Halloween

Trick or treat! Karkki vai kepponen!
Nyt on hyvä tilaisuus kutsua ystävät ja tuttavat kammottavan hauskaan juhlaan. Täältä löydät reseptejä onnistuneita kummitteluhetkiä varten.


Halloweenin lakritsikaakao

Halloweenin lakritsikaakao

2–4 annosta

Ainekset

6 dl maitoa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
½ dl Dansukker Muscovadosiirappia
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 dl lakritsikaramelleja

Lisäksi
minivaahtokarkkeja
lakritsikastiketta


Laita maito, kaakaojauhe, muscovadosiirappi, vaniljasokeri ja lakritsikaramellit kattilaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes lakritsikaramellit ovat sulaneet joukkoon. Tarkista maku.

Kaada laseihin ja ripottele pinnalle minivaahtokarkkeja. Valuta päälle lakritsikastiketta.


Myskikurpitsa-mascarponeruudut

Myskikurpitsa-mascarponeruudut

12–16 annosta

Ainekset

300 g myskikurpitsaa
4 munaa
2 dl rypsiöljyä
4 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 tl kanelia
½ tl kardemummaa

Pinnalle
250 g mascarponejuustoa
3–4 dl Dansukker Tomusokeria
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
muutama lakupala


Poista myskikurpitsasta siemenet ja raasta hedelmäliha karkeaksi raasteeksi.

Riko munat kulhoon. Mittaa joukkoon öljy ja sokeri. Lisää myskikurpitsaraaste sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kääntele taikina tasaiseksi.

Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun reunalliseen, suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan, jonka mitat ovat noin 20x30 cm.

Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Jäähdytä.

Valmista kuorrute. Mittaa mascarponejuusto kulhoon ja vatkaa joukkoon sokerit. Levitä kuorrute jäähtyneen leivonnaisen pinnalle.

Leikkaa tasakokoisiksi ruuduiksi. Leikkaa lakupalat pienemmiksi ja laita ne ruutujen keskelle kummituksen silmiksi. Säilytä jääkaapissa tarjoiluhetkeen asti.


Kummitusvanukas

Kummitusvanukas

6 annosta

Ainekset

1 l kevytmaitoa
170 g lakritsimakeisia (Hopeatoffee)
1 ½ dl Dansukker Luomuruokosokeria
¾ dl perunajauhoja + 2 dl maitoa tai vettä
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
Lisäksi
1 dl vispikermaa
1 rkl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
muutama lakritsipala


Mittaa maito ja makeiset kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes makeiset sulavat. Lisää sokeri ja kiehauta.

Sekoita perunajauhot ja maito tai vesi keskenään ja valuta höyryävän maidon joukkoon. Kiehauta, mutta älä keitä.

Mausta vaniljasokerilla ja tarkista maku. Jäähdytä.

Vaahdota vispikerma ja mausta kevyesti sokereilla.

Jaa kummitusvanukas annoskulhoihin tai isoon tarjoilukulhoon ja pursota kermasta kummituskeko vanukkaan päälle. Laita lakritsipaloista silmät kummitukselle.

Säilytä jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka.

Vinkki!
Voit valmistaa vanukkaan jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan ja koristella juuri ennen tarjoilua


Rotat

Rotat

18 kpl

Ainekset

3 dl maitoa tai kahvikermaa
50 g tuorehiivaa
1 dl Dansukker Ruokokidesokeria tai Luomuruokosokeria
2 maustemitallista suolaa
2 tl kardemummaa
2 munaa
100 g huoneenlämpöistä voita
11–12 dl vehnäjauhoja

Lisäksi
36 mantelia
lakritsinauhaa
2 dl Dansukker Tomusokeria
tilkka vettä


Lämmitä maito tai kahvikerma kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja lisää sokeri, suola, kardemumma ja munat.

Vaivaa taikinaan huoneenlämpöinen voi ja vehnäjauhot vähän kerrallaan.

Leivo taikina tasakokoiseksi rullaksi ja jaa se 18 yhtä suureen osaan. Pyöritä pikkupulliksi ja muotoile pallosta pisaran mallinen.

Kohota puoli tuntia liinan alla ja tökkää puolikkaat mantelit korviksi.

Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Jäähdytä.

Sekoita tomusokerin joukkoon tilkka vettä. Pursota seos rotille silmiksi ja tökkää lakritsinauhasta rotille hännät.

