Raikkaita salaatteja

Sään lämmetessä ja luonnon vihertyessä tekee mieli syödä kevyemmin ja lisätä kasvisten käyttöä. Tällöin raikas salaatti on nopeatekoinen ja hyvä ateriavaihtoehto. Salaatti voi olla kevyt tai ruokaisa sen mukaan, kuinka yksinkertaisista tai runsaista aineksista sen koostaa. Mutta aina salaatti kaipaa seurakseen maistuvaa kastiketta.

Lillin fetasalaatti

Lillin fetasalaatti


4 annosta

Ainekset

1 kg vesimelonia
100 g rucolaa
1 punasipuli
200 g keltaisia kirsikkatomaatteja
300–400 g fetajuustoa
20 calamata-oliivia

Kastike
2 rkl hyvää oliiviöljyä
2 rkl Dansukker Cane Syrup -ruokosokerisiirappia
2 rkl balsamietikkaa
1 rkl punaista chiliä hienonnettuna
1/5 tl rouhittua mustapippuria


Poista melonista kuori ja siemenet ja paloittele hedelmäliha sopiviksi suupaloiksi. Kuori ja viipaloi sipuli renkaiksi, puolita tomaatit. Jaa meloni, rucola, sipuli ja tomaatit neljälle lautaselle, leikkaa tai murra juusto paloiksi ja ripottele päälle. Koristele oliiveilla. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada salaatin päälle juuri ennen tarjoilua tai tarjoa kastike erikseen.

Savustettua lohta, mummonkurkkua ja salaattia

Savustettua lohta, mummonkurkkua ja salaattia


Ainekset

600 g lämminsavulohta
1 valkosipulin kynsi
100 g jääsalaattia
1 ruukku tammenlehtisalaattia
70 g retiisiä

Mummonkurkku
200 g kurkkua
2 rkl tilliä
1 rkl Dansukker Glukoosisiirappia
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa

Kermaviilikastike
1 prk kermaviiliä
1 tl sinappia
2 tl Dansukker Glukoosisiirappia
ripaus suolaa
1 rkl tuoretta basilikaa tai rakuunaa
2 tl sitruunamehua


Viipaloi kurkku, lisää joukkoon tilli, glukoosisiirappi, sitruunamehu ja suola, anna maustua 10 minuuttia.

Sekoita kermaviilikastikkeen ainekset keskenään ja laita hetkeksi kylmään.

Hiero salaattivati puolitetulla valkosipulinkynnellä. Revi salaatit vadille. Puolita retiisit salaatin joukkoon. Kaada päälle mummonkurkut ja lohipalat. Ripottele salaatin päälle kermaviilikastiketta.


Resepti: Aki Wahlman

Juustosalaatti ja mummon salaattikastike

Juustosalaatti ja mummon salaattikastike


4 annosta

Ainekset

1 ruukku Kartanon salaattia tai muuta salaattia
pala punakaalia suikaleina
1 sipuli renkaina
4 tomaattia lohkoina
1/2 kurkku kuutioina
150 g kermajuustoa tai emmentalia
½–1 dl paahdettuja pinjansiemeniä

Mummon salaattikastike

2 kovaksi keitettyä munankeltuaista
1 1/2 rkl väkiviinaetikkaa
2 dl kuohukermaa
1/2 dl–1 dl tuoretta tilliä
1 tl Dansukker Ruokokidesokeria


Revi salaatti ja paloittele muut ainekset salaattivadille.

Valmista kastike. Laita kypsät munankeltuaiset ja muut kastikkeen ainekset kulhoon ja pyöräytä sauvasekoittimella kuohkeaksi kastikkeeksi. Tarkista maku.

Tarjoa kastike salaatin kanssa.

Vinkki!
Tämä kastike sopii erinomaisesti tavalliselle vihreälle salaatille lisukkeeksi.

Broilerisalaatti

Broilerisalaatti


4 annosta

Ainekset

1 keltainen paprika pilkottuna
1 dl ohuita purjosuikaleita
8 kirsikkatomaattia halkaistuna
1 1/2 dl grillattua broileria paloiteltuna
1 dl rucolaa
4 salaatinlehteä
1 dl vihreitä herneitä

Kastike
2 rkl öljyä
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl Dansukker Ruokokidesokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl currya


Aloita valmistaminen kastikeaineiden sekoittamisella. Anna maustua jääkaapissa. Jaa salaattiaineet annosastioihin. Valuta kastike päälle juuri ennen tarjoilua.

