Kepeä päätös aterialle

Joulun ja muiden juhlapyhien herkuttelujen tai tuhdin aterian päätteeksi kaipaa hieman keveämpiä ja raikkaampia jälkiruokia. Kotimaisista marjoista ja värikkäistä hedelmistä taiot helposti kaunista ja maukasta tarjottavaa arkeen ja juhlaan.


Kepeä marjavaahto

Kepeä marjavaahto

2–4 annosta

Ainekset

2 munanvalkuaista
2 rkl Dansukker SteviaSokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
2–3 dl kohmeisia marjoja


Vaahdota valkuaiset puhtaassa ja kuivassa kulhossa valkoiseksi vaahdoksi. Lisää SteviaSokeri vähän kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää vaniljasokeri ja kohmeiset marjat ja vatkaa, kunnes marjat hajoavat hieman. Jaa annoskulhoihin ja tarjoa heti.


Hedelmä-marjamalja

Hedelmä-marjamalja

6 annosta

Ainekset

yhteensä noin 6 dl hedelmäpaloja ja marjoja
3 ½–4 dl vettä
1 dl Dansukker Hyytelösokeria


Jaa hedelmäpalat ja tuoreet tai jäiset marjat jälkiruoka-annosastioihin. Kiehauta vesi, lisää hyytelösokeri vähitellen koko ajan sekoittaen, kunnes liemi kirkastuu. Kaada kuuma liemi hitaasti hedelmien/marjojen päälle. Hyydytä hetki. Jäähdytä jääkaapissa ennen tarjoilua.


Mustaherukkasorbetti

Mustaherukkasorbetti

4–6 annosta

Ainekset

2 munanvalkuaista
1 ½ dl Dansukker Tomusokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
300 g mustaherukoita, soseutettuna
2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna


Vaahdota valkuaiset valkoiseksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon sokerit. Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella ja sekoita vaahdon joukkoon yhdessä hienonnetun mintun kanssa. Laita pakastimeen vähintään yön yli. Vatkaa seosta alussa muutaman kerran puolen tunnin välein. Lusikoi sorbetti jälkiruokakulhoihin ja tarjoa hieman pehmenneenä jälkiruoaksi.

Vinkki!
Voit halutessasi korvata osan mustaherukoista esimerkiksi miedommilla vadelmilla.


Rouheinen tyrniherkku

Rouheinen tyrniherkku

4 annosta

Ainekset

500 g maitorahkaa
1/2 dl Dansukker SteviaSokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
2 dl tyrnimarjoja tai muita marjoja
1/2 dl vehnänalkioita


Vatkaa maitorahkan joukkoon muut ainekset. Tarkista maku. Jaa annoskulhoihin ja nauti jälkiruokana tai välipalana.


Kevennetty raparperijäädyke

Kevennetty raparperijäädyke

Ainekset

400 g raparperia
1 dl vettä
2 oksaa tuoretta rakuunaa
1 dl Dansukker SteviaSokeria
½ dl Dansukker Glukoosisiirappia
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
2 ½ dl kevytranskankermaa


1. Huuhtele raparperit ja paloittele ne. Pane raparperit, vesi ja rakuuna kattilaan, keitä kansi päällä hiljaa poreillen viisi minuuttia.

2. Sekoita steviasokeri, glukoosisiirappi ja vaniljasokeri joukkoon. Anna jäähtyä. Poista rakuunan oksat. Lisää ranskankerma ja sekoita tasaiseksi.

3. Kaada seos jäätelökoneeseen tai vuokaan ja anna jäätyä vähintään 4 tuntia. Sekoita seosta pari kertaa pakastumisen aikana. Tarjoile mansikoiden kera.


Jälkiruokahyytelö

Jälkiruokahyytelö

6 annosta

Ainekset

5–6 dl vettä
1 1/2 dl Dansukker Hyytelösokeria
n. 6 dl tuoreita tai pakastemarjoja


Annostele marjat jälkiruokamaljoihin. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää hyytelösokeri vähitellen koko ajan hyvin sekoittaen, kunnes liemi kirkastuu. Kaada kuuma liemi hitaasti marjojen päälle. Hyydytä jääkaapissa. Tarjoa jälkiruokana sellaisenaan tai kermavaahdon kera.

Vinkki!
Lisäämällä hyytelöliemeen pienen tilkan marjamehua saat hyytelöön kauniin värin.

Lisää herkullista makua saat maustamalla hyytelöliemen liköörillä tai konjakilla.

Halutessasi voit käyttää marjojen sijasta hedelmäpaloja.