Tarjoa heti!


Silmätryffelit

Silmätryffelit

noin 30 kappaletta

Ainekset

200 g tummaa suklaata
½ dl kermaa
2 dl Dansukker Tomusokeria
2 dl kookoshiutaleita (mielellään paahdettuja)

Koristeluun
100 g valkosuklaata
n. 30 ranskalaista pastillia
20 g tummaa suklaata


Sulata suklaa esimerkiksi syvällä lautasella mikroaaltouunissa puolen minuutin erissä välillä sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut. Lisää joukkoon kerma ja tomusokeri. Vatkaa seos tasaiseksi tahnaksi. Vatkaa joukkoon kookoshiutaleet. Muotoile pyöreiksi palloiksi ja nosta kylmään muutamaksi tunniksi.

Paloittele valkosuklaa lautaselle ja sulata se puolen minuutin erissä välillä sekoitellen, kunnes se on sulanut. Kääntele tryffelit valkosuklaassa ja nosta lautaselle tai pieniin karamellivuokiin jähmettymään. Laita vielä pehmeän valkosuklaan päälle ranskalaiset pastillit. Sulata tummaa suklaata ja tökkää pumpulipuikkoa apuna käyttäen pienet pisteet pastillien keskelle pupilleiksi. Säilytä kylmässä tarjoiluhetkeen saakka.


Halloween-muffinit

Halloween-muffinit

10–15

Ainekset

100 g margariinia
3/4 dl maitoa
2 munaa
1 1/2 dl Dansukker Ruokokidesokeria tai Taloussokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl Dansukker Vaniljasokeria

Kuorrutus
5 dl Dansukker Tomusokeria
1 rkl juoksevaa margariinia
2–4 rkl vettä
elintarvikevärejä


1. Sulata margariini kattilassa ja lisää maito. Kuumenna seos lähes kiehumispisteeseen, mutta älä keitä.
2. Vatkaa munat ja sokeri kevyesti.
3. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja lisää seos munavaahtoon vuorotellen maitoseoksen kanssa.
4. Annostele taikina leivinpellille asetettuihin paperivuokiin tai muffinipellille. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 12 minuuttia.

Sekoita kuorrutuksen ainekset sileäksi tahnaksi. Lisää vettä pienissä erissä kunnes saat sopivan sakean tahnan. Värjää tahnaa eri väreillä ja levitä muffinien päälle. Koristele strösseleillä ja anna kovettua.


Kummituksen kurpitsakeitto

Kummituksen kurpitsakeitto

4–6 annosta

Ainekset

1 kg kurpitsaa
2–3 sipulia
3–4 valkosipulin kynttä
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl Dansukker Fariinisokeria
½ l vettä
½ l maitoa
2 kasvisliemikuutiota
yhden sitruunan puristettu mehu
(suolaa)
mustapippuria

Lisäksi
4–6 keitettyä munaa
8–12 mustapippuria (tai mustia oliivipaloja)


Kuori ja kuutioi kurpitsa. Silppua kuoritut sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulia ja valkosipulia kuumassa kattilassa öljyssä yhdessä fariinisokerin kanssa. Lisää kurpitsa, vesi, maito ja kasvisliemikuutiot.

Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kurpitsa on pehmennyt. Siivilöi liemi talteen ja soseuta kasvikset. Lisää lientä, kunnes saat sopivan sakean keiton. Lisää sitruunamehu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa joukkoon suolaa. Rouhi joukkoon mustapippuria.

Kuori kananmunat ja leikkaa alta pala, jotta kananmuna pysyy pystyssä lautasella. Tökkää silmiksi mustapippurit. Laita kummitus syvän lautasen keskelle ja kaada keittoa ympärille. Tarjoa heti!


Juuressoseesta tehty kurpitsalyhty

Juuressoseesta tehty kurpitsalyhty

6–8 annosta

Ainekset

½ kg jauhoisia perunoita
½ kg naurista tai palsternakkaa
2 porkkanaa
50 g voita tai margariinia
3–5 dl maitoa
1 tl Dansukker Taloussokeria
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
1 tomaatti tai pala paprikaa silmiksi
1 parsakaali


Kuori juurekset ja paloittele ne. Keitä pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois ja jauha ainekset tasaiseksi soseeksi sauvasekoittimella tai survimella. Lisää voi ja maito. Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla.

