Mustikka on oiva piirakkamarja

Mustikka on sekä herkullinen että terveellinen marja, joka sopii monenlaisiin leivonnaisiin. Mustikkapiirakka maistuu kaikille, olipa se sitten leivottu perinteisesti pullataikinasta tai marjapiirakoissa usein käytetystä murotaikinasta. Värjää suu siniseksi näillä maistuvilla resepteillämme!


Mökkiläisen mustikkapiiras

Mökkiläisen mustikkapiiras

45 minuuttia
Kesän ensimmäisistä mustikoista leivotaan helppo ja herkullinen mustikkapiirakka.
Ainekset

125 g margariinia tai voita
4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl Dansukker Taloussokeria
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl kermaa
Täyte
5–6 dl mustikoita
½–1 dl Dansukker Taloussokeria
2 tl perunajauhoja
Päälle
1 1/2 dl muruseosta
Dansukker Tomusokeria


1. Sekoita pehmeä rasva, vehnäjauhot, sokeri ja leivinjauhe käsin keskenään murumaiseksi seokseksi.

2. Ota seoksesta noin 1 1/2 dl toiseen astiaan piirakan päälle ripoteltavaksi.

3. Lisää pohjataikinan joukkoon kerma ja sekoita vain sen verran, että aineet tasoittuvat.

4. Levitä seos jauhotetulla kädellä tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Tee pikkulusikan kärjellä kuviot reunataikinaan.

5. Soseuta puolet mustikoista ja mausta sokerilla sekä lisää joukkoon perunajauhot.

6. Levitä seos pohjalevylle ja ripottele loput mustikat päälle. Paina kevyesti kädellä, että kokonaiset mustikat painuvat vähän soseen joukkoon.

7. Ripottele muruseos ristikoiksi mustikoiden päälle.

8. Paista piiras 225ºC:ssa uunin alimmalla ritilätasolla 20–25 min.

9. Sihtaa piirakan päälle tomusokeria juuri ennen tarjoilua.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Mustikkapiiras-tikkarit

Mustikkapiiras-tikkarit

10 kpl 65 minuuttia
Tarjoa mustikkapiirakka tikkarin muodossa!
Ainekset

100 g voita tai margariinia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl Dansukker Taloussokeria
2 rkl vettä

Täyte
1–1½ dl mustikoita
2 rkl hienonnettua minttua
½ dl Dansukker Fariinisokeria tai Taloussokeria

Pinnalle
1 munanvalkuainen
Dansukker Ruokokidesokeria
5 grillitikkua 


Mittaa kulhoon rasva ja nypi joukkoon vehnäjauhot ja sokeri. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna jähmettyä jääkaapissa noin 30 minuuttia.

Kaulitse taikina jauhotetulla leivinlaudalla. Ota lasilla 20 kpl halkaisijaltaan noin 7–8 cm pyörylöitä ja laita puolet niistä leivinpaperoidulle uunipellille. Jaa mustikat, minttu ja sokeri piiraspohjien keskelle. Voitele halutessasi reunat munanvalkuaisella (toimii "liimana"). Nosta loput pyörylät kansiksi ja painele haarukalla reunat kiinni. Voitele pinta munanvalkuaisella ja ripottele pinnalle ruokokidesokeria.

Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia. Puolita grillitikut ja tökkää ne kuumiin piiraisiin. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki!
Siivilöi pinnalle halutessasi tomusokeria.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Mustikka-valkosuklaamuffinit

Mustikka-valkosuklaamuffinit

10–12 kpl 35 minuuttia
Herkkumuffinit mustikasta ja valkosuklaasta! Kokeile myös vadelmia.
Ainekset

3 munaa
1 ½ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
¾ dl kuohu- tai ruokakermaa
1 dl sulatettua voita tai öljyä
100 g valkosuklaata
2 dl (pakaste)mustikoita


Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, kerma ja rasva. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vatkaa.

Paloittele valkosuklaa karkeaksi rouheeksi veitsellä työlaudalla. Kääntele se taikinaan mustikoiden kanssa.

Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Vinkki!
Koristele muffinit halutessasi kermavaahdolla ja tuoreilla mustikoilla tai pensasmustikoilla. Käytä kuitenkin taikinassa tavallisia mustikoita tuoreena tai pakasteena. 

Reseptin on laatinut

Dansukker

Mustikkatorttu

Mustikkatorttu

Ainekset

Pohja
100 g margariinia tai voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl kuohukermaa

Täyte
1 dl kuohukermaa
100 g ranskankermaa tai tuorejuustoa
½ dl Dansukker Fariinisokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria

Pinnalle
3–4 dl mustikoita
1 dl vettä
½ dl Dansukker Hyytelösokeria 


Vuoraa halkaisijaltaan 22–24 cm:n torttuvuoka leivinpaperilla. Sekoita pehmeä rasva ja kuivat aineet keskenään. Lisää kerma ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille ja laita jääkaappiin noin 15 minuutiksi.

Kypsennä torttupohja 200-asteisen uunin alimmalla tai toiseksi alimmalla ritilätasolla 15–20 minuuttia. Jäähdytä.

Vaahdota kerma ja vatkaa joukkoon sokerit ja ranskankerma tai tuorejuusto. Tarkista maku. Levitä seos jäähtyneen tortun pinnalle ja ripottele päälle mustikat.

Valmista kiille. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon hyytelösokeri. Anna kiehua hetki, kunnes liemi kirkastuu. Jäähdytä muutaman minuutin ajan ja sivele mustikat pullasutia apuna käyttäen hyytelösokeriliemellä. Nosta hetkeksi kylmään ennen tarjoilua.

Vinkki!
Voit leipoa torttupohjan muutamaa päivää aikaisemmin valmiiksi ja täyttää sen tarjoilupäivän aamuna.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Marja-rahkapiiras

Marja-rahkapiiras

n. 8 annosta 50 minuuttia
Tuplaamalla taikinan saat uunipellillisen herkullista marja-rahkapiirakkaa.
Ainekset

Pohja
150 g voita tai margariinia
1 dl Dansukker Ruokokidesokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta

Täyte
200 g maitorahkaa
¾ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
1–2 tl hyvin pestyn sitruunan kuoriraastetta
1 muna

Pinnalle
1 dl vadelmia
1 dl mustikoita


Vaahdota rasva yhdessä sokerin kanssa. Vatkaa joukkoon muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa pikaisesti taikinan joukkoon. Painele taikina halkaisijaltaan 24 cm:n piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista 200-asteisessa uunissa alimmalla ritilätasolla noin kymmenen minuuttia.

Sekoita täytteen ainekset vispilällä ja kaada esipaistetun piiraspohjan päälle. Ripottele pinnalle marjat. Jatka kypsennystä 175-asteisen uunin keskiritilätasolla 20–30 minuuttia, kunnes pinta on hyytynyt ja saanut hieman väriä. Jäähdytä ja nauti!

Vinkki!
Voit halutessasi tuplata annoksen ja valmistaa sen leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Marjapiiras

Marjapiiras

uunipellillinen 40 minuuttia
Helposti pellillinen marjapiirakkaa
Ainekset

4 munaa
3 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä tai grahamjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 tl kanelia tai ½ tl kardemummaa
1 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
1 dl maitoa
n. 4 dl marjoja (esim. vadelma, mansikka, mustikka)
½ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria

Lisäksi

kermavaahtoa, vaniljavaahtoa tai vaniljajäätelöä


Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, sekä lopuksi öljy ja maito. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele pinnalle marjat. Ripottele päälle vielä sokeria. Paista piirasta uunin keskiritilätasolla 225 asteessa 20–30 minuuttia.

Tarjoa seuraksi kermavaahtoa, vaniljavaahtoa tai vaniljajäätelöä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Mustikkapiiras

Mustikkapiiras

30 palaa
Ainekset

Taikina
9 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 dl Dansukker Taloussokeria
2 rkl Dansukker Vaniljasokeria
2 tl soodaa
5 dl piimää
2 dl Dansukker Vaaleaa siirappia
200 g margariinia tai voita sulatettuna
Pinnalle
7 dl (400 g) mustikoita
Kauramuru
1 ½ dl Dansukker Taloussokeria
3 dl kaurahiutaleita
100 g jääkaappikylmää margariinia tai voita paloiteltuna
Viimeistelyyn
Dansukker Tomusokeria


1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leivinpaperoi uunipelti (n. 40 x 30 cm).

