
2 kuorittua omenaa ohuina lohkoina
1 dl Dansukker Hillosokeria
(1/2 tl kanelia)

Taikina
200 g leivontamargariinia
2 dl Dansukker Ruokokidesokeria
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
4 kananmunaa
3 ¼ dl speltti- tai sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Muruseos pinnalle
50 g margariinia
1 dl Dansukker Ruokokidesokeria
2 dl neljän viljan hiutaleita

Kolakastike
1 ½ dl Dansukker Cane Syrup -ruokosokerisiirappia
2 dl vispi- tai kuohukermaa


Sekoita täytteen aineet.

Vatkaa pehmeä margariini, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten. Sekoita jauho-leivinjauheseos viimeisenä taikinaan. Kaada taikina uuni- tai piirasvuokaan (ø 28 cm, laidan korkeus 4 cm tai 24 x 29 cm), tasoita pinta ja levitä täyte päälle.

Vatkaa muruseoksen rasva vaaleaksi. Lisää ruokokidesokeri ja hiutaleet lastalla sekoittaen. Ripottele muruseos täytteen päälle. Paista 175 asteessa uunin keskiosassa 35–40 minuuttia.

Tarjoa lämmin paistos pehmeän vaniljajäätelön ja kolakastikkeen (ks. ohje alla) kanssa.

Kolakastike
Mittaa aineet kattilaan. Keitä 10–15 minuuttia. Sekoita silloin tällöin. Jäähdytä.


Omenapannukakku

Omenapannukakku

Ainekset

Pohjalle
5 dl hapahkoja omenakuutioita
1⁄2 dl Dansukker Cane Syrup -ruokosokerisiirappia
1 rkl Dansukker Kanelisokeria
50 g margariinia tai voita

Pannukakku
2 munaa
8 dl maitoa
1 tl suolaa
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 dl Dansukker Taloussokeria
1 dl kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja


Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita joukkoon ruokosokerisiirappi ja kanelisokeri. Kuumenna rasva uunipannulla tai annosastioissa 200-asteisessa uunissa. Kaada omenaseos pannulle.

Vatkaa munat kevyesti ja lisää muut ainekset joukkoon. Kaada taikina omenien päälle ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Mikrohillo

5 dl omenakuutioita tai pakastemarjoja
1⁄2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1⁄2 dl Dansukker Hillo-marmeladisokeria

Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna mikron täydellä teholla 5 minuuttia. Sekoita ja kuumenna vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä 15 minuuttia ja purkita.


Omenapannacotta

Omenapannacotta

4 annosta

Ainekset

5 dl täysmaitoa tai kermaa
1 vaniljatanko
1 dl Dansukker Hyytelösokeri Multia

Pinnalle
2 omenaa
1/2 dl vettä
1/2 dl makeaa viiniä
1 kanelitanko
1/2 dl Dansukker Hyytelösokeria
tuoretta minttua


Kuumenna maito ja halkaistu, raaputettu vaniljatanko kiehuvaksi. Katkaise virta ja anna vaniljatangon muhia kannen alla 5 minuuttia. Lisää Hyytelösokeri Multi, kuumenna liemi uudelleen kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Keitä 1/2 minuuttia. Jäähdytä hetki ja kaada seos siivilän läpi jälkiruoka-astioihin. Pane jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.

Kuori ja kuutioi omenat. Kuumenna vesi, viini ja kanelitanko kiehuvaksi ja anna muhia hetken aikaa. Lisää omenakuutiot liemeen ja keitä noin 5 minuuttia. Nosta kuutiot liemestä, jäähdytä ja jaa ne hyytelön päälle jälkiruoka-astioihin.

Kuumenna desi omenoiden keitinlientä kiehuvaksi, lisää hyytelösokeri hyvin sekoittaen ja anna kiehahtaa. Jäähdytä hetki ja lusikoi liemi omenakuutioiden päälle. Pane jälkiruoka-annokset jääkaappiin puoleksi tunniksi. Koristele mintunlehdillä.


Omenainen pannuleipä

Omenainen pannuleipä

Ainekset

5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
2–3 rkl Dansukker Cane Syrup Ruokosokerisiirappia
2 omenaa raastettuna (n. 4 dl)
1 dl auringonkukansiemeniä
noin 14 dl vehnäjauhoja (tai 4 dl sämpyläjauhoja ja noin 1 l vehnäjauhoja)


Murenna hiiva taikinakulhoon. Kaada vesi päälle ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola, siirappi, omenaraaste ja auringonkukansiemenet.

Vaivaa jauhot taikinaan vähän kerrallaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna nousta liinan alla 40 minuuttia.

Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa se notkeaksi. Muotoile siitä nelikulmainen levy voideltuun uunipannuun tai leivinpaperoidulle uunipellille. Leikkaa taikinalevy ruuduiksi. Anna nousta 20 minuuttia.

Paista 225 asteessa uunin keskiosassa noin 25 minuuttia.


Kipakka omenachutney

Kipakka omenachutney

3–4 dl

Ainekset

300 g kuorittuja ja pilkottuja omenoita
1 punainen chili siemenineen silputtuna
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
½ dl sitruunamehua
½ dl Dansukker Hillo-marmeladisokeria
½ dl Dansukker Tummaa Muscovado- tai Fariinisokeria
1 kanelitanko
¼ tl suolaa
1 dl rusinoita
tilkka vettä tarvittaessa


1. Mittaa kaikki chutneyn aineet kattilaan.

2. Kuumenna kiehuvaksi, sekoita, pane kansi päälle ja anna porista miedolla lämmöllä 20–30 minuuttia välillä sekoitellen. Jos chutney tuntuu sakealta, lisää joukkoon tilkka vettä keittämisen loppuvaiheessa.

3. Purkita ja jäähdytä.

4. Anna maustua vähintään vuorokauden ajan jääkaapissa ennen käyttöä. Säilyy 3–4 viikkoa jääkaapissa.

Tarjoa chutney pariloitujen makkaroiden tai liha- ja jauheliharuokien kera.