Muotoile soseesta pyöreä pallo (kurpitsa) ja leikkaa tomaatista tai paprikasta sille silmät, nenä ja suu. Keitä parsakaali suolalla maustetussa vedessä. Leikkaa yksi parsakaalin kukinto päälle kurpitsan varreksi ja tarjoa loput erikseen.

Juuressose sopii esimerkiksi makkaroiden tai (prinssi)nakkien kera tarjottavaksi.


Hämähäkkikakku

Hämähäkkikakku

10–12 palaa

Ainekset

200 g tummaa suklaata sulatettuna
250 g voita tai margariinia
2 dl Dansukker Ruokokidesokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
3 rkl kermaa tai maitoa

Kuorrutus
4 dl Dansukker Kaakaotomusokeria
4 rkl vettä tai maitoa
25 g sulatettua voita tai margariinia
1/2 tl Dansukker Vaniljasokeria

Hämähäkinseitti
2 dl Dansukker Tomusokeria
1 munanvalkuainen


Paloittele suklaa lautaselle ja sulata mikroaaltouunissa puolen minuutin jaksoissa välillä sekoitellen. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä sulatettu suklaa ja kerma tai maito. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan, jonka halkaisija on noin 24 cm. Paista 150–175 asteessa kunnes kakku alkaa irrota vuoan reunalta. Tähän kuluu aikaa uunista ja paistolämpötilasta riippuen noin 40–60 minuuttia. Kumoa kakku ja valmista kuorrute.

Sekoita kaikki kuorrutuksen aineet tasaiseksi tahnaksi. Kaada se keskelle kakkua ja levitä kakun pinnalle ja reunoille. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Sekoita munanvalkuainen ja tomusokeri tasaiseksi. Laita kertakäyttöiseen pursotinpussiin ja leikkaa pussin suuhun pieni aukko. Pursota seitti kakun pinnalle ja koristele hämähäkkikoristein tai hämähäkkikaramellein.

Vinkki!
Voit valmistaa kakun pariakin päivää aikaisemmin jääkaappiin.
Pursota seitti pinnalle vasta kun muu kuorrutus on jähmettynyt.


Mansikkakummitukset

Mansikkakummitukset

Ainekset

tuoreita mansikoita
valkosuklaata
1 rkl kananmunanvalkuaista
½–1 dl Dansukker Kaakaotomusokeria


Puhdista mansikat. Leikkaa mansikoiden kärjestä pala pois, että ne pysyvät pystyssä. Sulata suklaa vesihauteessa. Dippaa mansikat suklaaseen ja anna kuivua leivinpaperilla. Sekoita keskenään valkuainen ja kaakaotomusokeri ja kaada seos minigrip-pussiin. Sulje pussi ja leikkaa pienen pieni reikä pussin alakulmaan. Pursota herttaisille mansikkakummituksille silmät ja suu.


Kummitusmarengit

Kummitusmarengit

Ainekset

6 kananmunanvalkuaista
3 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 maustemitta suolaa

Koristeluun
sulatettua tummaa suklaata tai Kaakaotomusokerikuorrutetta (ks. alla)


Vaahdota valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi sähkövatkaimella keskinopeudella. Lisää suola ja sokeri ja jatka vaahdotusta suurimmalla nopeudella kunnes vaahto on kiiltävää. Pursota vaahdosta kummituksia leivinpaperille uunipellille. Paista 125-asteisen uunin keskiosassa noin 1 tunti. Anna jäähtyä ja koristele sulatetulla suklaalla tai kaakaotomusokerikuorrutteella.

Kaakaotomusokerikuorrute
1 rkl kananmunanvalkuaista
½–1 dl Dansukker Kaakaotomusokeria

Sekoita keskenään valkuainen ja kaakaotomusokeri ja kaada seos minigrip-pussiin. Sulje pussi ja leikkaa pienen pieni reikä pussin alakulmaan ja pursota marenkikummituksille silmät ja suu.