2. Sekoita taikinan kuivat aineet kulhossa. Kaada piimä, sulatettu rasva ja siirappi kuivien aineiden päälle kulhoon ja sekoita aineet taikinaksi. Levitä taikina pellille ja ripottele mustikat pinnalle.

3. Sekoita kauramurun aineet ja ripottele muruseos mustikoiden päälle.

4. Paista uunissa 30–35 minuuttia.

5. Paloittele lämmin piiras ja siivilöi tomusokeripilvi palojen päälle.

6. Tarjoa vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Mustikka-kauramuffinit

Mustikka-kauramuffinit

noin 15 kpl 25 minuuttia
Helpot ja herkulliset mustikkamuffinit
Ainekset

2 munaa
2 dl Dansukker Ruokokidesokeria
150 g sulatettua voita tai margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
200 g vaniljarahkaa, sitruunarahkaa, maustamatonta maitorahkaa tai kookosmaitoa
3-4 dl mustikoita (tuore tai pakaste)

Pinnalle

Dansukker Tomusokeria


Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi puuhaarukalla. Jaa muffinivuokiin ja paista 200 asteessa 15–20 minuuttia. Siivilöi jäähtyneiden muffinien pinnalle tomusokeria.

Vinkki!
Voit korvata kaurahiutaleet muilla hiutaleilla, leseillä tai erilaisilla jauhoilla.

Käytä maidottomiin muffineihin kookosmaitoa ja maidotonta margariinia.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Perinteinen mustikkapiirakka

Perinteinen mustikkapiirakka

uunipellillinen 1 tunti 15 minuuttia
Perinteinen pullapohjainen mustikkapiirakka on monelle se ainoa oikea.
Ainekset

Taikina
2 1/2 dl maitoa
25 g hiivaa
1 muna
1 tl suolaa
3/4 dl Dansukker Taloussokeria
2 tl kardemummaa
6–7 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia tai voita
Pinnalle
500 g tuoreita tai pakastemustikoita
1/2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1/2 dl perunajauhoja
Voiteluun
kananmuna


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon. Sekoita joukkoon muna, suola, sokeri, kardemumma ja suurin osa vehnäjauhoista. Jatka jauhojen lisäämistä käsin tai koneella alustaen. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen rasva ja vaivaa taikina pehmeäksi kiinteäksi palloksi. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

Kaulitse taikina uunipellin kokoiseksi levyksi ja nosta leivinpaperille uunipellin päälle. Ripottele pinnalle sekaisin mustikat, sokeri ja perunajauhot.

Kaulitse ylijääneistä taikinapaloista piiraan pinnalle ristikoita. Voitele taikinaosat kananmunalla. Paista 225 asteessa 20–30 minuuttia.

Vinkki!
Koristele taikinaristikot Dansukker Rapealla raesokerilla.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Mamman marjapiiras

Mamman marjapiiras

50 minuuttia
Perinteinen mamman marjapiirakka kermaviilitäytteellä.
Ainekset

Pohja

150 g voita tai margariinia
1 dl Dansukker Taloussokeria tai Ruokokidesokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte

4–5 dl puolukoita tai muita marjoja
2 dl kermaviiliä
1 muna
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1/2 dl Dansukker Taloussokeria tai Ruokokidesokeria


Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm piirasvuoan pohjalle. Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla 10 minuuttia. Ripottele pohjan päälle puolukat.

Sekoita kermaviilin joukkoon muna ja sokerit. Kaada seos puolukoiden päälle. Paista 175–200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes täyte hyytyy.

Vinkki!

Voit korvata yhden desilitran vehnäjauhoja samalla määrällä kaurahiutaleita.

Vaihtele marjoja vuodenajan mukaan.

