Suolaiset ruoat


Uunipunajuuria ja fetajuustoa

Uunipunajuuria ja fetajuustoa

4 annosta

Ainekset

1 kg punajuuria
1 rkl Dansukker SteviaSokeria
3 rkl sulatettua kevytmargariinia
2 tl sormisuolaa
50 g pinjansiemeniä

Kastike
1 rkl Dansukker SteviaSokeria
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl vettä
3 rkl balsamietikkaa
3 maustemitallista jauhettua anista

Päälle
200 g vähärasvaista fetajuustoa


1. Pese punajuuret ja keitä niitä noin 30 minuuttia, kunnes ovat pehmeitä.

2. Huuhtele punajuuret kylmässä vedessä ja hankaa kuoret irti. Lohko punajuuret neljään osaan ja laita voideltuun uunivuokaan.

3. Sekoita SteviaSokeri ja margariini ja kaada punajuurien päälle. Ripottele pinnalle pinjansiemenet ja suolaa. Paista uunin keskitasolla 250 asteessa noin 10 minuuttia.

4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

5. Murenna fetajuusto punajuurille ja pirskottele kastike päälle. Tarjoa.

Yksi annos sisältää:
Energiaa, kJ 1580
Energiaa, kcal 380
Proteiinia, g 14
Rasvaa, g 22
Hiilihydraattia, g 28
- josta SteviaSokerin hiilihydraatit, g 3
 

Ravintosisältö laskettu reseptistä.


Rasvaton salaatinkastike

Rasvaton salaatinkastike

2 dl

Ainekset

2 dl vettä
1 tl perunajauhoja
½ dl viinietikkaa valintasi mukaan
1 maustemitallinen suolaa
1 maustemitallinen rouhittua mustapippuria
1–2 tl Dansukker SteviaSokeria

Maustamiseen
3 tl Colman’s-sinappijauhetta tai
1 rkl tomaattisosetta ja ½–1 tl sambal oelekia tai
1 tl valkosipuliraastetta tai
1–2 rkl salaattimaustetta tai
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori


1. Sekoita vesi ja perunajauho kattilassa ja kiehauta. Ota kattila levyltä ja anna jäähtyä.

2. Lisää viinietikka, suola, pippuri, SteviaSokeri ja valitsemasi mauste. Sinappijauhe keitetään yhdessä veden ja perunajauhon kanssa.

3. Kaada salaatinkastike pulloon. Säilyy jääkaapissa noin kaksi viikkoa.

Koko resepti ilman maustamisvaihtoehtoja sisältää:
Energiaa, kJ 190
Energiaa, kcal 45
Proteiinia, g <1
Rasvaa, g 0
Hiilihydraattia, g 11
- josta SteviaSokerin hiilihydraatit, g 3
 

Ravintosisältö laskettu reseptistä.


Parsaa ja parmankinkkua

Parsaa ja parmankinkkua

4 annosta

Ainekset

600 g vihreää tai valkoista parsaa
200–300 g parmankinkkua
4 salaattisipulia ohuina viipaleina

 

Rasvaton salaatinkastike maustettuna tomaattisoseella ja sambal oelekilla


1. Kuori parsat ja poista tyven puumainen osa.

2. Keitä parsat pehmeiksi kevyesti suolatussa vedessä (2 tl suolaa/litra vettä) noin 2–5 minuuttia. Huuhtele kylmässä vedessä.

3. Leikkaa parmankinkku niin moneen viipaleeseen kuin on parsoja. Kääri viipaleet parsojen ympärille.

4. Asettele parsat tarjoilulautasille. Ripottele päälle salaattisipuliviipaleet. Pirskota päälle salaatinkastike ja tarjoile heti.

Yksi annos (sisältää kastikkeen) sisältää:
Energiaa, kJ 550
Energiaa, kcal 130
Proteiinia, g 18
Rasvaa, g 4
Hiilihydraattia, g 5
- josta SteviaSokerin hiilihydraatit, g 1
 

Ravintosisältö laskettu reseptistä.


Mausteinen puolukkachutney

Mausteinen puolukkachutney

10 annosta

Ainekset

½ litraa puolukoita (tuore tai pakaste)
¾ dl rusinoita
1 sipuli kuutioituna
½ punaista chiliä silputtuna
1–3 valkosipulinkynttä
1 dl Dansukker SteviaSokeria
1 ½ dl valkoviinietikkaa
1 tl sinappijauhetta (Colman’s)
½ tl suolaa
½ tl jauhettua mustapippuria


Pane kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia. Jäähdytä.
Puolukkachutney sopii naudanlihan tai riistan lisäkkeeksi.

Yksi annos sisältää:
Energiaa, kJ 375
Energiaa, kcal 90
Proteiinia, g 1
Rasvaa, g < 1
Hiilihydraattia, g 20
- josta SteviaSokerin hiilihydraatit, g 7
 

Ravintosisältö laskettu reseptistä.


Sipuli-päärynät

Sipuli-päärynät

4 annosta

Ainekset

1 pieni sipuli
2–4 päärynää
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl vastapuristettua sitruunamehua
3–4 oksaa tuoretta timjamia
2 rkl Dansukker SteviaSokeria
1 maustemitallinen suolaa
2 maustemitallista rouhittua mustapippuria


Kuori ja viipaloi sipuli. Paloittele kuoritut ja siemenkodattomat päärynät. Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää kaikki ainekset. Paista, kunnes päärynät ovat pehmenneet. Poista timjaminoksat. Lisää tuoretta timjamia tarjolle tuotaessa. Sipuli-päärynät sopivat porsaanlihan lisäkkeeksi. Päärynät voi korvata omenoilla.


Katkarapuja ja bulgurisalaattia

Katkarapuja ja bulgurisalaattia

4 annosta

Ainekset

2 dl karkeaa bulguria
4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
300–400 g kuorittuja katkarapuja
300 g vihreää parsaa
1 dl purjosuikaleita
½ dl hienonnettua tilliä
¼ dl hienonnettua punaista chiliä

Kastike
1 rkl öljyä
2–3 rkl valkoista balsamietikkaa
2 rkl vettä
2–3 tl Dansukker SteviaSokeria
2 maustemitallista suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
2 tl italialaista salaattimaustetta


Keitä bulguri pakkauksen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä. Lisää muut salaatin ainekset. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada salaatin päälle. Sekoita ja tarjoa.


Mausteinen kurkkusalaatti

Mausteinen kurkkusalaatti

4 annosta

Ainekset

1 kurkku

Marinadi
3 rkl makeaa chilikastiketta
2 tl merisuolaa
1 rkl Dansukker SteviaSokeria
3 rkl sitruunamehua
2 rkl paahdettuja ja rouhittuja maapähkinöitä
1–2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria


Kuori ja halkaise kurkku, poista siemenet ja leikkaa kuutioiksi. Sekoita kurkkukuutiot ja marinadin ainekset kulhossa. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunti. Tarjoile paistetun tai grillatun lihan, kanan tai kalan kera.


Näytä kaikki SteviaSokeri-ruokaohjeet »