Silmä con carne

Silmä con carne

4 annosta

Ainekset

300 g naudan jauhelihaa
1 rkl voita tai margariinia
1–2 tl chilijauhetta
1–2 maustemittaa cayennepippuria
1/2 tl suolaa
1 rkl Dansukker Cane Syrup -ruokosokerisiirappia
1 sipuli kuutioituna
2 hienonnettua valkosipulin kynttä
4 dl keitettyjä kidneypapuja
1–2 tomaattia viipaloituna
4 pientä mozzarella-palloa
4 mustaa oliivia halkaistuna
salaattia, ituja tai vihanneskrassia

Kastike
1 dl tomaattimurskaa
1 rkl ruokaöljyä
2–3 tl balsamietikkaa
1 rkl Dansukker Cane Syrup -ruokosokerisiirappia
1 raastettu valkosipulinkynsi


Kuullota jauheliha, sipuli ja valkosipuli rasvassa paistinpannulla. Mausta suolalla, chilillä, cayennepippurilla ja siirapilla. Sekoita pavut joukkoon. Jaa seos neljälle lautaselle. Laita kunkin annoksen päälle kaksi tomaattiviipaletta. Halkaise mozzarellapallot ja laita puoliskot tomaattiviipaleiden päälle. Paina oliivinpuolisko kunkin mozzarellapuoliskon keskelle. Laita salaattisuikaleita ”hiuksiksi” lautasille tomaattien yläpuolelle. Sekoita kastikkeen ainekset ja tarjoa liha-papuseoksen kanssa. Tarjoa lisänä salaattia ja leipää.


Halloween-piparitalo

Halloween-piparitalo

Ainekset

Piparitaikina
(noin 1,4 kg, riittää taloon ja tonttiin)
2 dl Dansukker Tummaa siirappia
2 dl Dansukker Taloussokeria
4 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
250 g voita tai margariinia
2 kananmunaa
noin 10 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

Koristelu
4 dl Dansukker Tomusokeria
1 kananmunan valkuainen
karamellivärejä

Kokoaminen
Dansukker Taloussokeria


Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää pilkottu rasva kuumaan siirappiseokseen, sekoittele kunnes rasva on sulanut. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi. Lisää kananmunat ja vehnäjauho-soodaseos ja sekoita taikinaksi. Pane taikina jääkaappiin vuorokaudeksi.

Tontti
Jauhota leivinpaperi. Ota taikinasta noin kolmannes ja notkista se käsin vaivaten. Siirrä taikinapallo leivinpaperin päälle ja kauli se noin 4 mm:n levyksi. Vedä tontti leivinpapereineen uunipellille. Paista uunissa 180–200 asteessa 10–12 minuuttia.

Talo
Kauli lopputaikina noin 3–4 mm:n paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikinasta talon osat terävällä ja teräväkärkisellä pienellä veitsellä. Siirrä osat leivinpaperoidulle pellille.
Paista uunissa 180–200 asteessa 10–12 minuuttia. Anna jäähtyä ennen koristelua.

Leivo lopputaikinasta Halloween-pipareita.

Vispaa valkuaisen rakenne rikki ja sekoita joukkoon tomusokeria vähitellen, kunnes saat sopivan sakean kuorrutuksen. Voit säädellä kuorrutuksen koostumusta sakeammaksi lisäämällä tomusokeria tai ohentaa sitä lisäämällä valkuaista. Jaa tomusokerikuorrutus pieniin kulhoihin ja värjää karamelliväreillä. Nestemäiset ja pastakaramellivärit ohentavat kuorrutusta, voit joutua lisäämään hiukan tomusokeria.

Laita kuorrutukset minigrip-pusseihin, sulje pussit hyvin. Tee pieni reikä pussin alakulmaan ja koristele talon osat pursottamalla. Anna kuvioille riittävästi kuivumisaikaa, esim. seuraavaan päivään, jotta ne kestävät siirtelyn ja kiinnityksen.

Sulata Taloussokeri paksupohjaisessa kattilassa. Kokoa talo liimaamalla osat yhteen sulaneella sokerilla. (Varothan, sulatettu sokeri on polttavan kuumaa.)

Siivilöi ohut lumikerros tomusokerista tontin päälle ennen talon siirtoa.

Vinkki!
Jos haluat tehdä Halloween-talon pihapiiriin puita ym. koristeita, tee piparitaikina 1,5-kertaisena ja koristelukuorrute kaksinkertaisena.
 

Halloween-piparitalon kaavat

Halloween-piparitalon pihapiirin koristelumallit


Lisää Halloween-reseptejä löydät täältä »