Herkuttelijan salaatti

Herkuttelijan salaatti


4 annosta

Ainekset

150 g tuoretta babypinaattia
12 kirsikkatomaattia
1 pieni punasipuli
100 g mustia oliiveja
100 g fetajuustoa
100 g parmankinkkua

Kastike
1/2 punainen chili pieninä kuutioina
2 rkl oliiviöljyä
1/2 limetin mehu
1 rkl Dansukker Fariinisokeria tai Tummaa muscovadosokeria
1 rkl balsamietikkaa
ripaus mustapippuria myllystä
ripaus suolaa


Sekoita keskenään kaikki kastikkeen ainekset. Huuhtele pinaatti ja jaa neljälle lautaselle. Huuhtele ja puolita tomaatit. Viipaloi kuorittu sipuli renkaiksi. Levitä oliivit, tomaatit ja sipuli pinaatin päälle. Murenna päälle fetajuustoa. Aseta kinkkuviipaleet lautasten reunoille. Tarjoile kastikkeen ja hyvän leivän kera.

Lohi-perunasalaatti

Lohi-perunasalaatti


2 annosta

Ainekset

200 g salaatinlehtiä valinnan mukaan
100–150 g kylmäsavustettua lohta
2 keitettyä perunaa viipaleina
2 kovaksi keitettyä munaa lohkoina

Kastike
2 tl Dansukker Ruokokidesokeria
2 tl limetti- tai sitruunamehua
1 rkl vettä
suolaa
mustapippuria
1 rkl silputtua krassia


Sekoita keskenään kastikkeen ainekset ja krassi. Jaa salaatti, lohi, perunat ja kananmunat kahdelle lautaselle. Valuta päälle kastiketta.

Kesäsalaatti

Kesäsalaatti


4 annosta

Ainekset

1 l erilaisia salaatteja
4 kiinteää, kypsää tomaattia
1/2 tuoretta kurkkua
8-10 keitettyä uutta perunaa
1 nippu retiisejä
1/2 purjosipulia
1 dl hienonnettua persiljaa

Kastike
1 rkl öljyä
1/2 dl vettä
2 tl Dansukker Ruokokidesokeria
1 rkl dijoninsinappia
1 tl kuivattua basilikaa tai yrttisekoitusta


1. Huuhdo ja kuivaa salaatinlehdet ja levitä ne kulhon pohjalle.

2. Huuhdo tomaatit ja leikkaa ne lohkoiksi. Huuhdo ja viipaloi kurkku. Viipaloi perunat, retiisit ja purjo. Levitä kaikki vihannekset salaatinlehtien päälle ja ripottele pinnalle persiljaa.

3. Sekoita keskenään kaikki kastikeaineet ja kaada kastike salaatin joukkoon. Anna maustua kylmässä noin tunnin ajan ennen tarjoilua.

Vinkki!
Tämä salaatti sopii mainiosti kaikkien grilliruokien lisäkkeeksi.

Pikantti päärynäsalaatti

Pikantti päärynäsalaatti


Ainekset

2 päärynää
4 dl vettä
1 kanelitanko
1 dl Dansukker Ruokokidesokeria
1 sitruunan mehu
erilaisia lehtisalaatteja
150 g sinihomejuustoa
saksanpähkinöitä tai paahdettuja pinjansiemeniä

Kastike
2 dl punaviiniä
1 dl Dansukker Ruokokide- tai Fariinisokeria
rouhittua mustapippuria
1 rkl punaviinietikkaa


Kuori päärynät ja poista siemenkota. Kiehauta vesi, kanelitanko, sokeri ja sitruunamehu. Keitä päärynän puolikkaita liemessä kunnes ne ovat läpikuultavia. Nosta jäähtymään.

Keitä kastikeainekset siirapiksi.

Huuhtele ja kuivaa salaatinlehdet. Levitä salaatti vadille. Asettele päärynälohkot salaatin joukkoon ja ripota päälle murusteltu juusto. Lusikoi pinnalle kastiketta.