Helppoa ja yksinkertaista


Hillojen ja marmeladien keittäminen on helppoa. Dansukker Hillosokereiden avulla työ on jo puoliksi tehty: Hillosokeri – perinteistä, marjaisaa kotihilloa ja Hillo-marmeladisokeri – vähemmän makeaa ja kiinteämpää hilloa.


Hillo marjoista tai hedelmistä

(n. 1 litra hilloa)

Ainekset
1 kg (2 l) marjoja tai hedelmiä (tuore tai pakaste)
500 g Dansukker Hillosokeria
0,5 dl vettä
 
1. Perkaa (ja paloittele suurikokoiset) marjat. Käytä pakastemarjat puolisulaneina.

2. Kuumenna vesi ja marjat kattilassa. Sekoita Hillosokeri höyryävään seokseen, kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen 10–15 minuuttia*. Sekoita välillä. Kuori vaahto.

Anna hillon jäähtyä noin puoli tuntia, kunnes marjat eivät enää nouse pintaan. Sekoita pari kertaa jäähtymisen aikana.

3. Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje huolellisesti. Hillo hyytyy lopullisesti noin vuorokaudessa. Säilytä mieluiten viileässä.

*Keittoajat:
Pehmeäkuoriset marjat n. 10 min (esim. mansikka, vadelma)
Kovakuoriset marjat n. 15 min. (esim. herukka, karviainen)

Reseptillä tulee noin runsas litra hilloa. Halutessasi voit puolittaa tai tuplata reseptin.

Katso video: Helppo ja nopea marjahillo


Kiinteämpi hillo / marmeladi (vähäsokerinen vaihtoehto)

Ainekset
1 kg ( 2 l) marjoja tai hedelmiä (tuore tai pakaste)
1 pkt (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria


1. Puhdista marjat ja pane ne kattilaan. Paloittele suurikokoiset marjat. Jos käytät tuoreita, kokonaisia marjoja, lisää 1/2 dl vettä. Käytä pakastemarjat osittain sulaneina.

2. Lisää Hillo-marmeladisokeri, kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja keitä 2–5 minuuttia sekoittaen. Kovakuoristen marjojen ja hedelmien keittoaika on 10–15 minuuttia. Kuori vaahto.

3. Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Sulje hyvin. Säilytä viileässä, avattu purkki jääkaapissa.


Vinkkejä hillojen maustamiseen

• Lisää kanelitanko, vaniljatanko, kardemummaa, tähtianista tai pieni pala tuoretta inkivääriä marjojen joukkoon, kun keität hilloa.

• Kokonaiset tai rouhitut mantelit antavat hillolle tai marmeladille ylellisen maun.

• Lisää omenoiden tai luumujen joukkoon pari tuoretta timjamin- tai rosmariininoksaa, kun keität sosetta tai hilloa.

• Käytä tuoreita kesän yrttejä säilykkeissä. Yrttien maku ja ulkonäkö säilyy, kun lisäät ne vasta keittämisen loppuvaiheessa.

• Laventelinkukat ovat herkullinen lisä mansikkahillossa.

• Pähkinät ja mantelit sopivat erinomaisesti sitrushedelmistä tehtyyn hilloon tai marmeladiin. Rusinat antavat makeutta ja luonnetta hieman happamammalle hillolle.

• Sekoita hillon joukkoon 50–100 g raastettua tummaa suklaata.

• Pari ruokalusikallista konjakkia tai viskiä tekevät hillosta tai marmeladista juhlavan makuista. Omenahilloon ja -marmeladiin sopii hyvin calvados.

• Viini ja viinietikka antavat hillolle hienon makuvivahteen. Valkoviini ja vaalea viinietikka tekevät hillosta vaaleahkon väristä, punaviini ja punaviinietikka upean tummaa.