Jos haluat tehdä piirasta isomman määrän, tuplaa ainekset ja valmista se uunipellille.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Mustikkapai

Mustikkapai

1 tunti
Mustikkapiirakan kannen alle kätkeytyy herkullinen täyte.
Ainekset

200 g voita tai margariinia
1 ½ dl Dansukker Ruokokidesokeria
1 rkl Dansukker Kanelisokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte
1 l mustikoita
(osa vadelmia)
2 dl Dansukker Hillosokeria tai Hillo-marmeladisokeria
1 rkl perunajauhoja
Pinnalle
Dansukker Tomusokeria


Valmista ensin täyte. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna jäähtyä.

Sekoita pehmeä rasva ja sokerit. Sekoita joukkoon muna ja keskenään sekoitetut jauhot. Anna taikinan levähtää viitisentoista minuuttia kylmässä.

Painele noin 2/3 taikinasta piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kauli toinen taikinapala kelmun välissä piiraan päälle sopivaksi kanneksi.

Kaada mustikkatäyte vuokaan ja aseta kansitaikinalevy päälle. Pistele kuori haarukalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin ja piiras on kypsä.

Anna jäähtyä hieman ja seulo pinnalle tomusokeria. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Hurmaava mustikkakakku

Hurmaava mustikkakakku

Ainekset

100 g täysjyvä Digestive -keksejä
½ dl Dansukker Fariini- tai Ruokokidesokeria
40 g margariinia tai voita sulatettuna
Täyte

5 liivatelehteä
200 g mustikoita
¼ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
2 ½ dl kuohukermaa
1 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
250 g maitorahkaa
Pinnalle

1 ½ dl pensasmustikoita
1 ½ dl vadelmia
Dansukker Tomusokeria


Pyöräytä keksit hienoksi rouheeksi esim. monitoimikoneessa leikkuuterätoiminolla. Lisää fariinisokeri ja rasvasula joukkoon ja sekoita hyvin.

Pingota irtopohjavuokaan (ø noin 20 cm) leivinpaperi ja suojaa vuoan reuna kelmulla, sillä metalli saattaa aiheuttaa tumman värjäytymän kakun reunaan. Kaada keksiseos vuokaan ja painele se ohueksi vuoan pohjalle ja noin 2 cm:n verran reunoille.

Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä. Valuta liivatelehdet, puserra käsin kuivaksi ja sulata ne puoleen desiin kiehuvaa vettä.

Soseuta mustikat ja mausta sose sokerilla.

Vaahdota kerma, lisää sokeri ja rahka ja sekoita seos sileäksi. Lisää liivateliemi seokseen hyvin sekoittaen ja mustikkasose viimeisenä huolettomasti pyöräyttäen. Kaada seos keksipohjan päälle vuokaan, tasoittele pinta kevyin vedoin, peitä kelmulla ja pane kakku jääkaappiin vuorokaudeksi.

Avaa vuoan salpa, poista rengas sekä kelmu ja siirrä kakku leivinpaperin kanssa tarjoiluvadille. Siisti leivinpaperireunat.

Peitä kakun pinta mustikoilla ja vadelmilla ja siivilöi tomusokeria pinnalle.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Gluteeniton mustikkapiiras

Gluteeniton mustikkapiiras

8 annosta
Ainekset

Pohja
150 g voita tai margariinia
1 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 muna
2 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
(tilkka vettä, kermaa tai maitoa)

Pinnalle
5 dl mustikoita
200 g kermaviiliä
1 muna
1/2–3/4 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria


Vaahdota rasva yhdessä sokerin kanssa. Vatkaa joukkoon muna. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita vain sen verran, että taikina on tasainen. Lisää tarvittaessa tilkka nestettä. Painele taikina leivinpaperilla vuorattuun pyöreään piirasvuokaan, jonka halkaisija on noin 24 cm. Esipaista pohjaa 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Ripottele pinnalle mustikat. Sekoita kermaviilin joukkoon muna, sokeri ja vaniljasokeri. Kaada seos marjojen päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kiinteä. Tarjoa jäähtyneenä.

Vinkki!
Käytä sesongin marjoja vaihdellen tai korvaa ne hedelmäpaloilla.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Lisää mustikkapiirakkaohjeita »