Raikas hedelmäsalaatti

Raikas hedelmäsalaatti

noin 4 annosta

Ainekset

1 isohko cantaloupemeloni
2 dl tummia rypäleitä
2 banaania
2 kiiviä
1–2 dl (tuoreita) mansikoita
1/2 tl Dansukker Vaniljasokeria
1/2 dl Dansukker Cane Syrup -ruokosokerisiirappia


Leikkaa melonista "kansi." Leikkaa melonin pohjasta pieni viipale kuorta, jotta meloni pysyy pystyssä. Varo leikkaamasta liian paljon, ettei pohjaan tule reikää. Poista siemenet lusikalla ja koverra hedelmäliha. Paloittele koverrettu meloni sopiviksi suupaloiksi. Viipaloi banaanit, kuutioi kiivit ja paloittele mansikat. Sekoita ainekset pestyjen viinirypäleiden kanssa ja mausta vaniljasokerilla ja ruokosokerisiirapilla. Laita hedelmät melonikulhoon ja nosta tarjolle. Tarjoa lisäksi halutessasi vaniljahalvaa.


Hyvä marjakiisseli

Hyvä marjakiisseli

6 annosta

Ainekset

6 dl vettä
2 dl marjoja (mustikoita, punaherukoita tms.)
1-1,5 dl Dansukker Taloussokeria tai Ruokokidesokeria
0,5 dl vettä
3 rkl perunajauhoja
Valmiin kiisselin joukkoon
4-5 dl pakastemarjoja maun mukaan
Pinnalle
1-2 rkl Dansukker Taloussokeria


Keitä vettä, marjoja ja sokeria 2–3 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita kylmän veden joukkoon perunajauhot ja kaada seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kattilaan. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kiehahtaa. Ripottele jäiset marjat laakeaan tarjoiluastiaan ja kaada kiisseli päälle. Ripottele pinnalle sokeria kuortumisen estämiseksi. Tarjoa jälkiruokana tai välipalana sellaisenaan tai maidon/kermavaahdon kera.

 


Appelsiinirahka

Appelsiinirahka

4–6 annosta

Ainekset

2 1/2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
500 g maitorahkaa
n. 1 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
1/2 tl appelsiinin kuoriraastetta
3–4 appelsiinia
(ripaus inkivääriä)


Vaahdota vaniljakastike. Lisää maitorahka. Mausta sokereilla. Raasta joukkoon hyvin pestyn appelsiinin kuorta. Pilko kuoritut appelsiinit ja sekoita tasaisesti rahkan joukkoon. Mausta halutessasi ripauksella inkiväärijauhetta.


Kolmen marjan vispipuuro

Kolmen marjan vispipuuro

Ainekset

5 dl mustaherukoita, vadelmia ja mustikoita
1 dl Dansukker Taloussokeria
1 l vettä
1 1/2 dl mannaryynejä
1 tl Dansukker Vaniljasokeria


Mittaa marjat, sokeri ja vesi kattilaan. Keitä 10–15 minuuttia, kunnes marjojen kuoret ovat vaalentuneet ja väri irronnut nesteeseen. Voit siivilöidä halutessasi marjat pois. Laita kuuma mehu takaisin kattilaan. Lisää mannaryynit vähän kerrallaan höyryävään nesteeseen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia välillä sekoittaen. Mausta jäähtynyt puuro vaniljasokerilla ja vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella. Tarjoa maidon ja sokerin kanssa.


Kevyt viinimarja-minttuvaahto

Kevyt viinimarja-minttuvaahto

4 annosta

Ainekset

2 dl punaisia viinimarjoja
2 kananmunanvalkuaista
½ dl Dansukker Luomuruokosokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 prk (250 g) rahkaa
1 rkl tuoretta minttua hienonnettuna

Koristeluun
punaisia viinimarjoja
mintunlehtiä 


Soseuta marjat. Vatkaa valkuaiset ja sokerit kovaksi vaahdoksi. Lisää rahka valkuaisvaahtoon hyvin sekoittaen. Lisää marjasose ja minttusilppu huolettomasti joukkoon. Jaa seos annosmaljoihin. Pane jääkaappiin 15–30 minuutiksi ennen tarjoilua.

Koristele kokonaisilla marjoilla ja mintunlehdillä.


Pirteä marjasalaatti

Pirteä marjasalaatti

4 annosta

Ainekset

800 g kohmeisia marjoja (esimerkiksi mansikoita, mustikoita, vadelmia, mustaherukoita)
1/2 dl Dansukker Vaaleaa siirappia tai
Cane Syrup Ruokosokerisiirappia
1/2 dl appelsiinista puristettua mehua
1/2 tl appelsiinin kuoriraastetta
50 g halvaa


Laita jäiset marjat tarjoilukulhoon. Mittaa kasariin siirappi, appelsiinista puristettua mehua ja hyvin pestyn appelsiinin kuoriraaste. Kiehauta liemi ja kaada marjojen joukkoon, anna maustua noin tunti.

Ripottele pinnalle murustettua halvaa. Tarjoa lisäksi halutessasi vaahdotettua kermaa tai vaniljakastiketta.